ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τέιλορ Σουίφτ: Στα δικαστήρια για το «Shake It Off» - Την κατηγορούν ότι «έκλεψε» το τραγούδι

Τέιλορ Σουίφτ: Στα δικαστήρια για το «Shake It Off» - Την κατηγορούν ότι «έκλεψε» το τραγούδι
ΑΡ Photo

Τα προβλήματα για την Τέιλορ Σουίφτ ξεκίνησαν όταν δυο τραγουδοποιοί ισχυρίστηκαν ότι η μεγάλη επιτυχία της τραγουδίστριας «Shake It Off» είναι εμπνευσμένη από δικό τους τραγούδι.

Η Σουίφτ, φυσικά, το αρνήθηκε, όμως τώρα ένας δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Λος Άντζελες αποφάσισε ότι οι δύο ενάγοντες ίσως δεν έχουν άδικο.

Ο δικαστής Μάικλ Φιτζτζέραλντ απεφάνθη ότι οι τραγουδοποιοί Σον Χολ και Νέιθαν Μπάτλερ «έχουν επαρκώς στοιχειοθετήσει την προστασία μιας δημιουργικής έκφρασης» και η χρήση στο τραγούδι της Σουίφτ είναι αρκετά παρόμοια μ' αυτήν, οπότε δεν μπορεί να απορρίψει τους ισχυρισμούς τους.

Κοινώς, τα δύο τραγούδια μοιάζουν όσο χρειάζεται για να υπάρξει υπόθεση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι Χολ και Μπάτλερ υπέβαλαν αγωγή το 2017, λέγοντας ότι το τραγούδι τους 3LW που ηχογράφησαν οι «Playas Gon' Play» το 2001, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης των στίχων για το τραγούδι «Shake It Off», της Σουίφτ.

Το τραγούδι 3LW περιλαμβάνει τους στίχους: «Playas, they gonna play, and haters, they gonna hate».

Το τραγούδι της Σουίφτ έχει τους στίχους: «Cause the players gonna play, play, play, play, play and the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate».

Ο Φιτστζέραλντ απέρριψε την αξίωση των Χολ και Μπάτλερ το 2017. Είπε τότε ότι οι στίχοι τους δεν ήταν ιδιαίτερα πρωτότυποι για να δικαιούνται προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Την επόμενη χρονιά η απόφαση αυτή ανετράπη στο εφετείο.

Οι Χολ και Μπάτλερ διεκδικούν μερίδιο από τα κέρδη του τραγουδιού της Σουίφτ, το οποίο πούλησε περισσότερα από 9 εκατομμύρια αντίτυπα από την ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Οι εκπρόσωποι της Σουίφτ αμφισβητούν τους ισχυρισμούς των Χολ και Μπάτλερ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή: «αρπαγή χρημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ