ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπίλ Μάρεϊ: Οι Doobie Brothers τού έκαναν μήνυση για ένα... άσχημο πουκάμισο

Μπίλ Μάρεϊ: Οι Doobie Brothers τού έκαναν μήνυση για ένα... άσχημο πουκάμισο
ΑΡ Photo

Το συγκρότημα των Doobie Brothers αποφάσισε να κάνει μήνυση στον Μπιλ Μάρεϊ, επειδή εκείνος χρησιμοποιεί ένα τραγούδι τους σε διαφημιστικά ρούχων για γκολφ. Το θέμα είναι ότι -κατά δήλωσή τους- αν τα ρούχα ήταν ωραία, μπορεί και να έκαναν τα στραβά μάτια.

Το ιστορικό συγκρότημα, με τη μήνυσή του στον Μπιλ Μάρεϊ απαιτεί πληρωμή δικαιωμάτων για το τραγούδι τους «Listen to the Music», που ακούγεται σε διαφημιστικό ρούχων για γκολφ, μια σειρά που ανήκει στον ίδιο τον ηθοποιό.

To κείμενο που στάλθηκε από το δικηγόρο των Doobie Brothers, Πίτερ Πατέρνο, αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Μάρεϊ,

Επικοινωνώ μαζί σας εκ μέρους των πελατών μου, The Doobie Brothers, οι οποίοι έχουν γράψει το κομμάτι «Listen to the Music». Είναι ένα υπέροχο τραγούδι και ξέρουμε ότι συμφωνείτε μαζί μας γιατί το χρησμοποιείτε συχνά για να διαφημίσετε τα «Zero Hucks Given» πουκάμισα από τη σειρά ρούχων γκολφ «William Murray» που υπογράφετε.

Το γεγονός όμως ότι δεν το έχετε πληρώσει για να το χρησιμοποιείτε με κάνει να πιστεύω ότι θα έπρεπε να μετονομάσετε την κολεξιόν σε «Zero Βucks Given».

Από όσο ξέρουμε το κάνετε συχνά. Ο μόνος άλλος άνθρωπος που χρησιμοποιεί χωρίς άδεια μουσικές για να διαφημιστεί είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να σας γράψω αναλυτικά τον νόμο περί δικαιωμάτων, να σας παραθέσω την παράβασή σας σε μία υποπαράγραφο, αλλά βαριέμαι και προτιμώ να σας καταδικάσω σε αιώνια κόλαση. Όμως αυτό το πάθατε ήδη με τις «Garfield» ταινίες σας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε έτσι το έργο άλλων καλλιτεχνών. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάναμε τα στραβά μάτια, αν τα πουκάμισα δεν ήταν τόσο άθλια».

Είναι σαφέστατα το πιο αστείο νομικό κείμενο όλων των εποχών και η απάντηση του δικηγόρου του Μάρεϊ, Αλεξάντερ Γιόφι ήρθε στον ίδιο τόνο:

«Τα αρνητικά σας σχόλια για την αισθητική των πουκαμίσων μάς προβλημάτισαν όλους έντονα -ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της γκαρνταρόμπας μου αποτελείται από ρούχα της φίρμας William Murray. Εμείς πρεσβεύουμε ότι ο Μπιλ και τ' αδέλφια του έχουν κάποια από τα πιο στιλάτα και δημιουργικά ρούχα της αγοράς. Σας παρακαλώ να μου πείτε το νούμερο το δικό σας και των Τομ Τζόνστον, Πάτρικ Σίμονς, Μάικλ ΜακΝτόναλντ και Τζον ΜακΦι, μαζί με μια περιγραφή των πουκαμίσων του πελάτη μας που θα βρίσκατε λιγότερο προσβλητικά για την αισθητική σας. Θα είναι χαρά μας να αναβαθμίσουμε τις γκαρνταρόμπες σας και μακάρι να σας κερδίσουμε ως πελάτες της μάρκας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ