ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Athens Photo World 2020: Oι νικητές των φετινών βραβείων «διηγήθηκαν» την εμπειρία του κορωνοϊού

Athens Photo World 2020: Oι νικητές των φετινών βραβείων «διηγήθηκαν» την εμπειρία του κορωνοϊού
Φάμπιο Μπουτσιαρέλι

Ο Ιταλός φωτογράφος Φάμπιο Μπουτσιαρέλι για τη δουλειά του «Μαζεύουμε τους νεκρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ» και ο Δημήτρης Μιχαλάκης για τις «42 ημέρες», είναι οι φετινοί νικητές των διαγωνισμών για το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας «Yannis Behrakis» και το Βραβείο Athens Photo World 2020.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το Athens Photo World (APW) μαζί με την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και τον Γιάννη Αντωνόπουλο ανακοίνωσαν τους νικητές των φετινών διαγωνισμών. Τα δυο βραβεία απονέμονται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που υποστηρίζει συνολικά τη διοργάνωση του APW. Οι δύο φωτογράφοι θα λάβουν το χρηματικό ποσό των 15.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Αμφότεροι οι νικητές μίλησαν για τη σημασία της βράβευσής τους τόσο τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη και τη σπουδαία κληρονομιά που άφησε στο διεθνές και ελληνικό φωτορεπορτάζ όσο και αναφερόμενοι στις αναπάντεχες συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάστηκε να εργαστούν μέσα στη φετινή χρονιά.

@Φάμπιο Μπουτσιαρέλι

Ο Φάμπιο Μπουτσιαρέλι δήλωσε υπερήφανος και χαρούμενος ως ο φετινός αποδέκτης του Διεθνούς Βραβείου «Yannis Behrakis» για την κάλυψη της επιδημίας του COVID-19 στο επίκεντρό της, στην Ιταλία, για τους «New York Times».

«Το να καταγράφουμε τον κόσμο γύρω μας προσπαθώντας να γράψουμε αυτή την ιστορία και να δημιουργήσουμε εμβληματικές και εμφατικές εικόνες είναι αυτό που έκανε ο Γιάννης σε όλη του την καριέρα.

Το να τιμηθώ με ένα βραβείο που φέρει το όνομά του είναι πελώρια τιμή για μένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα των New York Times. Από τους αρχισυντάκτες μου, Γκάια Τρίπολι και Ντέιβιντ Φουρστ μέχρι τους προγραμματιστές, γραφίστες και δημοσιογράφους που δούλεψαν πάνω σ' αυτό το σημαντικό θέμα. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους όσους γνώρισα στο Μπέργκαμο, από γιατρούς μέχρι νοσοκόμες, μέχρι τις οικογένειες ασθενών που μου άνοιξαν τις πόρτες τους και με άφησαν να μπω για να προσπαθήσω να δω αυτόν το δύσκολο και αόρατο εχθρό».

@Φάμπιο Μπουτσιαρέλι

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη δήλωσε: «Για δεύτερη χρονιά δίνεται το Διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας Yannis Behrakis, για να κρατήσουμε τη μνήμη του Γιάννη ζωντανή και ό,τι πρέσβευε. Ως φάρος που δείχνει το δρόμο. Πίστευε με όλο του το είναι, στη δύναμη της σωστής φωτοειδησεογραφίας. Η δουλειά του Φάμπιο Μπουτσιαρέλι είναι αντιπροσωπευτική. Καταγράφει το σημαντικότερο γεγονός του 2020 και αποτυπώνει τις διαστάσεις και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν μας δίνει περιθώρια αμφισβήτησης, μας προειδοποιεί και μας καθιστά υπεύθυνους ως πολίτες και ως κράτος».

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης δήλωσε για τη βράβευσή του: «Μου δίνει μεγάλη χαρά αυτό το βραβείο καθώς αποτελεί επιβράβευση μιας δουλειάς που ξεκίνησα να την κάνω από την προσωπική μου ανάγκη να καταλάβω τι ήταν αυτό που είχε ξεκινήσει να συμβαίνει και πώς επηρέαζε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιά τις ζωές όλων μας.

@Δημήτρης Μιχαλάκης

Για εμένα το να φωτογραφίσω την κατάσταση που δημιούργησε η Covid-19 τόσο μέσα στα νοσοκομεία όσο και έξω στον άδειο πια δρόμο, ήταν ο ένας τρόπος να κατανοήσω αυτό που συνέβαινε και να επικοινωνήσω με τον κόσμο γύρω μου σε μια περίοδο υποχρεωτικής απομόνωσης. Επιπλέον είναι εξαιρετικά τιμητικό για εμένα αυτό το βραβείο καθώς έρχεται από τη διοργάνωση που τιμά πάντα το έργο του Γιάννη Μπεχράκη. Ο Μπεχράκης για εμένα υπήρξε σημαντικός φίλος και πέρα από το σπουδαίο έργο του στο δικό μου το μυαλό είναι πάντα ζωντανές οι κουβέντες μας για πολλά πράγματα εκτός από τη φωτογραφία και το ρεπορτάζ. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι με βοήθησαν έμπρακτα στην πραγματοποίηση αυτής της δουλειάς και ελπίζω σύντομα αυτή η εμπειρία να είναι για όλους μια ανάμνηση που θα έχουμε μόνο μέσα από τις φωτογραφίες και όχι μια συνεχιζόμενη καθημερινότητα».

Η Λουίζα Γκουλιαμάκη, πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής για το βραβείο APW, ανάφερε ότι «το επίπεδο των συμμετοχών στον φετινό διαγωνισμό ήταν πολύ καλό, με ενδιαφέρουσα θεματολογία τόσο από ήδη καταξιωμένους φωτογράφους όσο και από νέους και ανερχόμενους. Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν με κριτήριο τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και τη σαφήνεια της έκφρασης».

@Τσέρι Ντιέ Νάλιο

Εκτός από τους δύο μεγάλους νικητές, φιναλίστ του βραβείου «Yannis Behrakis» ήταν ο Τσέρι Ντιέ Νάλιο με τη δουλειά του «Αϊτή, ένα έθνος στα όρια» και η Νάριμαν Ελ Μόφτι με τη δουλειά της «Αποβιβαζόμενοι στην Κόλαση». Φιναλίστ του βραβείου Athens Photo World ήταν οι Αντώνης Πασβάντης με τη δουλειά του «Sombre Caste» και ο Μπάιρον Σμιθ, Aμερικανός φωτογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα με τη δουλειά του «The Backstop».

Με την ευκαιρία του διαγωνισμού για το Βραβείο Athens Photo World η διοργάνωση εγκαινίασε τη συνεργασία της με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με τους οποίους ο Αντώνης Πασβάντης θα συνεργαστεί σε μια μελλοντική αποστολή τους, ενώ ο συνεργάτης της διοργάνωσης Πρόδρομος Γαλαίος προσέφερε μια φωτογραφική μηχανή Canon EOS M50 στον Μπάιρον Σμιθ, δεύτερο φιναλίστ του βραβείου.

Το επόμενο Athens Photo World θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 30 Μαΐου 2021 και οι συμμετοχές στους δύο διαγωνισμούς θα ανοίξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Όλες οι φωτογραφίες των φετινών νικητών και των φιναλίστ είναι διαθέσιμες στο https://www.apw.gr/yannis-behrakis-award-2020/ και https://www.apw.gr/apw-award-2020/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ