SPONSORED ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κέρος: Ένα σπουδαίο μυστήριο 4.500 ετών «ξεδιπλώνεται» στις οθόνες μας

Κέρος: Ένα σπουδαίο μυστήριο 4.500 ετών «ξεδιπλώνεται» στις οθόνες μας

Η νέα συμπαραγωγή της COSMOTE TV και του National Geographic για την Κέρο, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τη Δευτέρα 5/10 στο COSMOTE History HD.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τις Μικρές Κυκλάδες για να απολαύσουν και να δουν από κοντά τις γεύσεις και τις ομορφιές του κάθε νησιού. Εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν όμως, είναι ότι ακριβώς απέναντι από το Πάνω Κουφονήσι, σε ένα ακατοίκητο νησί, την Κέρο, κρύβεται ένα αρχαίο μυστήριο, ένα μυστήριο που μας αποκαλύπτει σήμερα σιγά-σιγά τα μυστικά ενός χαμένου κόσμου και μία ανασκαφή που θεωρείται πλέον μια από τις 10 σημαντικότερες στον πλανήτη.

Εκατοντάδες ειδώλια βρέθηκαν θαμμένα στο νησί, ειδώλια που φέρονται να τοποθετηθήκαν και να αφέθηκαν εκεί εσκεμμένα, ενώ σε απόσταση αναπνοής από την Κέρο, βρίσκεται το Δασκαλιό, ένα μικρό νησάκι γεμάτο πολύτιμα ευρήματα, μία «ιερή» βραχονησίδα με τη μορφή πυραμίδας που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, το CNN Greece βρέθηκε στο Πάνω Κουφονήσι για να μάθει περισσότερα για την αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project και μίλησε με τον συνδιευθυντή του προγράμματος και έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, τον καθηγητή Colin Renfrew. Τώρα, λοιπόν, αυτό το μυστήριο αρχίζει να «ξεδιπλώνεται» στις οθόνες μας μέσα από το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», την πρώτη συμπαραγωγή της COSMOTE TV και του National Geographic, που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 22.00 στο COSMOTE HISTORY HD, ενώ μετά την προβολή στο κανάλι, θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus.

Ο Καθηγητής Colin Renfrew με το Δρ. Κώστα Πασχαλίδη στην αρχαιολογική τοποθεσία Κάβος, στην Κέρο με φόντο τη νησίδα Δασκαλιό

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, αλλά σύμφωνα με τον Βασίλη Ηλιόπουλο, Country Manager της The Walt Disney Company Greece, η όλη διαδικασία, η επεξεργασία σεναρίου, η κινηματογράφηση, μέχρι και το τελικό παραδοτέο υλικό, κράτησε περίπου έναν χρόνο. Το ντοκιμαντέρ, λοιπόν, το οποίο βασίζεται στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, αποτελεί την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το National Geographic, μετά από πολλές παραγωγές υψηλού επιπέδου για το COSMOTE HISTORY που έχουν ως επίκεντρο την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Με παρουσιαστή τον αρχαιολόγο Δρ. Κώστα Πασχαλίδη, το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει τώρα στην Κέρο και την ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων, μιας ανασκαφής που αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης και έχει μεγάλη σπουδαιότητα, σε παγκόσμια κλίμακα.

Μεταλλουργικά ευρήματα από τη νησίδα Δασκαλιό

Και μπορεί η αρχαιολογική ανασκαφή στην Κέρο να ήταν μία από τις λίγες στον κόσμο που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας -και δη με τη χρήση της πρωτοποριακής εφαρμογής «i-DIG» και τη συμβολή της COSMOTE η οποία προσέφερε τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και τεχνολογικές υποδομές στην αρχαιολογική ομάδα- όμως, το «ταξίδι» εξερεύνησης του καθηγητή Renfrew στην καρδιά του Αιγαίου, ξεκίνησε πριν από 60 περίπου χρόνια και σχεδόν από την πρώτη στιγμή, σκοπός του ήταν να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής στην Κέρο και το Δασκαλιό θεωρούνται παγκόσμιας σπουδαιότητας. Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε την ιστορία της Κέρου στο ελληνικό αλλά και τα διεθνή κοινά, μέσα από τα δίκτυα της COSMOTE TV και του National Geographic», αναφέρει ο Executive Director της COSMOTE TV, Δημήτρης Μιχαλάκης.

Ο Δρ. Κώστας Πασχαλίδης με τον Δρ. Michael Boyd στη νησίδα Δασκαλιό

Ένα σπουδαίο κέντρο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού

Όλα ξεκίνησαν το 1963, όταν ο Colin Renfrew επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Κέρο και αντίκρισε ένα κατεστραμμένο -όπως αρχικά πίστεψε- από τους αρχαιοκάπηλους τοπίο. Μόνο αργότερα κατάλαβε ότι ήταν οι Πρωτοκυκλαδικοί Κυκλαδίτες που είχαν σπάσει τα ειδώλια και τα αγγεία στο νησί. Τώρα, λοιπόν, ο καθηγητής Renfrew είναι σε θέση να κάνει λόγο για ευρήματά του αποκαλύπτουν έναν κόσμο που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε και ο οποίος, ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένος για την εποχή του. Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής, μάλιστα, αναφέρονται στην κατασκευή του οικισμού του Δασκαλιού ως μια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κατασκευή που, μεταξύ άλλων, λειτούργησε ως θρησκευτικό ιερό, καθιστώντας ουσιαστικά την Κέρο ένα σπουδαίο κέντρο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Renfrew, «μας ήταν ξεκάθαρο όταν προχωρήσαμε περαιτέρω την έρευνά μας, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτά τα αγαλματίδια στα διαφορετικά χωριά, την 3η χιλιετία π.Χ., συμμετείχαν στην πραγματικότητα σε τελετές θρυμματισμού και σπασίματος». Κατά τον ίδιο, «με την ολοκλήρωση των τελετών, μετέφεραν τα σπασμένα αγαλματίδια στην Κέρο, μαζί με σπασμένα ειδώλια, κεραμικά και μαρμάρινα αγγεία και τα “άφηναν” εκεί, ως ένα τελετουργικό κατάθεσης και προσφοράς».

Μελέτη μαρμάρινου ειδωλίου, μέρος της συλλογής του Harvard Art Museum*

Στο ντοκιμαντέρ, που αποτελεί την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το National Geographic, εκτός από τον Καθηγητή Colin Renfrew, θα δούμε και θα ακούσουμε επίσης τον Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγο και συνδιευθυντή του Cambridge Keros Project, την Δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και μεταξύ άλλων, τον Δρ. Γεώργιο Αρτόπουλο, επίκουρο καθηγητή στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Για τον Δρ. Michael Boyd, λοιπόν, οι ανασκαφές στην Κέρο και το Δασκαλιό, αποδεικνύουν τη σημασία αυτού του τόπου, τόσο για την Ελλάδα κατά την 3η χιλιετία π.Χ., όσο και για την Ευρώπη την ίδια περίοδο, αφού μας δείχνουν «πώς ακριβώς διευρύνονταν οι ορίζοντες των ανθρώπων, πώς δημιουργούσαν δίκτυα, τα οποία αναπτύσσονταν πέρα από τα γνωστά όρια». Αναφερόμενος δε στις ίδιες τις ανασκαφικές έρευνες και τις τεχνολογίες και τα νέα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, υπογράμμισε ότι διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα καταγραφής, «μπορέσαμε να αντιληφθούμε και να ερμηνεύσουμε τα ευρήματά μας και παράλληλα να προχωρήσουμε σε δημοσιεύσεις, που θεωρούμε ότι είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας».

Πρόταση 3D απεικόνισης του οικισμού στη νησίδα Δασκαλιό*

Ας «ταξιδέψουμε», λοιπόν, μέσα από τις οθόνες μας πίσω στον χρόνο για να μάθουμε περισσότερα για το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων της Κέρου και μία από τις δέκα σημαντικότερες ανασκαφές στον πλανήτη, κάνοντας ένα σπουδαίο αρχαιολογικό «ταξίδι» αναζήτησης της γέννησης του πολιτισμού μας, σε έναν τόπο ο οποίος φέρεται να αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ

*Τα δικαιώματα επί των απεικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν.3028/2002). Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων