ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Banksy: 10 εκατομμύρια σε δημοπρασία για τη δική του εκδοχή ενός πίνακα του Μονέ

Banksy: 10 εκατομμύρια σε δημοπρασία για τη δική του εκδοχή ενός πίνακα του Μονέ
ΑΡ Photo

Tη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή για έργο του Banksy έπιασε σε δημοπρασία ο πίνακας «Show me the Monet» («Δείξε μου τον Μονέ»), που πουλήθηκε για 9,8 εκατομμύρια δολάρια.

Η ελαιογραφία του Βρετανού καλλιτέχνη του γκράφιτι, γνωστού για τα ευφυή έργα τέχνης του, τα οποία συχνά αναφέρονται σε διεθνή γεγονότα, βγήκε στο σφυρί από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο σε μια δημοπρασία που εξελίχθηκε σε μια εννιάλεπτη αναμέτρηση μεταξύ πέντε συλλεκτών.

Ο  Banksy φιλοτέχνησε το 2005 το έργο του με τίτλο «Show me the Monet», μια «εκδοχή» του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος του 1899 του Κλοντ Μονέ «Le Bassin aux Nympheas», που απεικονίζει τη «Λιμνούλα με τα Νούφαρα» γεμάτη με αναποδογυρισμένα καροτσάκια σουπερμάρκετ κι έναν κώνο κυκλοφορίας.

To αρχικό έργο του Κλοντ Μονέ

Ο τίτλος είναι λογοπαίγνιο στα αγγλικά, παράφραση της έκφρασης show me the money - δείξε μου το χρήμα.

Η τιμή που έπιασε είναι η δεύτερη υψηλότερη για έργο του Banksy μετά το «Desolved Parliament» («Διαλυμένο Κοινοβούλιο), που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες και πουλήθηκε πέρυσι έναντι 9,9 εκατ. στερλινών.

O πίνακας «Show Me the Monet» εντάσσεται σε μια σειρά έργων του Banksy με τίτλο «Crude Oils», που αποτελούν τη δική του εκδοχή εμβληματικών έργων ζωγραφικής, όπως τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που εμφανίζονται μαραμένα μέσα σε ένα βάζο, τα «Νυχτοπούλια» του Έντουαρντ Χόπερ, που απεικονίζουν έναν θυμωμένο άνδρα με μποξεράκι στα χρώματα της σημαίας της Βρετανίας και το «Marilyn» του Άντι Γουόρχολ με το πρόσωπο της Κέιτ Μος στη θέση εκείνου της Μέριλιν Μονρόε.

Πρόκειται για ένα έργο με το οποίο ο Banksy «φωτίζει την περιφρόνηση του περιβάλλοντος από μια κοινωνία που εναγκαλίζεται τις υπερβολές του καταναλωτισμού», όπως είπε ο Άλεξ Μπράνζικ, επικεφαλής για την Ευρώπη του τομέα «Σύγχρονη Τέχνη» του οίκου Sotheby's.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ