ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αυστρία: Δύο τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα θα προσπαθήσουν να φέρουν ελπίδα στους Βιεννέζους

Αυστρία: Δύο τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα θα προσπαθήσουν να φέρουν ελπίδα στους Βιεννέζους
ΑΡ Photo

Δύο τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα κοσμούν από σήμερα δύο φημισμένες πλατείες της Βιέννης, εκείνες μπροστά στο δημαρχείο της και στα πρώην θερινά ανάκτορα του Σένμπρουν.

Και δίνουν, ως σημάδια ειρήνης, λίγη κανονικότητα μέσα στη μουντή ατμόσφαιρα από το λόγω πανδημίας μερικό lockdown που ισχύει από προχθές, Τρίτη, στην Αυστρία, και μετά από το σοκ της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας το βράδυ της Δευτέρας.

«Διατηρήσαμε σκόπιμα την προγραμματισμένη ημερομηνία για την άφιξη του δέντρου και θέλουμε να στείλουμε ένα σημάδι ειρήνης και συντροφικότητας», δήλωσε η Γκαμπριέλα Σμίντλε διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας μάρκετινγκ του δήμου.

Για το λόγο αυτόν, το ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στήθηκε στην πλατεία του Σένμπρουν την Τετάρτη, το πρωί, ενώ χθες το δεύτερο δένδρο, που κανονικά θα έφθανε την Τρίτη αλλά η άφιξη του αναβλήθηκε λόγω του τρομοκρατικού κτυπήματος, παρέλαβε στην Πλατεία του Δημαρχείου ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ.

Η 200 ετών ερυθρελάτη, που βρίσκεται πλέον μπροστά στο Δημαρχείο, έχει ύψος 33 μέτρα και προέρχεται από το Κλάφερ αμ Χόχφιχτ της 'Ανω Αυστρίας, και τα λαμπιόνια της θα λάμψουν από τις 14 Νοεμβρίου.

Το νεότερο σε ηλικία έλατο, μπροστά από τα Ανάκτορα Σένμπρουν, είναι μόλις 118 ετών, με ύψος μόνον 18 μέτρα και προέρχεται από Μιουρτστσουσλαγκ του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας, θα φωταγωγείται από τις 21 Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπόλοιπων από τις συνολικά 18 χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, των οποίων το άνοιγμα είναι ακόμη αβέβαιο λόγω του lockdown που έχει επιβληγθεί εξαιτίας του κορονοϊού, η ξακουστή κεντρική Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Βιέννης στην Πλατεία του Δημαρχείου ετοιμάζεται πυρετωδώς με τις κατασκευαστικές εργασίες να ολοκληρώνονται ήδη, έστω και αν το άνοιγμα της έχει μεταφερθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού τα δραστικά περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Η Βιέννη θεωρείται Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην Πλατεία του Δημαρχείου της.

Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι, ανάλογα με την εξέλιξη της μόλυνσης, στόχος είναι το άνοιγμά της συγκεκριμένης αγοράς στις αρχές Δεκεμβρίου στη βάση των νομικών διατάξεων και ενός βάσιμου σχεδίου ασφαλείας.

Προς το παρόν, η κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης είναι περιφραγμένη, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παράβαση του lockdown @ΑP Photo

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι σημαντικό για την πόλη της Βιέννης «οι δημοφιλείς παραδόσεις να μπορούν να βιώνονται ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, με τις προχριστουγεννιάτικες εικόνες της Βιέννης πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας, και επομένως, οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις απαιτήσεις».

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ επισημαίνει ότι στη βάση των νέων δραστικών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα είναι δυνατές τον Νοέμβριο και ο ίδιος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση «πολύ άμεση, μη γραφειοκρατική βοήθεια» για τους οργανωτές και τους υπευθύνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ