ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

The Queen’s Gambit: Συνέντευξη με την Anya Taylor-Joy

The Queen’s Gambit: Συνέντευξη με την Anya Taylor-Joy

Ένα Q & A από καρδιάς από τη γυναίκα που έδωσε ζωή στην αγαπημένη μας πρωταγωνίστρια. 

Βασισμένη στο βιβλίο του by Walter Tevis, η σειρά του Netflix The Queen’s Gambit, είναι μία ιστορία ενηλικίωσης που μεταφέρει στην οθόνη το κόστος της ιδιοφυίας.

Έχοντας χάσει τη μητέρα της, η Elizabeth Harmon ή αλλιώς Beth, φτάνει σε ένα ορφανοτροφείο στο Kentucky του 1950. Εκεί ανακαλύπτει το μοναδικό ταλέντο της στο σκάκι ενώ παράλληλα εθίζεται στα ηρεμιστικά που παρέχει το κράτος για την καταστολή των παιδιών.

Στοιχειωμένη από τους προσωπικούς της δαίμονες και με το βάρος της ιδιοφυίας, η Beth προσπαθεί να βρει τον δρόμο της και ο φακός την ακολουθεί στις άβολες κοινωνικές στιγμές της αλλά και στις γεμάτες αυτοπεποίθηση αναμετρήσεις της επάνω στη σκακιέρα.

Με «συντρόφους» το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, η Beth εξελίσσεται σε μία ιδιοφυή απόκληρη με στόχο να κατακτήσει και να σπάσει τα στεγανά του –παραδοσιακά ανδροκρατούμενου- κόσμου του επαγγελματικού σκακιού.

Αυτόν τον μοναδικό χαρακτήρα κλήθηκε να φέρει στη ζωή η Anya Taylor Joy, η νεαρή ηθοποιός που έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της και συγκαταλέγεται –πλέον- ανάμεσα στα πιο σημαντικά ανερχόμενα αστέρια.

Το CNN Greece επικοινώνησε με την ομάδα της και εξασφάλισε ένα αποκλειστικό Q&A με την Anya aka Beth.

ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΤΗ ΒΕΤΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ

H Beth είναι ένα ορφανό κορίτσι και μία ιδιοφυία του σκακιού που δυστυχώς είναι εθισμένη στο αλκοόλ και τα χάπια. Πέρασε μία δύσκολη ζωή αλλά είναι πραγματικά μοναδικό κορίτσι. Την πρώτη φορά που διάβασα για εκείνη με εντυπωσίασε απίστευτα το πόσο ξεχωριστή είναι αλλά και με το πώς δίνει τη δική της μάχη με πολλά, απλά πράγματα όπως το να είσαι απλά ένας άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη. Την λάτρεψα και ήθελα να την υποδυθώ τέλεια.

ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;

Το ότι δεν είναι μία ιστορία για το σκάκι. Είναι μία υπέροχη ιστορία γιατί μιλά για το κόστος της ιδιοφυίας και το πώς μπορείς να επιβιώσεις σε έναν κόσμο όταν δεν έχεις τη βασική ανατροφή αλλά έχεις ένα πολύ ιδιαίτερο ταλέντο που σε ξεχωρίζει από τη μάζα. Το σκάκι επίσης, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο γιατί δεν γνωρίζουν πολλοί τον κόσμο του σκακιού. Εγώ σίγουρα δεν ήξερα τίποτα πριν από τη σειρά! Πιστεύω ακόμη ότι, ο Scott Frank είναι υπέροχος και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Μου έστειλε ξέρει το βιβλίο για να το διαβάσω πριν γνωριστούμε και δεν είχα διαβάσει κανένα από τα επεισόδια. Καταβρόχθισα το βιβλίο σε περίπου μία ώρα. Ερωτεύτηκα τη Beth αμέσως και την ένιωσα οικεία παρ᾽όλο που δεν ήξερα απολύτως τίποτα για το σκάκι. Ένιωσα ότι είναι κάποια που, κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας της, ήταν πολύ αποκομμένη από τον κόσμο και ένιωθε «άλλη». Μπόρεσα να ταυτιστώ με αυτό.

ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΥΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ SCOTT FRANK;

Το να δουλεύεις με τον Scott Frank είναι ένα όνειρο. Είναι ο «μπαμπάς» μου στις ταινίες και νιώθω πολύ τυχερή που τον έχω. Πιστεύω ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που απλά πρέπει να γνωρίσεις στη ζωή σου. Δεθήκαμε αμέσως σαν οικογένεια σχεδόν αυτόματα και είχαμε τις ίδιες ιδέες. Ενθουσιάζεται με ό, τι καταπιάνεται αλλά παράλληλα, σου δίνει πολύ χώρο για να «παίξεις». Θα μπορούσα να του πλέκω το εγκώμιο για ώρες!

ΕΙΧΕΣ ΞΑΝΑΠΑΙΞΕΙ ΣΚΑΚΙ ΠΟΤΕ;

Είχα δοκιμάσει μία φορά όταν ήμουν 9 ετών! Θαυμάζω τους ανθρώπους που παίζουν σκάκι τόσο καλά. Στη σειρά, τα παιχνίδια του σκακιού εκτυλίσσονται σαν σκηνές μάχης και είναι οι αγαπημένες μου! Χορογραφήσαμε μάλιστα όλες τις σκηνές του σκακιού με διαφορετικό ύφος. Κάποιες είναι πιο sexy, άλλες πολύ έντονες και σε μερικές η Βeth είναι βαθιά στεναχωρημένη γιατί παλεύει με τον εθισμό και αυτό δίνει μία τελείως άλλη διάσταση στο αποτέλεσμα. Αν έχεις ποτέ κοιτάξει για πολλή ώρα μία σκακιέρα, θα καταλάβεις ότι από κάποιο σημείο και μετά γίνεται λίγο σουρεάλ, κυρίως αν έχεις πάρει χάπια!

ΤΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ;

Έμαθα περισσότερα για το σκάκι από όσα πίστευα ότι θα μάθω ποτέ στη ζωή μου! Λατρεύω τις προκλήσεις και μου έδωσε μία αίσθηση ικανοποίησης. Ερωτεύτηκα αυτό το παιχνίδι. Αυτό είναι το κυριότερο πράγμα που έκαναν καθώς, μένω για ώρα στο κεφάλι του χαρακτήρα που υποδύομαι και έτσι κάνω την έρευνά μου. Θέλω να καταλαβαίνω τις γυναίκες που θα υποδυθώ αλλά, όταν έχεις να κάνεις και με σκάκι πρέπει να μάθεις για το παιχνίδι για να ξέρεις για τι πράγμα μιλάς. Κάπως έτσι, γνωρίζω θαυμάσια πράγματα για το σκάκι πλέον, κάτι για το Οποίο είμαι πολύ περήφανη! Έμαθα επίσης κάτι για ένα κομμάτι του σκακιού που δεν ήξερα ότι υπάρχει, λέγεται «Chess Boxing» που ακούγεται τρελό αλλά και υπέροχο παράλληλα. Ουσιαστικά, παίζεις μία παρτίδα σκάκι, μετά ένα ματς μποξ και μετά πάλι σκάκι και μποξ εναλλάξ. Προκαλείς δηλαδή τον εαυτό σου σωματικά και εγκεφαλικά. Είναι τέλειο!

ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΚΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΘΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ;

Ναι, ο Bruce Pandolfini, είναι chess master και ο πιο γλυκός, οld school τζέντλεμαν που έχω γνωρίσει ποτέ. Δεν μπορώ να σκεφτώ το σκάκι πλέον χωρίς να ακούσω στο μυαλό μου την προφορά του. Ήταν τόσο γλυκός και ευγενικός γιατί, τον γνώρισα μην ξέροντας τίποτα για το σκάκι και είναι λίγο τρομακτικό αν το σκεφτείς. Είναι πανέξυπνος και τόσο τρυφερός στον τρόπο που με δίδαξε γιατί, ουσιαστικά, αυτό που έκανα ήταν να μάθω όλες τις κινήσεις σαν χορογραφία. Όντας χορεύτρια, αυτό με βοήθησε πολύ στο να θυμάμαι τι πρέπει να γίνει πότε. Ήταν ενθαρρυντικός και στο τέλος των σκηνών των τουρνουά, αν παρατηρήσεις θα τον δεις να πανηγυρίζει! Νομίζω έκλαψε όταν είδε τη σειρά και αυτό ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορώ να σκεφτώ.

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ Η ΒΕΤΗ ΓΟΗΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;

Το πρώτο πράγμα που αγάπησε η Beth sτο σκάκι ήταν το γεγονός ότι είχε τον έλεγχο όλης της σκακιέρας. Είχε τον πλήρη έλεγχο της μοίρας της σε αυτή την πλατφόρμα που νομίζω σημαίνει πολλά. Είναι ένας ολόκληρος μικρόκοσμος και εκείνη είναι κυριολεκτικά η Βασίλισσα. Η ζωή της την έκανε να νιώθει ανασφάλεια, δεν ξέρει που θα καταλήξει. Χάνει τη μητέρα της και πάει σε ένα ορφανοτροφείο. Μετά κάποιος άλλος αρπάζει τη μοίρα της και την σπρώχνει σε άλλη κατεύθυνση. Νομίζω το γεγονός πως, έχει τον έλεγχο ενός μέρους της πορείας της σε αυτόν τον μικρόκοσμο της δίνει μία αίσθηση ασφάλειας.

ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ;

Ναι, μπορείς να δεις τις μικρές αλλαγές και ο χαρακτήρας εξελίσσεται σε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο μέχρι το τέλος της σειράς. Νιώθω ότι μεγαλώνει ως το τέλος της σειράς και ήταν πολύ ικανοποιητικό να υποδύομαι έναν τέτοιο χαρακτήρα. Ελπίζω να ήταν εξίσου ικανοποιητικό να το βλέπεις! Το να είσαι άλλωστε ένα κορίτσι στην εφηβεία, είναι δύσκολο και ας μην είσαι ιδιοφυία. Αγαπώ βαθιά τους χαρακτήρες που υποδύομαι και ταξιδεύω μαζί τους. Ξεκίνησα με ένα άβολο 15χρονο και έζησα καθοριστικές στιγμές της. Όταν για παράδειγμα είδε την πρώτη της ταινία με την Αudrey Hepburn κατάλαβε τι σημαίνει ένα total black look και ένα κοντό κούρεμα και τα αντέγραψε. Μετά βλέπει τον τρόπο που περπατά η Ann Margaret και αποφασίζει ότι δεν θα περπατά άγαρμπα αλλά θα βάζει το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Όλες αυτές οι μικρολεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά στο αποτέλεσμα και στον χαρακτήρα.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ. ΠΩΣ ΕΝΙΩΣΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΥΘΗΚΕΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ «ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΤΑΙ»;

Για πολύ καιρό, οι άνδρες πρωταγωνιστές είχαν την πολυτέλεια να είναι ακατάστατοι αν θες, και περίεργοι και παρ᾽όλα αυτά να γίνονται αρεστοί Αντιθέτως, οι γυναίκες όταν φέρονται ανάλογα είναι υστερικές, είναι ο κακός χαρακτήρας, δεν θέλουμε να τις βλέπουμε. Πιστεύω ότι η Βeth είναι ένας αλλόκοτα ασέξουαλ χαρακτήρας που αγαπώ πολύ. Είναι τόσο συγκεντρωμένη στις ικανότητες του μυαλού της και στην ιδιοφυία της που δεν νιώθει απαραίτητα πρώτα γυναίκα. Νομίζω ότι είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο αυτό γιατί, βλέπουμε τη δεκαετία του 60᾽ μέσα από την Βeth που αυτόματα θεωρεί τον εαυτό της ίσο με τους άνδρες. Όποτε ωστόσο νιώθει θυμό ή ντροπή, στρέφεται στα χάπια που λειτουργούν σαν… γόμα και αυτό είναι λυπηρό γιατί στην πραγματικότητα, νιώθει ότι δεν αξίζει χωρίς αυτά.

Η ΒΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΜΜΟΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ. ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΤΗΣ;

Η Beth είναι απίστευτα εμμονική και πιστεύω ότι έχει και λίγο OCD. Αυτό είναι πολύ κοινό στον κόσμο του σκακιού κυρίως όταν οι παίκτες κάθονται στο τραπέζι και ισιώνουν τα πιόνια τους. Ο κάθε ένας έχει τον δικό του τρόπο να το κάνει. Κάτι που δεν ήξερα πριν την ταινία είναι ότι, τη δεκαετία του 60᾽, ήταν πολύ διαδεδομένη η χρήση ηρεμιστικών στα ορφανοτροφεία έτσι ώστε να μπορούν να μανατζάρουν τα παιδιά. Η Beth εθίζεται στα ηρεμιστικά στα 9 της, στα 15 ανακαλύπτει το αλκοόλ και όλα αυτά είναι προβληματικά όπως αντιλαμβάνεσαι. Είναι όμως εθισμένη και στο να κερδίζει, στο να έχει τον έλεγχο. Έχει έναν θαυμάσιο μονόλογο που εξηγεί γιατί αγαπά το σκάκι τόσο. Αν πληγωθεί, είναι δικό της το λάθος. Αν κερδίσει, η νίκη είναι όλη δική της. Είναι εθισμένη σε αυτό το επίπεδο ελέγχου.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΣ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ;

Κάτι ήταν πολύ ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο χαρακτήρα είναι ότι, κυρίως τη δεκαετία του 60᾽, ένιωθε βαθιά ότι ήταν ίση με τους άνδρες χωρίς να αφαιρεί αυτό από τη θηλυκότητά της. Είναι μία πολύ μοντέρνα γυναίκα, κάτι που πηγάζει από την ιδιοφυία της. Νιώθει τόση αυτοπεποίθηση για το μυαλό της που ούτε σκέφτεται ποτέ ότι κάποιος θα νομίζει πως είναι ξεχωριστή γιατί είναι κορίτσι. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι, δεδομένης της χρονικής περιόδου, η Beth είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Εκείνη την εποχή, δεν ήσουν κάτι μόνη σου. Ο όριζε το ποια είσαι. Δεν βρίσκω εννοείται κάτι λάθος στην δημιουργία οικογένειας αλλά δεν υπήρχε αυτονομία. O χαρακτήρας της Βeth με έκανε χαρούμενη γιατί έχει μία πιο μοντέρνα ματιά, μία σωστή ματιά και το πιστεύω ότι όλοι, ξεκάθαρα, είμαστε ίσοι.

ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ ΒΕΤΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ;

Το να αφήσω τη Beth ήταν τόσο δύσκολο! Έκλαιγα σαν μωρό. Η περασμένη χρονιά ήταν πολύ έντονη για εμένα. Έκανα τρία projects αλλεπάλληλα με μόλις μία ημέρα διάλειμμα ανάμεσα. Ήταν όλα πολύ διαφορετικά και η Beth ήταν το τελευταίο πρόσωπο στο οποίο θα δινόμουν. Δέθηκα τόσο πολύ με τον χαρακτήρα που λειτούργησε και μοναδικά για εμένα σαν ηθοποιό. Υπάρχει μία υπέροχη σκηνή όπου όλοι οι φίλοι και υποστηρικτές της Beth την καλούν στο τηλέφωνο. Βάζει τα κλάματα και είναι τόσο υπέροχο όταν δεν χρειάζεται να συγκεντρωθείς για να πιάσεις το συναίσθημα. Ήμουν τόσο δεμένη με την Beth που ένιωσα το ίδιο και απλά έκλαψα. Ήταν μία κάθαρση.

ΣΕ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΗ ΣΟΥ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ;

Ο χαρακτήρας της Βeth με έκανε να μεγαλώσω πολύ. Είμαστε τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες με διαφορετικούς τρόπους. Η ευκαιρία που μου δόθηκε, να ζήσω τη ζωή της, με έκανε να αποκτήσω διαύγεια επάνω σε πράγματα που και εγώ πέρασα στο παρελθόν μου. Νομίζω ότι είμαι ένας πολύ πιο ήρεμος άνθρωπος αφού έπαιξα την Βeth.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ