ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Έμμα Γουάτσον και ο Τομ Χανκς θέλουν να σου μιλήσουν για το φεμινισμό

Η Έμμα Γουάτσον και ο Τομ Χανκς θέλουν να σου μιλήσουν για το φεμινισμό
Art Streiber for Esquire UK

Αποφασισμένη να είναι το πρόσωπο των γυναικείων δικαιωμάτων στον κόσμο των millennials, η Έμμα Γουάτσον έχει ήδη πάρει άτυπη άδεια από τις υποχρεώσεις της μπροστά στην κάμερα, έχει ιδρύσει τη δική της λογοτεχνική και δη γυναικεία λέσχη, Our Shared Shelf, είναι πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των δυο φύλων και είναι η γυναικεία φωνή του νέου φεμινισμού στις ομιλίες της για την καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών HeforShe της οποίας είναι σταυροφόρος.

Τελευταία της αποστολή να κάνει έναν ειλικρινή διάλογο με τον Τομ Χανκς στη βρετανική έκδοση του περιοδικού Esquire με τον οποίο και μοιράστηκε το εξώφυλλο. Τίτλος συγκεκριμένος: Γυναίκες και Άνδρες. Υπότιτλος εύγλωττος: Πρέπει να μιλήσουμε.

Η ηθοποιός, που θαυμάζει τον Χανκς για τον επαγγελματισμό του, το μεγαλείο και την ταπεινοφροσύνη του, εξελίσσεται σε αυθεντία όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων, καθώς ξέρει τι θα πει σεξισμός, από πρώτο χέρι.

“Μου χτύπησαν τα οπίσθια καθώς έβγαινα από μια αίθουσα. Ένιωσα τι θα πει φόβος όταν πήγαινα σπίτι μου. Άγνωστοι με ακολουθούσαν. Δεν συζητώ πολύ για αυτές τις εμπειρίες, διότι καθώς προέρχονται από μένα θα φαντάζουν τεράστια υπόθεση και δεν θέλω να είναι για μένα, γιατί η πλειονότητα των γυναικών που γνωρίζω έχει ζήσει τα ίδια και χειρότερα”.

ema tom esquirte

Eπιπλέον η απόφοιτος λογοτεχνίας που έχει υποδυθεί την Ερμιόνη Γκρέιντζερ και στις 8 ταινίες του Χάρι Πότερ, έχει βιώσει τον σεξισμό και στον χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Όταν το 2014 έγινε γνωστό ότι η Έιμι Άνταμς και η Τζένιφερ Λόρενς αμείβονταν κατά πολύ λιγότερο από ό,τι οι άνδρες συμπρωταγωνιστές τους, αρκετές ηθοποιοί- συμπεριλαμβανομένης της Λόρενς- κατήγγειλαν τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ηθοποιών.

Αποκάλεσε την feminazi, δεν την νοιάζει

Η Γουότσον θέλει αυτή η κουβέντα να κλείσει μόνο όταν γεφυρωθεί το χάσμα των αμοιβών. “Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να μιλάς για χρήματα, διότι θα σκεφτούν ότι είσαι "δύσκολη" ή "ντίβα". Αλλά τώρα είσαι πρόθυμη να πεις: καλά. Αποκάλεσε με "ντίβα", αποκάλεσε με "φεμινάζι", αποκάλεσε με "δύσκολη" ή "φανατική φεμινίστρια", χρησιμοποίησε όποιο χαρακτηρισμό θέλεις. Αυτό δεν πρόκειται να με σταματήσει από το να προσπαθώ να κάνω το σωστό και να βεβαιωθώ ότι θα συμβεί το σωστό”, λέει η 25χρονη ηθοποιός στο βρετανικό Esquire.

O Tομ Χανκς την άκουσε με προσήνεια και αφοσίωση.

emma tom saloni

ΔΗΜΟΦΙΛΗ