ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Box office: 57%-76% κάτω οι εισπράξεις για τους κινηματογράφους το 2020

Box office: 57%-76% κάτω οι εισπράξεις για τους κινηματογράφους το 2020
ΑP Photo

Μια πρόσφατη έρευνα έδωσε τα στοιχεία για την παγκόσμια πτώση του box office, κάτι αναμενόμενο, αλλά και πολύ ανησυχητικό για το μέλλον του κινηματογράφου.

Οι εισπράξεις στα ταμεία των κινηματογράφων εκτός ΗΠΑ σημείωσαν πτώση του ύψους 57%-76%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία βρίσκονται στη κορυφή της λίστας με πτώση 76% σε σχέση με το 2019.

Ακολουθεί η Κίνα με πτώση 70%, η Ιταλία και η Ισπανία με πτώση 72%, η Νότια Κορέα με πτώση 71%, η Γερμανία και η Γαλλία με πτώση 69%, η Αυστραλία με πτώση 65%, η Νέα Ζηλανδία με πτώση 62%, η Ιαπωνία με πτώση 61% και η Ρωσία με πτώση 60%.

Στην Ελλάδα η πτώση των εισιτηρίων βρίσκεται στο 67%, καθώς οι κινηματογράφοι έχουν παραμείνει ανοιχτοί 5,5 μήνες από τους 12 του έτους.

Η έρευνα κατέδειξε και μερικά παράδοξα: Στην Ιαπωνία σημειώθηκε το μεγαλύτερο χιτ όλω των εποχών, το «Demon Slayer the Movie: Mugen Train, με εισπράξεις σε 313.7 εκ. δολάρια. Στη Ρωσία οι κινηματογράφοι παραμένουν ανοιχτοί από τις 15 Ιουλίου. Στη Γαλλία υπήρξε αύξηση εισιτηρίων για τις γαλλικές ταινίες στο διάστημα που οι κινηματογράφοι ήταν ανοιχτοί, 62,1 % σε σχέση με 40.4% το 2019. Η αγορά που άντεξε καλύτερα απ' όλες ήταν αυτή της Ολλανδίας με πτώση μόλις 57% σε σχέση με το 2019.

Το μέλλον του κινηματογράφου, καθώς μπήκαμε στο 2021 δεν δείχνει και πολύ λαμπρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι αίθουσες παραμένουν κλειστές και κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν.

Στη Γαλλία αναβλήθηκε η επανέναρξη των κινηματογράφων που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου, στη Γερμανία αναμένεται να επιβληθεί αυστηρό lockdown μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ στη Βρετανία μετρούν τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας με τους περιορισμούς να παραμένουν πολύ αυστηροί.

Στην Ελλάδα, οι περιορισμοί που βρίσκονται σε ισχύ από το Νοέμβριο, είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν να αίρονται στις 11 Ιανουαρίου. Δύσκολα αυτό θα περιλάβει και το άνοιγμα των κινηματογράφων, οι οποίοι πιθανώς θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι το Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ