ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Μάγια Αγγέλου, στη σειρά Barbie «Γυναίκες που Εμπνέουν»

Η Μάγια Αγγέλου, στη σειρά Barbie «Γυναίκες που Εμπνέουν»
ΑP Photo

Ενόψει του Black History Month, η Mattel ανακοίνωσε ότι η Dr. Μάγια Αγγέλου είναι η τελευταία προσθήκη στη σειρά με κούκλες Barbie «Γυναίκες που Εμπνέουν»

H συγκεκριμένη σειρά από κούκλες εδώ και τρία χρόνια έχει «εγκαινιαστεί προς τιμήν ιστορικών και σημερινών παραδειγμάτων προς μίμηση που άνοιξαν τον δρόμο για να κάνουν τα κορίτσια πιο μεγάλα όνειρα από ό,τι προηγουμένως». Μεταξύ άλλων, στη σειρά περιλαμβάνονται οι Ρόζα Παρκς, Έλα Φιτστζέραλντ, Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ κλαι Φρίντα Κάλο.

Στην πρώτη από τις επτά αυτοβιογραφίες της, με τίτλο «I Know Why the Caged Bird Sings» –κυκλοφορεί από το 2019 στη γλώσσα μας με τίτλο «Ξέρω Γιατί Κελαηδάει το Πουλί στο Κλουβί» από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ– η Μάγια Αγγέλου αφηγείται την ιστορία της δικής της ενηλικίωσης, τα παιδικά χρόνια ενός κοριτσιού που διακόπηκαν από εγκατάλειψη, εκτόπιση, κακομεταχείριση και βιαιοπραγία στον ρατσιστικό αμερικανικό Νότο.

Από αυτά τα δύσκολα χρόνια, η Αγγέλου αναδύθηκε θριαμβεύτρια: στην καριέρα της τιμήθηκε με πάμπολλα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων 50 ανακηρύξεων ως επίτιμος διδάκτορας σε πανεπιστήμια, ενός Presidential Metal of Freedom και μίας υποψηφιότητας για το Pulitzer Prize.

H Barbie εκδοχή της Αγγέλου παρουσιάζει τη συγγραφέα και ακτιβίστρια προς το τέλος της τρίτης δεκαετίας της ζωής της, με το ζεστό χαμόγελο της και μια σαφώς μύτη μαύρης, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μύτη που έχουν οι Barbie).

Η κούκλα φορά ένα τουρμπάνι με μπατίκ ένα μοτίβο λουλουδιών, μακρύ φόρεμα και χρυσά κοσμήματα στα χέρια της τα οποία κρατούν ένα αντίγραφο-μινιατούρα του «I Know Why the Caged Bird Sings», «ώστε τα κορίτσια να εμπνέονται από τις ιστορίες της, παίζοντας».

«Η μητέρα μου, η Dr. Μάγια Αγγέλου, ήταν μια πρωτοπόρα και μια ακτιβίστρια με ακατανίκητη ψυχή για δικαιοσύνη» δήλωσε, σε ανακοίνωση, ο Γκάι Τζόνσον, μοναδικό παιδί της Αγγέλου και διαχειριστής της περιουσίας της.

«Μέσα από τα λόγια της και τις δράσεις της, εξέλιξε μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί βαθιές συνδέσεις με ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Συχνά έλεγε “γράφω από την οπτική γωνία των Μαύρων, αλλά στόχος μου είναι η ανθρώπινη καρδιά”. Είμαι ενθουσιασμένος που η Barbie τη διάλεξε για τη σειρά της Γυναίκες που Εμπνέουν”. Ελπίζω, να εμπνεύσει η Barbie Μάγια Αγγέλου νέες γενιές δασκάλων, συγγραφέων και ακτιβιστών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ