ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νατάλια Βοντιάνοβα: Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών

Νατάλια Βοντιάνοβα: Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ  για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών
ΑP Photo

Η Ρωσίδα Νατάλια Βοντιάνοβα, ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα του κόσμου, επιστρατεύτηκε από τον ΟΗΕ ως πρέσβειρα Καλής Θέλησης, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο παγκόσμιο μήνυμα με στόχο τη διευκόλυνση των συζητήσεων για την αναπαραγωγική και τη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Η Βοντιάνοβα ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA)

«Για πολύ καιρό, η προσέγγιση της κοινωνίας για την εμμηνόρροια και την υγεία των γυναικών καθορίζεται από ταμπού και στίγμα. Είναι πλέον δική μας ευθύνη να επαναπροσδιορίσουμε πολιτισμικά τι είναι φυσιολογικό», είπε η Βοντιάνοβα η οποία ζει στο Παρίσι και είναι παντρεμένη με τον Αντουάν Αρνό, γιο του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό. Και πρόσθεσε:

«Η εμμηνόρροια είναι μια φυσιολογική σωματική λειτουργία. Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNFPA, θέλω να εργαστώ για να οικοδομήσω έναν κόσμο, στον οποίο δεν θα χρειάζεται πλέον να το εξηγούμε αυτό».

Η Νατάλια Βοντιάνοβα και το UNFPA, που επικεντρώνεται στην αναπαραγωγική και μητρική υγεία, θα συνεργαστούν για να ενδυναμώσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια ενάντια στις προκαταλήψεις γύρω από το σώμα τους και την υγεία, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις και αποκλεισμό.

«Είναι τραγική ειρωνεία κάτι τόσο καθολικό όσο η εμμηνόρροια να μπορεί να κάνει τα κορίτσια να αισθάνονται τόσο απομονωμένα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNFPA Ναταλία Κανέμ.

«Οι κοινωνίες ευημερούν όταν τα κορίτσια είναι σίγουρα, ενδυναμωμένα και λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις», υπογράμμισε.

Η Νατάλια Βοντιάνοβα ενώνει τις δυνάμεις της με άλλες Πρέσβειρες Καλής Θέλησης, την Αμερικανίδα ηθοποιό, 'Ασλεϊ Τζαντ και τη Μέρι Ντόναλντσον, πριγκίπισσας της Δανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ