ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σπάνιο κινέζικο μπολ, που βρέθηκε σε ναυπηγείο, πωλήθηκε προς 720.000 δολάρια σε δημοπρασία

Σπάνιο κινέζικο μπολ, που βρέθηκε σε ναυπηγείο, πωλήθηκε προς 720.000 δολάρια σε δημοπρασία
ΑP Photo

Ένα εξαιρετικά σπάνιο μπολ από πορσελάνη του 15ου αιώνα που κατασκευάστηκε στην Κίνα και το οποίο εμφανίστηκε να πωλείται ανάμεσα σε άλλα ευτελούς αξίας αντικείμενα στο ναυπηγείο του Κονέκτικατ προς 35 δολάρια, δημοπρατήθηκε την Τετάρτη για 722.000 δολάρια.

Το μικρό λευκό μπολ στολισμένο με λουλούδια στο μπλε του κοβαλτίου και άλλα σχέδια, ένα από τα επτά τέτοια μπολ που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στον κόσμο, ήταν μέρος της συλλογής κινεζικών έργων τέχνης που πωλήθηκαν από τον οίκο Sotheby's ως μέρος των εκδηλώσεων της Εβδομάδας αφιερωμένης στην Ασία.

Ο Sotheby's είχε εκτιμήσει την αξία του αντικειμένου από 300.000 έως 500.000 δολάρια. Στη δημοπρασία της Τετάρτης έγιναν 15 προσφορές, ξεκινώντας από 200.000 δολάρια και καταλήγοντας στα 580.000 δολάρια από αγοραστή που έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά. Η τελική τιμή αγοράς, η οποία περιελάμβανε διάφορα τέλη, ήταν 721.800 δολάρια.

Ένας ενθουσιώδης αντικέρ βρήκε το κομμάτι, της εποχής της δυναστείας των Μινγκ, κατά την περιήγηση σε μια αυτοσχέδια δημοπρασία προσωπικών αντικειμένων στην περιοχή του Νιου Χέιβεν πέρυσι, σύμφωνα με τον Sotheby's. Ο ίδιος έστειλε πληροφορίες και φωτογραφίες του αντικειμένου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Sotheby's, ζητώντας αξιολόγηση.

«Το σημερινό αποτέλεσμα γι αυτό το εξαιρετικά σπάνιο μπολ λουλουδιών, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, είναι τις απίστευτες ιστορίες ανακάλυψης που ονειρευόμαστε ως ειδικοί στον τομέα της κινεζικής τέχνης», είπε η Angela McAteer, επικεφαλής του τμήματος κινεζικών έργων τέχνης του οίκου Sotheby's.

Το μπολ ήταν πολύ απαλό στην αφή, το λούστρο του ήταν μεταξένιο και το χρώμα και τα σχέδια είναι μοναδικά εκείνης της εποχής, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί όταν το είδαν από κοντά.

Το μπολ χρονολογείται στις αρχές του 1400 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Yongle, του τρίτου κυβερνήτη της δυναστείας των Μινγκ, και φτιάχτηκε για την αυλή του.

@AP Photo

Το μπολ έχει το σχήμα του λωτού. Στο εσωτερικό, είναι διακοσμημένο με ένα τετράφυλλο μοτίβο που περιβάλλεται από λουλούδια. Το εξωτερικό περιλαμβάνει άνθη λωτού, παιώνιας, χρυσάνθεμου και άνθη ροδιού. Υπάρχουν επίσης περίπλοκα μοτίβα στο πάνω μέρος του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Ο McAteer είπε ότι μόνο έξι άλλα τέτοια μπολ είναι γνωστό ότι υπάρχουν και τα περισσότερα βρίσκονται σε μουσεία: Δύο στο Εθνικό Μουσείο της Ταϊπέι, δύο σε μουσεία στο Λονδίνο και ένα στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην Τεχεράνη.

Το πώς κατέληξε το μπολ σε μια πώληση στο ναυπηγείο του Κονέκτικατ παραμένει ένα μυστήριο. Ο McAteer είπε ότι είναι πιθανό να έχει περάσει από γενιές κάποιας οικογένειας, τα μέλη της οποίας δεν γνώριζαν πόσο μοναδικό ήταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ