ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νέο άλμπουμ από τους Jethro Tull και οι στίχοι του Ίαν Άντερσον σε έναν τόμο

Νέο άλμπουμ από τους Jethro Tull και οι στίχοι του Ίαν Άντερσον σε έναν τόμο
ΑP Photo

Το σύνολο των στίχων του Ίαν Άντερσον, από το άλμπουμ του 1968 «This Was» μέχρι το «The Zealot Gene», το νέο άλμπουμ των Jethro Tull που ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει, θα περιλαμβάνονται στον τόμο «Silent Singing» ο οποίος θα εμφανιστεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον Ιούνιο.

«Στο τραγούδι που δίνει τον τίτλο στο νέο άλμπουμ υπάρχει ένας στίχος που πάει σαν “Bee buzzing in your bonnet/and a wasp right up the bum/a V8 under hood/a cocked hammer under thumb”», είπε ο Άντερσον, μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stone.

«Έχει να κάνει με το να “ανάβεις”, και να είσαι ενοχλημένος και ταραγμένος. Δεν είμαι καθόλου τύπος του Twitter, αλλά ο “ξέρουμε ποιος” είναι ο αρχι-τουιτεράς των τελευταίων χρόνων, πράγμα το οποίο ήταν και η επιτυχία του και, τελικά, η πτώση του.

Είναι αυτή η βιαιότητα κι ο φανατισμός, που συνοδεύεται από άποψη και θέλει να κάνει πλύση εγκεφάλου στον κόσμο με μια πολύ πολωμένη και διχαστική θέαση των πραγμάτων. Όλοι έχουμε μέσα μας λίγο απ' αυτό. Όλοι μας έχουμε αυτή την ικανότητα».

Ο Άντερσον δούλευε το «Silent Singing» –το οποίο περιλαμβάνει και φωτογραφίες του– κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν το βλέπω σαν ποίηση», εξήγησε για τους στίχους που περιλαμβάνει ο τόμος.

Δεν θέλω να με σκέφτονται σαν ποιητή-καβαλημένο καλάμι που εκ των υστέρων σκέφτεται “ω, οι στίχοι μου είναι πραγματικά καλοί· στέκονται μόνοι τους χωρίς τη μουσική”.

Είναι απλά και μόνο το ότι καταγράφω τη σωστή, με ακρίβεια απομαγνητοφωνημένη πλήρη λίστα των τραγουδιών». Κάθισε και άκουσε πολλές φορές κάθε ένα από τα εκατοντάδες τραγούδια που περιλαμβάνονται στον τόμο για να είναι σίγουρος ότι αντέγραψε σωστά τους στίχους.

Το The Zealot Gene θα είναι το πρώτο άλμπουμ των Jethro Tull μετά από σχεδόν μια εικοσαετία (το τελευταίο τους ήταν το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του 2003). Στο μεσοδιάστημα, ο Άντερσον κυκλοφόρησε σόλο άλμπουμ, με το Homo Erraticus να εμφανίζεται το 2014. Είπε ότι δεν ξέρει πότε θα κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ των Jethro Tull –η μπάντα άρχισε να το δουλεύει το 2017– αλλά διευκρίνισε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα της ηχογράφησης έχουν γίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ