ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

10 χρόνια Twitter: Τα δέκα πιο δημοφιλή tweets της 10ετίας

10 χρόνια Twitter: Τα δέκα πιο δημοφιλή tweets της 10ετίας

Μια πολύ συγκεκριμένη Δευτέρα, μία δεκαετία ακριβώς πριν ένα νέος επιχειρηματίας έγραψε ιστορία γράφοντας αυτές τις πέντε λέξεις: “just setting up my twttr”. Το πρώτο tweet του Τζακ Ντόρσεϊ έχει περάσει στην ιστορία του διαδικτύου ως το παρθενικό τιτίβισμα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και αυτό είναι πολύ εξωφρενικά κυριολεκτικό.

Μέσα στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας του το Twitter έχει αναδειχθεί σε εκείνη την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργεί ήρωες και εχθρούς, δίνει φωνή στο δίκαιο αλλά δίνει φωνή και στο κακό, είναι εργαλείο προπαγάνδας αλλά και ελευθερίας λόγου. Το Twitter είναι ένα πολυσχιδές κοινωνικό δίκτυο που προσπαθεί εδώ και δέκα χρόνια να γίνει πάντα κάτι άλλο από αυτό που είναι. Το Twitter είναι τιτιβίσματα και ως τέτοιο, τα πιο δημοφιλή tweets του είναι αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα του.

Η ιστοσελίδα Favstar έδωσε στη δημοσιότητα τα δέκα tweets που "αναπαράχθηκαν" περισσότερο, έγιναν retweeted περισσότερες φορές από άλλα, αγαπήθηκαν και διανεμήθηκαν πολύ. Είναι αυτά όπως τα αναδημοσίευσε και το Time. Μικρή λεπτομέρεια, το ίδιο το Twitter αρνήθηκε να δώσει μια επίσημη λίστα, μάλλον γιατί ήξερε όσα ακολουθούν.

10. Andrew Malcolm

Πολλά από τα tweets που είναι viral υπόσχονται κάτι σε αντάλλαγμα της “αναπαραγωγής” τους, όπως αυτό το tweet που ισχυρίστηκε ότι με κάθε retweet εταρία με σκυλοτροφές θα ταίσει και ένα διαφορετικό τετράποδο φίλο. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε η εταιρία είχε ήδη εκπληρώσει το σκοπό της, τρεις μέρες πριν ο Andrew Malcolm κάνει αναφορά στη φιλόζωική αυτή δράση. Το αν κατάφερε κάτι ή όχι αυτό το tweet, είναι κάτι που αγνοείται ωστόσο ακόμη και ένα χρόνο μετά πολλοί χρήστες κάνουν χρήση αυτής της εικόνας για να αλιεύσουν RT's. Τέτοιοι είμαστε, και χειρότεροι.

9. Zayn Malik

Μια εβδομάδα πριν ανακοινώσει και επίσημα την αποχώρηση του από το boy band των One Direction, ο Zayn Malik μίλησε για τη ζωή του σε λιγότερους από 140 χαρακτήρες. Τότε ο Malik ήταν 22 και αγαπούσε την Perrie Edwards από ένα άλλο girl band, τις Little Mix. Σήμερα είναι 23 και δεν την αγαπάει καθόλου.

8. Harry Styles

Ο πιο διάσημος από τους One Direction έγραψε ένα στίχο από τραγούδι της π΄ρωην του Τέιλορ Σουίφτ στα 22α γενέθλια του. Το Twitter ενθουσιάστηκε.

7. Niall Horan

Επιμένοντας στο σύμπαν των One Direction, το tweet του μέλους του συγκροτήματος Niall Horan που αναφέρει ότι έκανε-δήλωση-συμμετοχής-για-το-X-Factor είναι περίπου επικό στη διαχρονικότητα του. Αυτό ήταν ιστορία εν τη γεννέσει της για τους φαν του boy band. Έχουν δίκιο;

6. Barack Obama

Μικρό διάλειμμα από τους One Direction με έναν πλανητάρχη. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ή μάλλον η ομάδα επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασαν την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο με αυτή την αγκαλιά στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, ξανά.

5. Harry Styles

Επιστροφή στους One Direction και τον αποχαιρετισμό στον Zayn Malik από τον Harry Styles. Και οι δύο έχουν αναφερθεί πιο πάνω.

3-4. Denny Januar Ali

Στην 3η και 4η θέση βρίσκουμε δύο tweets του πολιτικού αναλυτή από την Ινδονησία Denny Januar Ali που συνολικά ξεπερνάνε τα 2,5 εκατ. retweets. Στο πρώτο εκφράζει την υποστήριξη του στον πολιτικό Joko “Jokowi” Widodo. Στο δεύτερο καλεί κατά του ρατσισμού και αγκαλιάζεται με παιδιά όπου στις μπλούζες του αναγράφεται η λέξη “love” βλ. Αγάπη. Η δημοφιλία αυτών των tweets υπενθυμίζουν κάτι εξαιρετικά βασικό για να αντιληφθούμε τι είναι το Twitter. To 80% από τους χρήστες του δεν είναι πολίτες Αμερικής.

2. Louis Tomlinson

Επιστροφή στους One Direction και την αφροσύνη ανάμεσα στους Louis Tomlinson και Harry Styles. Αυτό το tweet από το 2011 εξακολουθεί να ανακυκλώνεται σαν ψηφιοποιημένη απόδειξη μια αντρικής και δη millennial φιλίας με περισσότερα από δύο εκατομμύρια retweets.

1. Ellen DeGeneres

Στην κορυφή το πορτρέτο του Χόλιγουντ όπως το έβγαλε με το smartphone (βλ. τοποθέτηση προϊόντος) η τηλεπερσόνα στην τελετή των Oscars του 2014. Bradley Cooper, Lupita Nyong’o, Jennifer Lawrence, Brad Pitt, Kevin Spacey και άλλοι ποζάρουν στο πιο δημοφιλές selfie του Twitter. H βράβευση του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στα φετινά Όσκαρ όμως ίσως ανατρέψει τη λίστα που μόλις ολοκληρώθηκε καθώς τα tweets που αναρτήθηκαν για τη νίκη του έφτασαν τα 440.000 το λεπτό ενώ η DeGeneres είχε ρεκόρ τα 255.000 ποσταρίσματα το λεπτό.

Απορία: εάν το Twitter είναι οι One Direction (που είναι), τώρα που οι One Direction δεν είναι, το Twitter τι θα γίνει;

Οι αναλυτές της αγοράς δεν ξέρουν κατά πόσο η ψηφιακή πλατφόρμα που αγαπάνε και οι Έλληνες πολιτικοί θα αντέξει μια ακόμη 10ετία ως έχει. Κανείς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ