ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ένα αδιάκριτο βιβλίο μαρτυράει όσα κρύβουν οι καλύτεροι σεφ της Ευρώπης στο ψυγείο τους

Ένα αδιάκριτο βιβλίο μαρτυράει όσα κρύβουν οι καλύτεροι σεφ της Ευρώπης στο ψυγείο τους

Για χρόνια ολόκληρα οι Adrian Moore και Carrie Solomon εργάζονταν ώρες ατελείωτες, έτρεχαν από αεροδρόμια σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, κουβαλώντας μαζί τους τα απαραίτητα εργαλεία του επαγγέλματος. Σημειωματάριο για τον γευσιγνώστη και φωτογραφική κάμερα (και φώτα και φακούς) για τη φωτογράφο. Σκοπός τους ένας και ιερός. Θέλησαν να ανοίξουν τα ψυγεία των διάσημων chef της Ευρώπης και να κρυφοκοιτάξουν μέσα στα ράφια τους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το ιδιότυπο αυτό λεύκωμα τους εκδόθηκε από τον οίκο Taschen και μας μαρτυράει ό,τι κρύβουν οι μάστορες της κουζίνας σπίτι τους. Ό,τι προτιμούν για τους δικούς τους ουρανίσκους και προφανώς οι επιλογές τους επηρεάζουν και τις γαστριμαργικές προτάσεις τους με τις οποίες έχουν κυριεύσει κόσμο και έχουν κατακτήσει τρόπαια και διακρίσεις. Αυτοί οι δύο υπήρξαν πραγματικά αδιάκριτοι με τέρατα της σκηνής της γεύσης. Από τον Massimo Bottura στους Inaki Aizpitarte και Marco Pierre White, οι chef της Ευρώπης μοιάζουν γυμνοί μπροστά στο αδιάκριτο βλέμμα τους καθώς απαθανατίστηκαν τα ίχνη των δικών τους γαστρονομικών αδυναμιών.

Είμαστε ό,τι και το ψυγείο μας

magnus nilsson is the head chef at fviken located in the far northwest of sweden on the largest privately owned estate in the country his fridge is full of fermented vegetables including turnips and cucumbers you can also help yourself to h

“Ένα ψυγείο αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του και όταν μιλάμε για chef δείχνει και τη δουλειά τους. Είναι κάτι εξαιρετικά οικείο και προσωπικό” σχολιάζει η Solomon. Η ίδια μάλιστα επιβεβαιώνει ότι οι chef που παίζουν με τις λεπτομέρειες στη γεύση έχουν ένα πολύ τακτοποιημένο ψυγείο, χωρίς μυρωδιές, με σχεδόν γεωμτερική διάταξη των υλικών που μοιάζει απαράβατη. Άλλοι πάλι, όσοι chef προτιμούν να ταξιδεύουν μαζί με τα πιάτα τους σε πειραματισμούς παντρεύοντας υλικά και κουζίνες, είναι άτακτοι. Ωστόσο, όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουν πως να δημιουργούν από εξαιρετικά υλικά, ουράνιες γεύσεις.

Επιπλέον, τα ψυγεία έχουν καταγωγή και κουβαλούν την εθνικότητα του ιδιοκτήτη τους. Τα ψυγεία των Σκανδιναβών επαγγελματιών της κουζίνας ήταν γεμάτα από τουρσί. Τουρσί και μαρμελάδες. “Επίσης είχαν πολλά ψαρικά” σχολιάζουν οι συγγραφείς του τόμου.

Βέβαια για τους Moore και Solomon ένα ψυγείο ξεχώρισε ανάμεσα σε όλα. Αυτό που ανήκει στο διαβόητο “κακό αγόρι” της κάστας των chef, το ψυγείο του Marco Pierre White που ήταν ένα πολύ όμορφο κομμάτι στη διακόσμηση του σπιτιού του. “Ήταν εντελώς άδειο” σχολίασε ο Moore για να δικαιολογήσει τον chef. “Είναι δεινός κυνηγός οπότε ό,τι σκοτώνει, το μαγειρεύει και το καταναλώνει” είπε.

Υπήρχε ωστόσο ένα σημείο που παρέμεινε κρυφό από το αδιάκριτο βλέμμα του διδύμου. Ο καταψύκτης των chef είναι γεμάτος μυστικά που ανήκουν στους ίδιους.

Το βιβλίο Inside Chefs’ Fridges, Europe κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen

ΔΗΜΟΦΙΛΗ