ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Little Satchmo: Το ντοκιμαντέρ για την «κρυφή κόρη» του Λούις Άρμστρονγκ στο ΦΚΘ

Little Satchmo: Το ντοκιμαντέρ για την «κρυφή κόρη» του Λούις Άρμστρονγκ στο ΦΚΘ

Η ταινία Little Satchmo (Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers) προβάλλεται στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε παγκόσμια πρεμιέρα, την Τρίτη 29/6 στον κινηματογράφο John Cassavetes Open Air (Λιμάνι Θεσσαλονίκης) στις 21:15 και από τις 30/6 και μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων και online στο online.filmfestival.gr.

Πρόκειται για την ιστορία της κόρης του Λούις Άρμστρονγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωήτον Ιούλιο του 1971, λίγο πριν κλείσει τα εβδομήντα του χρόνια, και ενώ όλοι πίστευαν ότι η θρυλική μορφή της τζαζ είχε πεθάνει χωρίς να αφήσει απογόνους.

Η αντίληψη αυτή παρέμεινε για πολλές δεκαετίες, μέχρι πριν από μερικά χρόνια όταν εμφανίστηκε ένα βιβλίο απομνημονευμάτων με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Little Satchmo: Living in the Shadow of My Father, Louis Daniel Armstrong». Συγγραφέας του βιβλίου ήταν η Σάρον Πρέστον-Φόλτα, η «μικρή Satchmo» του τίτλου, η οποία αποφάσισε να προβεί μετά από τόσα χρόνια στην αποκάλυψη της πολύπλοκης και τραυματικής σχέσης της με τον πατέρα που μόνο ιδιωτικά την είχε αναγνωρίσει.

Με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον θάνατο του πατέρα της, Η Πρέστον-Φόλτα επισημοποιεί με ακλόνητο τρόπο την σχέση της μαζί του, με την ταινία «Little Satchmo» που βασίστηκε στο βιβλίο της και πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο πλαίσιο των προβολών του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Η Σάρον εμφανίζει στην ταινία γράμματα και ηχογραφημένα μηνύματα που της έστελνε ο πατέρας της, εκδηλώνοντας την αγάπη του προς την ίδια, την οποία όμως ποτέ δεν αναγνώρισε δημόσια.

Η Σάρον γεννήθηκε το 1955 και ήταν ο καρπός της σχέσης του Άρμστρονγκ με την αιώνια ερωμένη του, αλλά ποτέ σύζυγό του, Λουσίλ Πρέστον, χορεύτρια του Cotton Club στο Χάρλεμ. «Η μητέρα μου ήταν απελπιστικά ερωτευμένη με τον πιο διάσημο μαύρο άντρα στον κόσμο, απελπιστικά ερωτευμένη με κάποιον που δεν θα μπορούσε να της ανήκει ποτέ», λέει στην κάμερα η κόρη του μουσικού.

Η ταινία είναι μια επιστροφή της Σάρον στη ζωή που έζησε με τον πατέρα της, αλλά και σε εκείνη που θα ήθελε να ζήσει και δεν κατάφερε ποτέ, ως επίσημη κόρη του.

Η ταινία εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό υλικό και καταλήγει με την εξομολόγηση της ίδιας της Σάρον: «Είμαι η Σάρον Πρέστον – Φόλτα, είμαι το μοναδικό παιδί του Λούις Άρμστρονγκ και περίμενα όλη μου τη ζωή για να το αναγγείλω αυτό δημόσια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ