ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάστρα από χαρτόνι και μπλε μουσαμά στο Τόκιο - Ένας ύμνος στο πρόσκαιρο και το εφήμερο

Κάστρα από χαρτόνι και μπλε μουσαμά στο Τόκιο - Ένας ύμνος στο πρόσκαιρο και το εφήμερο
Instagram

Δύο κάστρα από χαρτόνι και μπλε μουσαμά δημιούργησε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Makoto Aida, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Pavilion Tokyo 2021.

Και τα δύο υλικά, ανθεκτικά αλλά φθηνά, συμβολίζουν το πρόσκαιρο αντί για το μόνιμο. Με τη χρήση αυτών των υλικών, η δημιουργία του Aida αναπαριστά το ανθρώπινο σθένος το οποίο δεν μπορεί εύκολα να καταβληθεί. Ταυτόχρονα, είναι μια τρόπον τινά διαμαρτυρία κατά των σύγχρονων γλυπτών, στα οποία χρησιμοποιούνται μόνον βαριά, ακριβά και με μεγάλη διάρκεια ζωής υλικά.

Η πέτρινη βάση πάνω στην οποία εγκαταστάθηκαν τα δύο κάστρα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των εξωτερικών κήπων Meiji Gingu, εκεί όπου ήταν το ιστορικό κάστρο του Έντο -η παλαιά ονομασία του Τόκιο.

Τα δύο κάστρα στέλνουν το μήνυμα «ας το ξεπεράσουμε αυτό μαζί», μήνυμα ενθάρρυνσης από την ιαπωνική πρωτεύουσα σε όλες τις περιοχές όπου παραμένουν ακόμη οι ουλές από καταστροφές. Εκφράζουν παράλληλα μια έντονη αίσθηση αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών που κάποια μέρα ενδέχεται να χτυπήσουν την πόρτα του Τόκιο.

«Αυτό στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι το αντίθετο του μόνιμου: το πρόσκαιρο, το αναξιόπιστο, το ευτελές καθώς και η γενναιότητα στην προσπάθεια να αντέξεις τέτοια χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω πώς θα είναι το αποτέλεσμα εκτός κι αν προσπαθήσω να το δημιουργήσω. Είτε βυθιστώ είτε επιπλεύσω κολυμπώντας, θα προσπαθήσω. Θέλω να αφιερώσω το αποτέλεσμα στην Ιαπωνία του σήμερα ή, πιο ειδικά, στο Τόκιο», είχε πει ο Makoto Aida.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ