ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του Διαγωνιστικού Tμήματος

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του Διαγωνιστικού Tμήματος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας αγαπά και στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό σινεμά από την πρώτη του έκδοση μέχρι και σήμερα.

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών που αγκαλιάζονται από το τοπικό κοινό και ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εργαστήρια για την ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών, τιμώμενοι καλεσμένοι της εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας, βραβεύσεις και ανάδειξη παλαιότερων ή ανερχόμενων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών είναι κάποια από τα συστατικά που διατηρούν ζωντανή και εμπλουτίζουν κάθε χρόνο αυτήν τη σχέση υποστήριξης και αγάπης.

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας με το ελληνικό σινεμά είναι φυσικά το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», το οποίο κλείνει φέτος 10 χρόνια προβολών νέων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, μια δεκαετία που φροντίζει αδιάλειπτα και επιμελώς να βρουν οι φρέσκες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και το κοινό τους.

Έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 510 ταινίες τα τελευταία εννέα χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» γιορτάζει φέτος 10 χρόνια γεμάτα μεγάλες ταινίες μικρής διάρκειας που αφηγήθηκαν ιστορίες σύγχρονες, αστείες, τρομακτικές, ποιητικές, ρομαντικές, μεταφυσικές, σκοτεινές και φωτεινές, με τρόπο ιδιαίτερο, ευφάνταστο και συναρπαστικό.

Δέκα χρόνια «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», που ξεκίνησαν από την Αθήνα και ταξίδεψαν στην Ευρώπη και στον κόσμο διεκδικώντας βραβεία και διεθνή απήχηση, παρουσιάζοντας την ελληνική δημιουργία ως μια ανερχόμενη αφηγηματική και επίκαιρη δύναμη.

Για τη φετινή 27η διοργάνωση οι συμμετοχές έφτασαν τις 273, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν και δραστήριο αλλά και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Η διαδικασία επιλογής των ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και επιλέχθηκαν 40 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 27ης διοργάνωσης.

Οι ταινίες του Διαγωνιστικού

«Αλάσκα», Μιχάλης Γιαγκουνίδης

«Αν Ήσουν Ταινία, θα Ήσουν Μικρού Μήκους» Γωγώ Μαραγγούλη

«Από το Μπαλκόνι», Άρης Καπλανίδης

«Απολεσθέντα», Βίβιαν Παπαγεωργίου

«Βαθύκοφτο», Ιωάννα Κρυωνά

«Βίωμα Καλοσύνης», Ελένη Αλεξανδράκη

«Ζαμπέτα», Ελισάβετ Σφυρή, Σοφία Σφυρή

«Ιεροτελεστία μιας 'Ανοιξης», Όλια Βερροιοπούλου

«Μπιούτι», Θάνος Λυμπερόπουλος

«Ο Φοιτητής», Βασίλειος Καλαμάκης

«Όλα τα Πλάσματα της Νύχτας», Μέμη Κούπα

«Ομφάλιος», Ελπίδα Σταθάτου

«Στο Αεροδρόμιο», Μιχάλης Μαθιουδάκης

«Το Βανκούβερ», Άρτεμις Αναστασιάδου

«A La Carte», Ταξιάρχης Δεληγιάννης, Βασίλης Τσιουβάρας

«A Summer Place», Αλεξάνδρα Ματθαίου

«After Noon», Αλέξιος Κουκιας-Παντελης

«Amygdala», Μαρία Χατζάκου

«Apallou», Νίκος Αυγουστίδης

«Bluebird», Στέργιος Ντινόπουλος

«Brutalia, Εργάσιμες Μέρες», Μανώλης Μαυρής

«Cortázar», Αργύρης Γερμανίδης, Κατερίνα Στράουχ

«Every Sunday», Καίτη Παπαδήμα

«Exploitation», Μαρίνα Συμεού

«First Swim», Αλέξανδρος Κωστόπουλος

«Friends & Benefits», Μαρία Κατσικαδάκου (Maria Cyber)

«Girlhood», Βάνια Τέρνερ, Μαρία Σιδηροπούλου

«Horsepower», Σπύρος Σκάνδαλος

«I, the house», Ελένη Βεργέτη

«In Beauty it is Unfinished», Γκρέκο Σκλαβούνος

«Luxenia», Δήμητρα Κονδυλάτου

«Motorway 65», Εύη Καλογηροπούλου

«Reflections», Φώτης Σκουρλέτης

«Soul Food», Νίκος Τσεμπερόπουλος

«The Beauty of Stigma», Ηλίας Δούλης

«The Giraffe», Κόνυ Ζήκου

«The Night I Left America», Λάκι Καραβίας

«The Silver Mask», Θάνος Τοπούζης

«Vidisova», Γιώργος Παναγόπουλος

«Water on Mars», Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από την Πρόεδρο, Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα και μέλη τους/τις: Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host.

Τα Βραβεία

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και η κριτική επιτροπή θα απονείμει τα εξής βραβεία:

* Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας (το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)

* Αργυρή Αθηνά - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής

* Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ έκαστο με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

* Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας.

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021. Έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ