ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι περίφημοι «Άνθρωποι-σπίρτα» του Wolfgang Stiller εκτίθενται στο Λονδίνο

Οι περίφημοι «Άνθρωποι-σπίρτα» του Wolfgang Stiller εκτίθενται στο Λονδίνο

Σπίρτα που έχουν χρησιμοποιηθεί, με ανθρώπινες κεφαλές σε φωτεινό κόκκινο χρώμα ή μαύρο, πάνω σε τετράγωνες βάσεις και με ύψος ενάμισι μέτρο, λαξεύει ο Wolfgang Stiller· στα πρόσωπα αυτών των φιγούρων αποτυπώνεται όλο το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων, από οδύνη και στενοχώρια μέχρι χαρά και γαλήνη.

Η ατομική έκθεση του Γερμανού γλύπτη στη Miart Gallery του Λονδίνου ολοκληρώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο Stiller ξεκίνησε αυτή τη σειρά γλυπτών πριν από πάνω από μια δεκαετία, όταν ζούσε στην Κίνα και οι πρώτες προσεγγίσεις του αντικατόπτριζαν την κοινότητα η οποία τον περιέβαλε.

Σήμερα, καλύπτουν ένα μεγαλύτερο εύρος ταυτοτήτων και μερικές φορές είναι από μπρούντζο για μεγαλύτερης κλίμακας υπαίθριες εγκαταστάσεις. Είτε περικλείει τα γλυπτά μέσα σε ένα μεγάλο κουτί που μοιάζει με φέρετρο είτε τα διατάσσει ως εμβλήματα σαν το Άστρο του Δαυίδ αναφερόμενος σε ωμότητες, τα έργα της σειράς «Matchstickmen» μπορεί να αποπνέουν σοβαρότητα ή ακόμη και νοσηρότητα.

Ωστόσο, μιλώντας στο Colossal, o Wolfgang Stiller τονίζει ότι μιλούν επίσης για το απρόβλεπτο και το προσωρινό της ζωής: «Είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο μας αρέσει να ξεχνάμε, ότι η παρούσα ύπαρξή μας, το σώμα μας, θα διαλυθεί. Η σειρά “Matchstickmen” λειτουργεί ως φιλική υπενθύμιση αυτού του γεγονότος. Αυτό μπορεί να φοβίσει πολύ κόσμο, ιδιαίτερα αυτούς με μια πολύ υλιστική κοσμοθεώρηση που πιστεύουν ότι τα πάντα τελειώνουν με τον θάνατο του σώματός μας, αλλά μπορεί να το δει κανείς ως μια ενθάρρυνση να ζήσουμε μια πιο μεστή νοημάτων ζωή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ