ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Μεγάλο αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Μεγάλο αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά, παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιταλό δημιουργό Φεντερίκο Φελίνι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

Θα προβληθούν 17 ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι, ανάμεσά τους τα φιλμ: «8 1/2», «Γλυκιά Ζωή», «La Strada», «Νύχτες της Καμπίρια», «Roma», «Σατυρικόν», «Amarcord», «Πρόβα Ορχήστρας», «Ο Λευκός Σεϊχης» και «I Vitelloni».

Στις ταινίες πρωταγωνιστούν μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλίδες σταρ, όπως η Κλαούντια Καρντινάλε, η Άννα Μανιάνι και η Τζουλιέτα Μασίνα. Το πρόγραμμα συμπληρώνει το ντοκιμαντέρ «Fellinopolis» που θα προβληθεί στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με το «8 ½» (1963), το μνημειώδες, αυτοαναφορικό αριστούργημα του Φελίνι με τη μουσική του Νίνο Ρότα και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, εξηγεί: «με την επιλογή 17 ταινιών, από την πρώτη του, Φώτα του βαριετέ (1950) μέχρι την τελευταία του, Η φωνή του φεγγαριού, όσες και όσοι αγαπάμε το σινεμά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ονειρικό και μοναδικό κόσμο του Φελίνι. Στη Ρόμα (1972), αυτή την απόλυτη ενορχήστρωση των διαδοχικών εισόδων τόσο σε πραγματικές όσο και ονειρικές τοποθεσίες, σκηνοθετεί μια συνάντηση με την Άννα Μανιάνι, που χωρίς να σταθεί να του μιλήσει, μπαίνει βιαστικά στο σπίτι και του φωνάζει «Φεντερίκο ψεύτη». Αυτή η ειρωνική ατάκα- από την γυναίκα σύμβολο του νεορεαλισμού -σημαδεύει την αυτοειρωνία με την οποία αντιμετώπιζε τον εαυτό του».

«Παιγνιώδης, στοχαστικός και εκρηκτικά δημιουργικός, μας οδήγησε από την καταγραφή μιας φτωχικής Ιταλίας που μόλις έκλεινε τις πληγές της, στην εκρηκτική ανάπτυξη της δεκαετίας του ‘60, μιας ανάπτυξης που μέσα από το πικρό βλέμμα του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι σηματοδοτούσε απανωτά αδιέξοδα. Ο Φελίνι όμως δεν έκανε κοινωνικό ρεαλισμό, και ας είχε πάντα την αίσθηση του περίγυρου, αλλά με μια λοξή ματιά μας οδηγούσε σε ονειρικούς κόσμους και μας έκανε να στοχαστούμε πάνω στην ανθρώπινη μοίρα».

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 19 Οκτωβρίου, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.

Οι ταινίες του αφιέρωματος

11 Οκτωβρίου, «8 ½»

Προλογίζουν οι: Πατρίτσια Φαλτσινέλλι, Μαρία Κομνηνού και Μίλτος Λογιάδης.

12 Οκτωβρίου, «Οι Νύχτες της Καμπίρια (Le Notti di Cabiria)»

Προλογίζει ο Κώστας Αριστόπουλος

12 Οκτωβρίου, «Intervista»

Προλογίζει ο Νίκος Μπακουνάκης

13 Οκτωβρίου, «Η Φωνή του Φεγγαριού (La Voce della Luna)»

13 Οκτωβρίου, «Σκιές του Υποκόσμου (Il Bidone)»

14 Οκτωβρίου, «Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων (Giulietta degli Spiriti)»

14 Οκτωβρίου, «Οι Κλόουν»

15 Οκτωβρίου, «I Vitelloni»

Προλογίζει ο Δημήτρης Μπούρας

15 Οκτωβρίου, «Amarcord»

Προλογίζει ο Γιάννης Ζουμπουλάκης

16 Οκτωβρίου, «Roma»

16 Οκτωβρίου, «Σατυρικόν (Fellini Satyricon)»

Προλογίζει η Ελεωνόρα Ορφανίδου

17 Οκτωβρίου, «Γλυκιά Ζωή (La Dolce Vita)»

Προλογίζει ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης

17 Οκτωβρίου, «Πρόβα Ορχήστρας (Prova d' Orchestra)»

18 Οκτωβρίου, «Και το Πλοίο Φεύγει (E a Νave Va)»

18 Οκτωβρίου, «Ο Λευκός Σεΐχης (Lo Sceicco Bianco)»

19 Οκτωβρίου, «La Strada»

Προλογίζουν οι: Όλια Λαζαρίδου- Κατερίνα Δαμβόγλου

19 Οκτωβρίου, «Τα Φώτα του Βαριετέ (Luci del Varietà)»

«Fellinopolis (2020)», Online προβολή στο online.tainiothiki.gr

Ο Φελίνι με τα δικά του λόγια αφηγείται τη μοναδική του προσέγγιση για τον κινηματογράφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ