ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Απελευθερώνεται το ωράριο των κινηματογράφων και των θεάτρων: Παραστάσεις όλο το 24ωρο

Απελευθερώνεται το ωράριο των κινηματογράφων και των θεάτρων: Παραστάσεις όλο το 24ωρο
Pixabay

Σινεμά και θέατρο όλο το 24ωρο; Όπως φαίνεται ναι, καθώς το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προωθεί αυτή τη ρύθμιση.

Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των θεάτρων και των κινηματογράφων, το οποίο μέχρι σήμερα διέπεται από τον αναγκαστικό νόμο 445/1937 και τροποποιούνταν κατά περιόδους κυρίως με αστυνομικές διατάξεις, ήταν μια διάταξη που αναμενόταν, μετά από 84 χρόνια κατά τα οποία οι χώροι αυτοί λειτουργούσαν υπό περιορισμούς.

Σύμφωνα με το άρθρο 70 του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται ότι τα θέατρα και οι κινηματογράφοι που λειτουργούν σε κλειστές αίθουσες θα μπορούν να είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, στο μέτρο που δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.

Όσο για τα θέατρα και τους κινηματογράφους που λειτουργουν σε υπαίθριους χώρους, θα μπορούν στο εξής να λειτουργούν από τις 08.00 έως και τη 01.15, στο μέτρο και πάλι που δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.

Ο νόμος με τον οποίο λειτουργούσαν ως σήμερα οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είναι εν ισχύ από την 25η Ιανουαρίου 1937, όταν και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος».

Ο ίδιος νόμος ορίζει και τα περί της παρουσίας ανηλίκων στους κινηματογράφους, μια διάταξη που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών όταν επετράπη η παρέμβαση της αστυνομίας στις προβολές της ταινίας «Joker», το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ