ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κουέντιν Ταραντίνο: Η Μiramax του έκανε μήνυση - Για την εκμετάλλευση σκηνών του «Pulp Fiction»

Κουέντιν Ταραντίνο: Η Μiramax του έκανε μήνυση - Για την εκμετάλλευση σκηνών του «Pulp Fiction»
Vianney Le Caer/Invision/AP

Ο Κουέντιν Ταραντίνο αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία, ως NFTs, 7 ακυκλοφόρητες σκηνές του «Pulp Fiction» κι αυτό προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την εταιραία απαραγωγής της ταινίας, Miramax, η οποία τον πηγαίνει στα δικαστήρια.

Τα NFTs (non-fungible tokens) είναι κάποιου είδους κρυπτονομίσματα, με μοναδική ταυτότητα και μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα. Δεν μπορούν να αναπαραχθούν και δεν μπορούν να ανταλλαχθούν, κάτι που επιτρέπει στον πωλητή να επιλέξει τον αγοραστή τους, ο οποίος μετά δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για άλλες συναλλαγές.

Στον καλλιτεχνικό χώρο αυτό σημαίνει ότι όταν ανεβάσεις κρυπτογραφημένα ως NFT τη μουσική σου, την ταινία σου ή ένα πίνακά σου, δημιουργείς ένα συλλεκτικό κομμάτι προς πώληση, το οποίο προστατεύεται από την αναπαραγωγή του, μέσω της τεχνολογίας blockchain.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο Ταραντίνο, τον οποίο όμως πρόλαβε η Miramax, κάνοντας μήνυση στο σκηνοθέτη και μπλοκάροντας τη δημοπρασία.

«Η κίνηση του Κουέντιν Ταραντίνο μάς ανάγκασε στην Miramax να καταθέσουμε μήνυση εναντίον του πολύτιμου πρώην συνεργάτη μας, για να προστατέψουμε το συμβόλαιό μας και την πνευματική μας περιουσία, καθώς το «Pulp Fiction» είναι μία από τις πιο εμβληματικές και πολύτιμες ταινίες της ιδιοκτησίας μας. Αν αφήναμε τον Ταραντίνο ανεξέλεγκτο, πρώτον το κοινό θα πίστευε ότι είχαμε κι εμείς να επωφεληθούμε από αυτή την εμπορική συναλλαγή, αλλά, το κυριότερο, θα δίναμε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο και με άλλες ταινίες μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Miramax έχει τα δικαιώματα να διαθέσει, να πουλήσει, να εκμεταλλευθεί κάθε NFT που αφορά στην φιλμογραφία της», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ