ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τομ Φορντ: «Ήμουν πολύ λυπημένος όταν είδα το House of Gucci», λέει ο πρώην σχεδιαστής του οίκου

Τομ Φορντ: «Ήμουν πολύ λυπημένος όταν είδα το House of Gucci», λέει ο πρώην σχεδιαστής του οίκου
ΑP Photo

Σε σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ, η ταινία «House of Gucci» έχει ως θέμα τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι (Άνταμ Ντράιβερ), ο οποίος πυροβολήθηκε και πέθανε το 1995. Η πρώην σύζυγός του, Πατρίτσια Ρετζάνι (Lady Gaga), καταδικάστηκε για το σχέδιο δολοφονίας το 1998 και εξέτισε 18 χρόνια κάθειρξη.

Ο σχεδιαστής μόδας Τομ Φορντ σχολίασε μάλλον αρνητικά την ταινία τονίζοντας ότι του ήταν δύσκολο να δει «το χιουμοριστικό και το επιτηδευμένο σε κάτι που ήταν τόσο αιματηρό».

Σε άρθρο που έγραψε για το περιοδικό Air Mail, ο Φορντ θίγει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την τραγωδία στον χώρο της μόδας, μεταξύ άλλων και την ακρίβεια με την οποία παρουσιάζονται τα γεγονότα στην ταινία.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας και σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν για σειρά ετών διευθυντής δημιουργικού του οίκου Gucci, επαίνεσε τη Lady Gaga για την ερμηνεία της ως Πατρίτσια και τον Τζέρεμι Άιρονς στο ρόλο του πατέρα του Μαουρίτσιο, Ροντόλφο.

«Η λαμπερή, φιλόδοξη, όμορφα κινηματογραφημένη και με ωραίο σχεδιασμό κοστουμιών ιστορία απληστίας και φόνου είναι εκπληκτική από τον τεράστιο αριθμό των αστέρων που έχουν επιλεγεί» γράφει ο Τομ Φορντ.

«Η ταινία ανταγωνίζεται τη σαπουνόπερα Δυναστεία για τις λεπτομέρειες, αλλά το κάνει με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Σκηνοθετημένη από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ και με πρωταγωνιστές τη Lady Gaga, τον Άνταμ Ντράιβερ, τον Αλ Πατσίνο, τον Τζέρεμι Άιρονς, τον Τζάρεντ Λέτο και τη Σάλμα Χάγιεκ, η ταινία είναι... καλά, δεν είμαι ακόμα πολύ σίγουρος τι είναι ακριβώς, αλλά κατά κάποιο τρόπο ένιωσα ότι επέζησα από έναν τυφώνα όταν έφυγα από τον κινηματογράφο. Ήταν μια φάρσα ή μια συναρπαστική ιστορία απληστίας; Συχνά γελούσα δυνατά, αλλά έπρεπε;», είπε ο Τομ Φορντ.

«Δεν ήταν έτσι τα πράγματα»

Ο σχεδιαστής έγινε διευθυντής δημιουργικού του ιταλικού οίκου μόδας Gucci το 1994, αυξάνοντας τις πωλήσεις κατά ένα σημαντικό ποσοστό, παρ' όλο που το brand ήταν κοντά στη χρεοκοπία όταν προσχώρησε.

Στην ταινία τον Τομ Φορντ υποδύεται ο Ριβ Κάρνεϊ, όμως ο σχεδιαστής έχει ενστάσεις για τον τρόπο, με τον οποίο απεικονίζεται η συνεισφορά του.

«Ο Μαουρίτσιο είχε οδηγηθεί εκτός εταιρείας όταν ανέλαβα τη θέση του διευθυντή δημιουργικού του Gucci και είχα την πρώτη μου επιτυχημένη συλλογή. Σίγουρα δεν με επαίνεσε ποτέ μετά από εκείνη την επίδειξη μόδας, όπως γίνεται στην ταινία. Οι ταινίες έχουν έναν τρόπο να γίνονται αλήθεια στο μυαλό των ανθρώπων, μια εναλλακτική πραγματικότητα που με τον καιρό εξαφανίζει την πραγματικότητα» γράφει.

Ο Τομ Φορντ επέκρινε επίσης ορισμένες ερμηνείες στην ταινία. «Όταν ο Αλ Πατσίνο, ως Άλντο Γκούτσι και ο Τζάρεντ Λέτο, ως ο γιος του Άλντο, Πάολο Γκούτσι, εμφανίζονταν στην οθόνη, δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι δεν παρακολουθούσα μια έκδοση του παραμυθιού "Saturday Night Live"».

Προς το τέλος του άρθρου αναφέρει: «Ήμουν βαθιά λυπημένος για αρκετές ημέρες αφού παρακολούθησα το "House of Gucci" αντίδραση που νομίζω ότι θα νιώσουμε μόνο όσοι από εμάς γνωρίζαμε τους πρωταγωνιστές και το δράμα.

Μου ήταν δύσκολο να δω το χιούμορ και το επιτηδευμένο σε κάτι που ήταν τόσο αιματηρό. Στην πραγματική ζωή, τίποτα από αυτά δεν ήταν επιτηδευμένο. Ήταν μερικές φορές παράδοξο, αλλά τελικά ήταν τραγικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ