ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι BTS για την ξενοφοβία: «Στην πορεία μας σε όλο τον κόσμο, νιώσαμε πραγματικά τα τείχη»

Οι BTS για την ξενοφοβία: «Στην πορεία μας σε όλο τον κόσμο, νιώσαμε πραγματικά τα τείχη»
ΑP Photo

Μπορεί να είσαι το πιο διάσημο μουσικό συγκρότημα στον κόσμο, να έχεις φήμη, χρήματα, δόξα και πάλι να νοιώθεις το ρατσισμό επειδή δεν είσαι λευκός; Οι BTS μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως Ανατολικοασιάτες στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την πρώτη μέρα των συναυλιών του «Permission To Dance On Stage» στο Λος Άντζελες, το επταμελές κορυφαίο συγκρότημα της K-pop ρωτήθηκε για την έξαρση του αντι-ασιατικού μίσους σε όλο τον κόσμο και «το ρόλο που έχει αναλάβει με το να δείχνει μία θετική πλευρά της ζωής στους Ασιάτες και τους Ασιάτες Αμερικανούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Korea Herald, ο αρχηγός του γκρουπ RM απάντησε: «Δεν γεννήθηκα και δεν μεγάλωσα στο εξωτερικό, αλλά ως Ασιάτες, τα τελευταία χρόνια, στην πορεία μας σε όλο τον κόσμο, νιώσαμε πραγματικά τα τείχη. Τα τείχη μπορούν πάντα να περιγραφούν ως λέξεις, μερικές φορές είναι ορατά, μερικές φορές αόρατα και ευαίσθητα. Όταν λοιπόν μιλάμε για μίσος εναντίον των Ασιατών, η πορεία μας (είναι) αυτά τα βραβεία, η μουσική μας. Απλώς ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει κάθε Ασιάτη στον κόσμο».

«Ως καλλιτέχνες που ξεκινήσαμε από την Κορέα, οι περιορισμοί της ταυτότητάς μας, της γλώσσας, του είδους, των αόρατων τειχών, νιώσαμε ότι υπήρχαν πραγματικά. Αλλά κάθε στιγμή, προσπαθούσαμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε κάθε συναυλία, κάθε εμφάνιση, όλη τη μουσική, όλη την καρδιά μας και νομίζω ότι αυτές οι μικρές στιγμές έκαναν πραγματικά το σημερινό θαύμα για εμάς».

«Είμαι πραγματικά ευγνώμων που υπάρχουν ακόμη εμπόδια [και] προκλήσεις τα οποία πρέπει να εργαστούμε για να ξεπεράσουμε» δήλωσε ο Suga και αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του γκρουπ για Grammy για δεύτερη φορά σημείωσε ότι «η υποψηφιότητα για Grammy δεν είναι εύκολη, η απόκτηση Grammy δεν είναι εύκολη».

«Υπάρχει ένα κορεάτικο ρητό ότι κάθε δέντρο μπορεί να κοπεί με 10 τσεκουριές, οπότε το έχουμε χτυπήσει δύο φορές, ίσως θα μπορούσαμε να το χτυπήσουμε άλλες οκτώ φορές», πρόσθεσε.

«Ελπίζω να μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη συναυλία μαζί μας και πραγματικά να εγκαταλείψετε και να απελευθερώσετε ένα μέρος της θλίψης και τις καταθλιπτικές σκέψεις που σας βαραίνουν τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο J-Hope.

Τον περασμένο Μάρτιο, το συγκρότημα περιέγραψε ότι αισθάνεται «θλίψη και θυμό» για το κύμα εγκλημάτων μίσους κατά των Ασιατών στις ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια τον πόνο τού να γινόμαστε αντικείμενο μίσους και βίας για έναν τέτοιο λόγο», ανέφεραν στη δήλωσή τους. «Αυτές οι εμπειρίες ήταν αρκετές για να μας κάνουν να νιώθουμε ανίσχυροι και να μειωθεί η αυτοεκτίμησή μας».

Το συγκρότημα έγραψε ιστορία νωρίτερα, καθώς είναι το πρώτο από την Ασία που κέρδισε βραβείο στην κατηγορία Καλλιτέχνης της Χρονιάς στα American Music Awards 2021 (Αμερικανικά Μουσικά Βραβεία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ