ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χριστούγεννα 2021: Ταινίες για τις γιορτινές βραδιές

Χριστούγεννα 2021: Ταινίες για τις γιορτινές βραδιές
Tο "How The Grinch Stole Christmas" με τον Τζιμ Κάρεϊ να δίνει ρεσιτάλ είναι η καλύτερη επιλογή για όλη την οικογένεια unsplash

Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχει lockdown και καραντίνα λόγω κορωνοϊού, αλλά ελευθερία κινήσεων για εξόδους και ξεφάντωμα -έστω με μέτρα αυτοπροστασίας-, εντούτοις κανείς ποτέ δεν λέει όχι σε βραδιά ταινίας ειδικά μέσα στην εορταστική περίοδο. Και βέβαια, οι ταινίες για αυτήν την περίσταση είναι κλασικές και πολύ αγαπημένες. Ας τις θυμηθούμε.

Πάνω πάνω στη λίστα φιγουράρει το "The Holiday" με τους Κάμερον Ντίαζ, Κέιτ Ουίνσλετ, Τζουντ Λο και Τζακ Μπλακ. Λίγο "γλυκερή" αλλά έχει όλα τα βασικά χριστουγεννιάτικα στοιχεία, που οφείλουν να έχουν οι ταινίες του είδους: αγάπη χωρίς ανταπόκριση, καινούργιοι έρωτες, όμορφοι άγνωστοι σε ευχάριστες παμπ κι ένα χιονισμένο χωριό στην Αγγλία.

Aκολουθεί το "Scrooge", η κινηματογραφική μεταφορά της "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας" του Τσαρλς Ντίκενς του 1951, με τον Άλαστερ Σιμ να είναι ο καλύτερος στον ρόλο του Εμπενέζερ Σκρουτζ.

Το "Elf" με τον Γουίλ Φέρελ στο ρόλο του Buddy -ενός ενηλίκου που κατά λάθος ανέθρεψαν ως ξωτικό του Άη Βασίλη- έχει γίνει ένα είδος cult χριστουγεννιάτικης ταινίας από τότε που βγήκε στις αίθουσες, το 2003 και βέβαια δεν εννοείται εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς κάτι από συγκίνηση.

Το "Love Actually" του Ρίτσαρντ Κέρτις είναι ό,τι πιο κλασικό πια. Από το 2003, που πρωτοπροβλήθηκε δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς τη νεαρή Κίρα Νάιτλι, την Έμα Τόμσον, τον Χιου Γκραντ και τον σπουδαίο Άλαν Ρίκμαν.

Αν είναι να δούμε χριστουγεννιάτικη ταινία για παιδιά, το "How The Grinch Stole Christmas" με τον Τζιμ Κάρεϊ να δίνει ρεσιτάλ έναν α λα Dr Seuss χαρακτήρα που σιχαίνεται τα Χριστούγεννα είναι ασύγκριτα η καλύτερη επιλογή.

Aκολουθεί εύλογα το "Μόνος Στο Σπίτι". Ένας εφιάλτης του να μείνει μόνος κάποιος στο σπίτι ενώ η οικογένειά του έχει φύγει κάπου μακριά για διακοπές, μετατρέπεται σε μια επική περιπέτεια, με τον Μακόλεϊ Κάλκιν να αποτελεί τον απόλυτο ήρωα των παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ