ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Design: Αρ ντεκό και ανακύκλωση στο νέο κατάστημα του οίκου Bvlgari στη Σαγκάη

Design: Αρ ντεκό και ανακύκλωση στο νέο κατάστημα του οίκου Bvlgari στη Σαγκάη
© Bulgari, © MVRDV

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV συνδύασε τη γοητεία της αρ ντεκό αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες ανάγκες και επιταγές για ανακύκλωση, όταν δημιούργησε τη -σε χρώμα νεφρίτη- πρόσοψη του καταστήματος του οίκου Bvlgari στη Σαγκάη.

Ενσωματώνοντας ανακυκλωμένα μπουκάλια σαμπάνιας και μπύρας, η πρόσοψη σηματοδοτεί το Bvlgari Shanghai στο εμπορικό κέντρο, στο νούμερο 66 της Shanghai Plaza.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, τα πάνελ της πρόσοψης και τα χρυσού χρώματος μπρούτζινα πλαίσιά τους είναι αναφορά στην πρώτη μπουτίκ του Bvlgari στη Ρώμη.

«Πηγή έμπνευσης του μοτίβου ήταν τα διακοσμητικά γείσα του palazzo Bvlgari στη Via Condotti. Αλλά για αυτή τη μπουτίκ, το μοτίβο είναι μια συμπαγής πρόσοψη χωρίς παράθυρα. Το αναπαράξαμε πιο ελεύθερα για να επιτύχουμε αυτό το αρ ντεκό μοτίβο» είπαν, μιλώντας στο Dezeen, οι αρχιτέκτονες.

«Η αρ ντεκό είναι κύριο σημείο και της κληρονομιάς της φίρμας Bvlgari και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σαγκάης, οπότε χρησιμοποιήσαμε αυτό το ύφος ως “γέφυρα που συνδέει” τις δύο» συνέχισαν.

Οπτικοποιώντας την πρόσοψη του καταστήματος, οι αρχιτέκτονες επηρεάστηκαν από το χρώμα και την υλικότητα του νεφρίτη, μιας από τις πιο πολύτιμες πέτρες της Κίνας, και χρησιμοποίησαν ανακυκλωμένο γυαλί για τα περίτεχνα πάνελ.

Το πράσινο γυαλί προήλθε από ανακύκλωση μπουκαλιών σαμπάνιας και μπύρας, και το βράδι η πρόσοψη εκπέμπει φωτεινή πράσινη λάμψη χάρη σε φωτισμό από πίσω.

«Με την κατάλληλη επεξεργασία και τη χρήση ως διακοσμητικά στοιχεία στο κτήριο, μπουκάλια σαμπάνιας και μπύρας, που σε αντίθετη περίπτωση θα τα πετούσαν, γίνονται κόσμημα για την πόλη τόνισαν από το MVRDV.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1993 από τους Winy Maas, Jacob van Rijs και Nathalie de Vries.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ