ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

RIP Prince: 16 πράγματα για τον ευφυή πρίγκιπα της μουσικής

RIP Prince: 16 πράγματα για τον ευφυή πρίγκιπα της μουσικής
Inez & Vinoodh for V Magazine

Ό,τι ήταν ο David Bowie για όσους αγαπούσαν τη μουσική που φλέρταρε με τη ροκ, ήταν ο Prince για όσους εκτιμούσαν λίγη πειραγμένη, εξελιγμένη, σχεδόν από επιστημονική φαντασία σμιλεμένη funk. O Prince βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του σε προάστιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, σε ηλικία 57 ετών.

Μόλις λίγες ημέρες πριν ο Prince νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία αλλά ο κύκλος του ήταν καθησυχαστικός. "Ο Prince είναι καλά και αναρρώνει" έλεγαν στα media oι εκπρόσωποι του. "Aπλά είχε μια ίωση" επέμεναν. Οι λόγοι του θανάτου του δεν είναι γνωστή τη στιγμή που αυτές οι λέξεις πληκτρολογούνται.

Οι λόγοι του θανάτου του δεν μας αφορούν. Ο Prince πέθανε αλλά ο Prince ζει και θα επιμένει να μας κάνει να κουνάμε τα πόδια μας κάθε φορά που θέλει να μας στείλει ή θέλει να μας κάνει να χαρίσουμε ένα φιλί. Ακολουθούν μερικές αποδείξεις της υπεροχής ενός μαέστρου της μουσικής βιομηχανίας και ενός άντρα που θα μπορούσε να είναι το υβρίδιο ανάμεσα σε έναν Bowie, έναν Michael Jackson, έναν Έλβις Πρίσλεϊ.

Ένας γαλαζοαίματος της δημιουργίας που κατάφερε να είναι ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά, ένας εραστής των πολλών γυναικών, ένας εχθρός της οικογένειας του Αλ Γκορ, ένας πατέρας που έχασε το παιδί του μια εβδομάδα μετά τη γέννηση του και ένας πυγμαλίωνας σε κορίτσια με φωνές και σώματα που παγίδευαν τις αισθήσεις. Λεπτομέρειες πικάντικες για έναν χορτοφάγο που σίγουρα δεν θέλει κανένα πένθος. Ήταν και είναι αειθαλής, σαν μοβ σμάλτο που δεν φθείρεται στο χρόνο ή σαν το μοβ νεφέλωμα που η NASA του αφιέρωσε απόψε.

Τα παρακάτω διαβάζονται ακούγοντας αυτό

1. Ο Prince Rogers Nelson, όπως είναι το πραγματικό όνομα του γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1958 στη Μινεσότα. Το παρατσούκλι του το πήρε από τον σκληρό πιανίστα πατέρα του που εμφανιζόταν στη σκηνή ως Prince Rogers. Η μητέρα ήταν τραγουδίστρια της jazz και η μουσική ήταν το μόνο που με γενναιοδωρία του χάρισε η οικογένεια του. "Έχεις ένα μεγάλο φίδι που φέρνει στον κόσμο ένα μικρό φίδι. Τι γίνεται αυτό το ερπετό όταν μεγαλώσει;" ρώτησε κάποτε ένα δημοσιογράφο προκαλώντας τον να ερμηνεύσει τον γρίφο. "Ένα μεγάλο φίδι" του απάντησε. "Πρέπει να θυμάσαι πάντα ποιός σε έφερε στη ζωή" είπε ο Prince, σχολιάζοντας τη δηλητηριώδη σχέση με τον πατέρα, κληροδότη και εχθρό του.

2. Στην παιδική του ηλικία υπέφερε από συχνές κρίσεις επιληψίας. Αυτό δεν σήμαινε και πολλά για τον πρόγονο του που τον έδιωξε από το σπίτι στα χρόνια της αθωότητας του. Ο Prince είχε πει ότι βρήκε καταφύγιο σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο όπου και έκλαιγε για δύο ώρες. Μετά δεν έκλαψε ποτέ ξανά, είπε.

3. Το διαζύγιο των γονιών του σε ηλικία 10 ετών τον ταλαιπώρησε αλλά και τον έσωσε. Κάπου ανάμεσα στο σπίτι του πατέρα και της δεύτερης ζωής της μητέρας του γνώρισε τον Andre Anderson βλ. Andre Cymone. Οι μπάντες της πόλης υποδέχθηκαν τους έφηβους και μετά από ένα demo ο 17χρονος Prince υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τη δισκογραφική Warner Bros. Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούσε ήδη με θράσος.

4. Κυκλοφόρησε το πρώτο του album τo 1978. Στο For You απέδειξε ότι ήταν κάτι περισσότερο από ακόμη ένας τυχαίος ποπ αστέρας. Στο album ο Prince ήταν συνθέτης και ο μόνος μουσικός. Μπορούσε να αποδώσει εξαιρετικά και στα 27 όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για την ενορχήστρωση και παραγωγή του σαν να έπαιζε στην ομάδα καλοθοσφαίρισης των νειάτων του σε κάθε ένα πόστο μοναχός του.

5. Με το επόμενο, ομώνυμο, album του αναριχάται στο Νο4 του R&B πίνακα του Billboard. Το I Wanna Be Your Lover πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και ήταν ο νέος καλλιτέχνης που άνοιγε τις συναυλίες των Rolling Stones. Το 1982 είναι η μεγάλη του πρεμιέρα. Το Little Red Corvette συναγωνίζεται το Billie Jean του Μάικλ Τζάκσον στα airplay των ραδιοφώνων και την οθόνη του MTV που τότε ήταν μουσικό κανάλι και όχι βιομηχανία δραματοποιημένων ανοησιών.

6. Δημιουργός πολλών μουσικών σχημάτων (Τime, The Revolution) κυκλοφορεί το 1984 το Purple Rain που τον καθιερώνει. Ονειρικό και λυρικό, με το When Doves Cry να στοιχειώνει ακόμη και σήμερα τους φιλόμουσους, πουλάει πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις Η.Π.Α. και παραμένει για 24 βδομάδες στην κορυφή του Billboard.

7. Το Purple Rain γίνεται ταινία και ο αινιγματικός δημιουργός καταφέρνει κάτι απίθανο. Κερδίζοντας Oscar Καλύτερου Τραγουδιού γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης που είχε την ίδια στιγμή στην κορυφή ένα album, ένα single και μια ταινία.

8. Προκλητικός για τους συντηρητικούς Αμερικανούς, ο Prince μπαίνει σε αντιμαχία για τους ερωτικούς του στίχους με τη σύζυγο του Al Gore, πρώην Αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Η Tipper δεν ήθελε η κόρη της να αποπλανείται από τις μουσικές με τα ερωτικά υπονοούμενα και κατάφερε να αναγκάσει τη δισκογραφική του να του χαρίσει το γνωστό προειδοποιητικό σήμα ακαταλληλότητας για ανηλίκους στις κυκλοφορίες του.

9. Το 1986 δίνει ένα μεγάλο φιλί ζωής στις φιλοδοξίες του. Κυκλοφορεί το Parade και τραγουδάει το Kiss.

10. Πολυτάλαντος και παραγωγικός, ο Prince χάρισε επιτυχίες σε πολλούς. Στις Bangles με το Manic Monday και τη Madonna καθώς στο ώριμο album της Like A Prayer ήταν συνένοχος. Γράφει το τραγούδι για το πρώτο Batman, αυτό με την υπογραφή Τιμ Μπάρτον στα ζενερίκ του και τα charts χορεύουν Batdance. O Prince είναι αποφασισμένος να κάνει τους πάντες να υποκλυθούν στο ξόρκι της κιθάρας του γιατί αυτό το όργανο ήταν και η προέκταση του. Όταν κάποτε ρώτησαν τον Έρικ Κλάπτον τι νιώθει ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο εκείνος απάντησε: "Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ρωτήστε τον Prince".

prince v magazine 0001

11. Η δεκαετία του 90 τον βρίσκει με νέους συμμάχους. Το 1991 μας συστήνει το νέο του μουσικό σχήμα The New Power Generation. Τα Diamonds and Pearls είναι ερωτικά και δικά του καθώς ο πρίγκιπας αποφασίζει ότι θέλει πλέον να τον αποκαλούν με ένα σύμβολο. Καθώς κανείς δεν μπορεί να προφέρει ένα σύμβολο ο καλλιτέχνης έγινε The Artist Formerly Known As Prince ή για τους πιο λακωνικούς απλά The Artist.

12. Δύσκολος όπως κάθε ευφυής δημιουργός που η μονομανία του επιτρέπεται γιατί αποδίδει ξεκινάει πόλεμο με τη δισκογραφική του εταιρεία. Βγαίνει ηττημένος. Η Warner δίνει το πράσινο φως στην κυκλοφορία ενός album που πουλάει μόλις 500.000 αντίτυπα.

13. Εραστής από τους λίγους (σύμφωνα με τις φήμες που ποτέ δεν επιβεβαιώνονται ο Prince έκανε σεξ με τη Madonna, την Kim Basinger και την Carmen Electra), ο μικροκαμωμένος αλλά προικισμένος έλεγαν Prince παντρεύεται το 1996 την χορεύτρια του Mayte Garcia. Ο γιος τους γεννιέται με το σύνδρομο Pheiffer και πεθαίνει μία εβδομάδα μετά. Το διαζύγιο ακολουθεί τρία χρόνια αργότερα. .

14. Από το 2000 επιστρέφει στο προσκήνιο ως Prince. Το Μusicology του 2004 τον δικαιώνει, είναι το μεγάλο comeback του και τον κάνει τον πιο εμπορικό καλλιτέχνη της χρονιάς με κέρδη 56 εκατομμυρίων δολαρίων. Κερδίζει δύο από τα εφτά συνολικά Grammy που του ανήκαν.

15. Μάρτυρας του Ιεχωβά από το 2001, χορτοφάγος, γυρνάει την πλάτη του το 2010 στο Ίντερνετ και απαγορεύει οποιαδήποτε ψηφιοποιημένη έκδοση της δουλειάς του. Πριν μπει το 2011 γίνεται μέλος στο Grammy Hall Of Fame.

16. Σταδιακά το διαδίκτυο τον έπεισε για την χρηστικότητα του αλλά ο πρίγκιπας της ιδιότυπης μουσικής παρέμεινε μέχρι τέλους ένα ιδιότυπο σύμβολο, ένα icon της βιομηχανίας του θεάματος που επέμενε ότι τα περιστέρια έχουν μουσικές ικανότητες. Στο album του One Nite Alone (ένα από τα συνολικά 32 του) έδωσε τα εύσημα στα πτηνά του Diversity και Majesty για τους ambient ήχους που του χάρισαν.

Θα κάνει καλή παρέα με τον David Bowie, αυτό είναι η μόνη αλήθεια. Ήταν και οι δύο εμβληματικοί, σημαντικοί, πλούσιοι στις δημιουργίες τους και φειδωλοί στη σχέση τους με το κοινό που κανιβαλίζει ό,τι του δίνεται γενναιόδωρα. Ο Prince θα μας λείψει και ο θάνατος συνεχίζει να συλλέγει μουσικούς σαν να ετοιμάζει το μεγάλο φεστιβάλ του καλοκαιριού. Αυτό το αξιοζήλευτο line up που με μαεστρία συνθέτει (Bowie, Lemmy, Prince κα) είναι ένα line up που καθόλου δεν θα θέλαμε να υπήρχε.

Κiss.

07 Prince Hi Rez cover 824x1024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ