ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

To Wordle είναι μια ιστορία αγάπης που κατέκτησε τον κόσμο - Το παιχνίδι που έγινε μαζική υστερία

To Wordle είναι μια ιστορία αγάπης που κατέκτησε τον κόσμο - Το παιχνίδι που έγινε μαζική υστερία

Το Wordle είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι. Τόσο απλό που σχεδόν αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να το παίζει κανείς, πολλώ δε μάλλον να είναι αυτή τη στιγμή η απόλυτη τρέλα όλων.

Ίσως η επιτυχία του οφείλεται ακριβώς στο ότι είναι απλό. Ίσως πάλι στο ότι είναι ένα δώρο αγάπης.

Το Wordle εμφανίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον το παίζουν όλοι. Τι είναι; Πρέπει να βρεις μια λέξη 5 γραμμάτων, τη «λέξη της ημέρας», σε λιγότερες από 6 προσπάθειες. Κάθε φορά, τα γράμματα αλλάζουν χρώμα, ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας. Αλλά το βασικό δεν είναι αυτό. Το βασικό είναι ότι μπορείς να μοιραστείς την πρόοδο ή τα αποτελέσματά σου με τους χρήστες στα σόσιαλ.

Γι αυτό οι οθόνες σας έχουν γεμίσει από κάτι παράξενα κουτάκια με διάφορα χρώματα.

Το Wordle σχεδιάστηκε από έναν μηχανικό δικτύων από το Μπρούκλιν, τον Τζος Γουόρντλ, ως ένα «γράμμα αγάπης» προς τη σύζυγό του, την Παλάκ Σαχ.

Το έπαιξε πρώτη εκείνη, μετά οι συγγενείς της και οι φίλοι της, μετά οι δικοί τους φίλοι, μην τα πολυλογούμε σε τρεις μήνες το παίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και ο αριθμός ανεβαίνει κάθε μέρα.

Μέχρι στιγμής το παιχνίδι μπορείτε να παίξετε δωρεάν στο σάιτ του αλλά δεν υπάρχει κάποια εφοαργμογή για κινητά και τάμπλετ.

Μια τέλεια σύμπτωση

Υπάρχει μια εφαρμογή με το ίδιο όνομα, το Wordle!, μόνο που είναι παντελώς άσχετη με το παιχνίδι. Με την επιτυχία του παιχνιδιού, οι χρήστες άρχισαν να κατεβάζουν μανιακά τη συγκεκριμένη εφαρμογή, πιστεύοντας ότι είναι το ίδιο πράγμα.

Από 2-3 κατεβάσματα την εβδομάδα έφτασε στα 200.000.

Ο δημιουργός της Wordle!, Στίβεν Κραβότα, βλέποντας το χαμό, επικοινώνησε με τον Γουόρντλ και του είπε ότι σκοπεύει να δωρίσει τα έσοδα από την εφαρμογή του σε μια οργάνωση στο Όκλαντ η οποία δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση των λιγότερο προνομιούχων εφήβων. Έτσι κι αλλιώς τα κέρδη αυτά του ήρθαν «κατά λάθος».

Το παιχνίδι που «σε νοιάζεται»

Ο ίδιος ο Γουόρντλ είπε ότι μάλλον η επιτυχία του παιχνιδιού οφείλεται στη «στέρηση» που δημιουργεί στους παίκτες, καθώς προσφέρεται μόνο μια λέξη την ημέρα. «Χρειάζεται να ξοδέψεις γι αυτό μόλις τρία λεπτά τη μέρα», είπε στους The New York Times. «Κι αυτό είναι όλο. Δεν θέλει περισσότερο χρόνο από σένα».

Το Wordle έχει πάρει διαστάσεις μαζικής ποπ υστερίας και όχι μόνο στα σόσιαλ. Τη μέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τη συμμετοχή του Μπόρις Τζόνσον σε κορωνοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ, η λέξη της ημέρας ήταν RULES (κανόνες), αυτό που παραβίασε ο Τζόνσον.

Το Wordle έχει περίπου 12.000 αγγλικές λέξεις, εκ των οποίων τις πρώτες 2.000 επέλεξε η ίδια η σύζυγος του δημιουργού του. Δεδομένου ότι παίζουμε για μια λέξη τη μέρα μόνο, λογικά έχουμε στοκ για άλλα πέντε χρόνια, αν υποθέσουμε ότι θα κρατήσει τόσο η υστερία με το παιχνίδι, κάτι πολύ δύσκολο.

Φυσικά η ιδέα πάνω στην οποία πατάει το Wordle είναι πολύ παλιά, αλλά ο Γουόρντλ έκανε τη διαφορά με τα γραφικά και κυρίως με τους κανόνες του:

Είναι δωρεάν, είναι ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους, δεν σου ζητάει στοιχεία και όταν τελειώσεις το παιχνίδι σου σε βάζει σε αναμονή για την επόμενη μέρα. Δεν θέλει να μένεις online για πολύ.

Σε νοιάζεται.

Ή και όχι, αλλά εσύ έτσι αισθάνεσαι και αυτό είναι τέλειο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ