ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ερασιτέχνης φωτογράφος απαθανάτιζε επί χρόνια τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Ερασιτέχνης φωτογράφος απαθανάτιζε επί χρόνια τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Edward Jackson

Εκατοντάδες φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας βρέθηκαν από συγγενείς ενός ερασιτέχνη φωτογράφου μετά το θάνατό του.

Ο συνταξιούχος εφημεριδοπώλης, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο, Έντουαρντ Λ. Τζάκσον, από το Κινγκς Λιν του Νόρφολκ, είχε χόμπι να απαθανατίζει τα μέλη της βασιλικλης οικογένειας όταν επισκέπτονταν το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς εξοχικό σπίτι της Ελισάβετ «Σάντρινγκχαμ». Μάλιστα είχε καταγράψει με τον φακό του τους εορτασμούς για το αργυρό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Οι φωτογραφίες βρέθηκαν όταν ο ανιψιός του Στίβεν και η σύζυγός του Τζο, βρήκαν ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο, ενώ έψαχναν στο σπίτι. Παρόλο που ήξεραν πόσο φανατικός φωτογράφος ήταν, ο αριθμός των φωτογραφιών της βασιλικής οικογένειας που βρήκαν τους εξέπληξε. «Πραγματικό χάρμα οφθαλμών», είπε ο ανιψιός του Στίβεν.

Φωτογραφίες από διακοπές, οικογενειακές συγκεντρώσεις και τοπία αλλά και λήψεις των βασιλικών μελών που περπατούσαν στην εκκλησία τα Χριστούγεννα και συναντούσαν πλήθος κόσμου στην ετήσια ανθοκομική έκθεση του «Σάντρινγκχαμ».

Ο Τζάκσον ανάφερε ότι: «ήξερα πολύ καλά ότι είχε πολλές φωτογραφίες καθώς τον έβλεπα μονίμως με μια φωτογραφική μηχανή στο λαιμό του, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσες είχε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια».

Ακόμα πρόσθεσε ότι σκοπεύει να στείλει μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες του θείου του στο παλάτι του Κένσινγκτον μετά από έκκληση για φωτογραφίες με αφορμή τα 70 χρόνια της βασίλισσας στο θρόνο. «Είμαι βέβαιος ότι αν ζούσε θα έκανε το ίδιο», συνέχισε ο Τζάκσον.

Η σύζυγός του Τζο, πρόσθεσε: «δεν ήταν Χριστούγεννα για εκείνον χωρίς ένα ταξίδι στο Σάντρινγκχαμ. Έδωσε το μοναδικό του αυτοκίνητό στον Στίβεν όταν πέρασε τις εξετάσεις οδήγησης στα 17 του και πήγαινε με το ποδήλατο. Αισθάνομαι ότι οι φωτογραφίες του πρέπει να δημοσιοποιηθούν».

Το ζευγάρι ελπίζει να βρει έναν μόνιμο χώρο παρουσίασης της συλλογής του θείου τους, Έντουαρντ Λ. Τζάκσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ