ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για τη Beyoncé; Όλες οι απαντήσεις

Γιατί όλοι μιλάνε για τη Beyoncé; Όλες οι απαντήσεις

Yπάρχουν τραγουδιστές και υπάρχουν καλλιτέχνες. Σε κάθε δεδομένη στιγμή η βιομηχανία του θεάματος απολαμβάνει έναν βασιλιά ή μια βασίλισσα που ορίζει τους καιρούς, ξεπερνάει την δεξαμενή των fan και δημιουργεί είδηση με κάθε στρατηγική κίνηση του. Αυτή η στιγμή που ζούμε ανήκει δικαιωματικά από το Σάββατο στη Beyoncé και την απολαμβάνεις με λεμονάδα.

Δεν έχει καμία σημασία αν είστε μέλος της φατρίας της για να δείξετε το ελάχιστο ενδιαφέρον για το νέο οπτικοακουστικό "αριστούργημα" για τους μουσικοκριτικούς album της βασίλισσας Βey που πυρπόλησε το διαδίκτυο.

Αυτές είναι όλες οι απαντήσεις σε κάθε ερώτηση για το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς -μέχρι τώρα.

Τι συνέβη;

Η Beyoncé έκανε πρεμιέρα στο HBO το έκτο studio album της. Το πρώτο στρατηγικό βήμα της καθώς στις 27 Απριλίου ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία της με τίτλο The Formation World Tour με πρώτη εμφάνιση της το Μαϊάμι.

Πως το λένε;

Lemonade. Ίσως μια αναφορά στην φράση When life gives you lemons, make lemonade. Μια φράση που σε forums της Ελλάδας αποδίδεται είτε ως Στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι είτε ως Βούρλα μου δίνεις; Ψάθες σου πλέκω.

Τα συστατικά του;

Το album αποτελείται από 11 νέα τραγούδια επιπλέον του Formation, του τραγουδιού που κυκλοφόρησε η ντίβα πριν την εμφάνιση της στο φετεινό Superbowl.

Τι δουλειά έχει το συνδρομητικό κανάλι HBO με τη γυναίκα από το Tέξας;

Όπως αποδείχθηκε μεγάλη, είναι ένας σύμμαχος της στην οπτικοποίηση της αφήγησης της. Η Beyoncé δημιούργησε ένα ωριαίο film για να ντύσει με εικόνες τα τραγούδια χωρίς να δημιουργήσει μια συρραφή από video clips αλλά υπογραμμίζοντας με αναφορές και εικόνες ζητήματα που απασχολούν την Αφρομερικανική κοινότητα των ΗΠΑ. Θυμός, απώλεια, ανάληψη ευθυνών.

Πού μπορείτε να το το ακούσετε;

Στο Tidal. Τη μουσική υπηρεσία του συζύγου της Beyoncé, Jay Z. Σύμφωνα με το Verge, το Lemonade θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά από την ψηφιακή πλατφόρμα οπότε θα πρέπει να κάνετε εγγραφή για συνδρομή στις υπηρεσίες του. Ωστόσο, τα ίδια ειπώθηκαν και λίγο καιρό πριν για το album του Κάνιε Ουέστ The Life Of Pablo που αν και έκανε το ντεμπούτο του στο Tidal μετά διατέθηκε και στα Spotify και Aplle Music. Σύμφωνα με τους New York Times το Lemonade θα είναι διαθέσιμο από το iTunes πολύ σύντομα, ίσως και τώρα.

Γιατί μιλάνε όλοι για αυτό;

Γιατί οι στίχοι του είναι βιωματικοί και κυρίως γιατί πολλοί από αυτούς μοιάζουν να αποδεικνύουν αυτό που όλοι υποθέσαν μετά από εκείνο το περιστατικό στο ασανσέρ κάποια χρόνια πριν, όταν και η Solance, η αδελφή της Bey, χτύπησε με την τσάντα της τον Jay Z εξοργισμένη για κάτι που δεν δικαιολογήθηκε επίσημα ποτέ. Σήμερα πλέον η Beyoncé τραγουδάει "Μπορείς να γευθείς την ανεντιμότητα, η ανάσα σου βρωμάει απιστία" καθώς γονατίζει μπροστά από μια κόκκινη κουρτίνα. Σε άλλους στίχους μιλάει για την κατάρα που έχουν οι γυναίκες στην οικογένεια της, να έχουν συντρόφους που επιστρέφουν σπίτι τα ξημερώματα, μια σαφή αναφορά στο παρελθόν των γονιών της. Η μητέρα της Tina Knowles ποτέ δεν έκρυψε την απιστία του πατέρα των κοριτσιών οπότε ίσως η Bey μιλάει εκ μέρους της προγόνου της. Η ντίβα δεν σταματάει εκεί καθώς αργότερα τραγουδάει μια προειδοποίηση. “This is your final warning / You know I give you life / If you try this [expletive] again you gon’ lose your wife”. Τον προειδοποιεί για τελευταία φορά, του δίνει ζωή, εαν την προδώσει ακόμη μια φορά, την χάνει.

Ποιοί είναι οι σύμμαχοι της;

Στο οπτικοακουστικό Lemonade κάνουν guest εμφανίσεις οι Serena Williams, Zendaya αλλά και η γιαγιά του Jay Z. Ωστόσο το πιο συγκινητικό από κάθε cameo είναι οι παρουσίες των μητέρων των Trayvon Martin, Mike Brown και Eric Garner. Τα πρόσωπα που σκοτώθηκαν άδικα και έγιναν κίνητρο και έμπνευση για το κίνημα Black Lives Matter που γιγαντώνεται εδώ και μήνες στις ΗΠΑ. Ο ακτιβισμός δίνει το παρόν στη νέα δουλειά της Beyoncé με σθένος.

Ποιά φράση απασχολεί τη light ειδησεογραφία;

Mα μία. Αυτή που λέει "He only want me when I’m not there / He better call Becky with the good hair". Εαν η λεμονάδα είναι αφιερωμένη στη ζωή και τις περιπέτειες της βασίλισσας, η Beyoncé όχι μόνο ξεμπροστιάζει τις ατιμίες του συζύγου της αλλά φωτογραφίζει και την ερωμένη του. Ποιά είναι η Μπέκι; Τα λαγωνικά του Twitter έχουν ήδη εξαπολύσει κυνήγι για να ανακαλύψουν την ταυτότητα της, πολλοί υποθέτουν ότι η αντίπαλος στην ερωτική ζωή της Queen Bey είναι η σχεδιάστρια μόδας Rachel Roy που έκανε ανάρτηση στο Instagram της με λεζάντα "Good hair don’t care, but we will take good lighting, for selfies, or self truths, always".

Ωστόσο για τη Wikipedia όποια και αν είναι αυτή με τα ωραία μαλλιά είναι μια γυναίκα νεκρή, μια γυναίκα που πέθανε όταν ένας πάγκος γεμάτος από λεμόνια την πλάκωσε στις 23 Απριλίου 2016, την ημέρα που η Beyoncé Knowles κυκλοφόρησε το έκτο album της, μια αυτοβιογραφία της με εικόνα και λυρισμό. Ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα που τη θέλει να φοράει μια τουαλέτα Roberto Cavalli στο χρώμα του λεμονιού με αξεσουάρ ένα ρόπαλο στο χέρι, έτοιμη να κάνει κομμάτια οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο στην επέλαση της στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών του σήμερα.

bey

ΔΗΜΟΦΙΛΗ