ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αυτός ήταν ο «βασιλιάς της Ρούμπα» που πέθανε επί σκηνής (vid)

Αυτός ήταν ο «βασιλιάς της Ρούμπα» που πέθανε επί σκηνής (vid)
REUTERS / DAVID LEWIS

Γεννημένος στις 14 Ιουνίου του 1949, στο Βελγικό Κονγκό, ο Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, ο οποίος έκανε καριέρα ως Papa Wemba, έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική ως μέλος της μπάντας Zaiko Langa Langa.

Γνωστότερος στο ευρύ κοινό έγινε ως μέλος των συγκροτημάτων Isifi Lokole και Yoka Lokole, ωστόσο παγκόσμια φήμη απέκτησε με τη μπάντα Viva La Musica.

Ο Αφρικανός μουσικός χαρακτηρίστηκε ως «βασιλιάς της Ρούμπα» και ταξίδεψε σε όλόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '70, αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν και γνώρισε τεράστια αναγνώριση και επιτυχία. Ενδεικτικό της επιρροής του ήταν το γεγονός ότι τα βήματά του ακολούθησαν δεκάδες μεταγενέστεροι Αφρικανοί μουσικοί.

Υπήρξαν, βέβαια και δύσκολες περίοδοι για τον Papa Wemba. Η δυσκολότερη ήρθε το 2003, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις γαλλικές Αρχές με την κατηγορία ότι βοήθησε παράτυπους μετανάστες από το Κονγκό να αποκτήσουν παράνομα βίζα «βαπτίζοντάς» τους ως μουσικούς του συγκροτήματός του.

Το τέλος του ήταν ξανφικό και σοκαριστικό. Κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού και ενώ ερμήνευε το τρίτο του τραγούδι, κατέρρευσε επί σκηνής. Οι χορευτές δεν αντιλήφθηκαν αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και συνέχισαν τη χορογραφία, εντούτοις λίγο αργότερα όλοι πάγωσαν βλέποντας τον να μην αντιδρά.

Ο Wemba έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό τον θρόνο του «βασιλιά της Ρούμπα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ