ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Lux Audience Award 2022: Οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Lux Audience Award 2022: Οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το κινηματογραφικό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πλέον είναι και το βραβείο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας καλεί να ψηφίσουμε την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς.

Το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεσπίστηκς το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του ΕΚ στον πολιτισμό, το βραβείο LUX ενώθηκε πέρσι με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

Ο περσινός νικητής του πρώτου βραβείου Lux Audience Award ήταν η ταινία «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου.

Οι υποψήφιες ταινίες για το LUX Audience Award

«Flee», του Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν, Δανία

Η ταινία φηγείται τη συγκλονιστική ιστορία ενός Αφγανού πρόσφυγα ο οποίος έχει πια βρει καταφύγιο και μια καινούρια ζωή στη Δανία, αλλά που το ταξίδι του ακόμη τον στοιχειώνει.

Το «Flee» έχει για την ώρα όλες τις προβλέψεις με το μέρος του για μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ του 2022. Η ταινία δεν έχει διανομή στην Ελλάδα.

«Κβο Βάντις, Άιντα;», της Τζασμίλα Ζμπάνιτς

Η πολυβραβευμένη πολιτική ταινία, μια καθηλωτική αποτύπωση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα με σημαία μια εκπληκτική γυναικεία ερμηνεία, από την υποψήφια για Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Γιάσνα Τζούρισιτς.

Η ταινία είχε βγει σε κανονική διανομή στις αίθουσες από την One from the Heart.

«Μεγάλη Απόδραση», του Σεμπάστιαν Μάιζε, Αυστρία

Το Αυστριακό μεταπολεμικό δράμα με σαρωτική ερμηνεία του Φραντς Ρογκόφσκι, η πρόταση της Αυστρίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας και ένα από τα φαβορί. Η ταινία προβάλλεται αυτές τις μέρες στις αίθουσες σε διανομή Ama Films.

Ο νικητής του Βραβείο LUX, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των Europa Cinemas, θα επιλέγεται από κοινού από τους Ευρωπαίους πολίτες (50%) και τους ευρωβουλευτές (50%), με την τελετή απονομής να είναι προγραμματισμένη για φέτος στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Ιουνίου 2022.

Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ μέχρι και τις 25 Μαίου 2022. Μετά από κλήρωση, συμμετέχοντες θα κερδίσουν τη συμμετοχή τους στην τελετή της απονομής του βραβείου στις 8 Ιουνίου του 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ