ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ιστορία του Millennium Falcon του Star Wars - Όπως θα διδασκόταν σε έναν Γαλαξία πολύ πολύ μακριά

Η ιστορία του Millennium Falcon του Star Wars - Όπως θα διδασκόταν σε έναν Γαλαξία πολύ πολύ μακριά

Το Millennium Falcon, με σειριακό αριθμό YT 492727ZED ήταν ένα ελαφρύ μεταγωγικό τύπου YT-1300f, Κορελιανής κατασκευής.

Έγινε διαβόητο όταν το έκλεψαν δύο λαθρέμποροι, ο Χαν Σόλο και ο Τσουμπάκα και το χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του Γαλαξιακού Εμφυλίου Πολέμου.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά τροποποιήθηκαν από τους διάφορους ιδιοκτήτες του, όπως τον Λάντο Καρντάσιαν και τη Ρέι, μετατρέποντάς του στο «πιο γρήγορο μάτσο από παλιοσίδερα του Γαλαξία».

Όλα αυτά, μαζί με τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Millennium Falcon διδάσκονται πιθανώς στα σχολεία σε έναν Γαλαξία πολύ πολύ μακριά, στο δικό μας όμως έφτασαν μόνο ως ψίθυροι και φήμες, τις οποίες ανέλαβαν να συντάξουν σε μια σύχρονη κινηματογραφική Οδύσσεια ο Τζορτζ Λουκας και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το Millennium Falcon ήταν ένα από τα στοιχεία του Star Wars που μαγνήτησε την περιέργεια και τη φαντασία του κοινού όσο κανένα.

Γι αυτό και απ' όλα τα τεχνολογικά κομμάτια του μακρινού εκείνου σύμπαντος παραμένει ίσως το μόνο που δεν σταματάει να επανέρχεται στα διάφορα σίκουελ, πρίκουελ και σπίνοφ του franchise. Μαζί με το πιο παράξενο και ενδιαφέρον ζευγάρι από καταβολής κόσμου, τα droids Άρτου (R2D2) και Σιθρίπιο (C3PO).

Η βασική διαφορά είναι ότι τα δύο droids έχουν προσλάβει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως περίπου οι θεοί στα έπη του Ομήρου. Μιλάνε, σκέπτονται, «αισθάνονται» μπορεί να πει κανείς και τελικά αποφασίζουν για πράγματα που μπορεί να αλλάξουν την τύχη των ανθρώπων πρωταγωνιστών, αλλά και της ιστορίας.

Το Millennium Falcon παραμένει ένα μάτσο από παλιοσίδερα, αλλά με έναν δικό του τρόπο έχει «ψυχή».

«Φτιάξε μου έναν ιπτάμενο δίσκο. Ή ένα χάμπουργκερ...»

Ο Τζόρτζ Λούκας δεν ενθουσιάστηκε από τα αρχικά σχέδια για το Millennium Falcon και ζήτησε από τον σχεδιαστή μοντέλων Τζο Τζόνστον να του φτιάξει κάτι «που να μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο». Ο Τζόνστον είχε τέσσερις εβδομάδες.

Τελικά, όπως είπε ο ίδιος, ο οποίος χαρακτήρισε τη δουλειά «ό,τι πιο έντονο του έχει συμβεί ποτέ», εμπνεύστηκε από το σχήμα ενός χάμπουργκερ που έχει δίπλα μια ελιά. Μοναδική απορία απ' όλο αυτό είναι τι δουλειά μπορεί να έχει μια ελιά δίπλα σε ένα χάμπουργκερ, αλλά εντάξει, επιστημονική φαντασία κάνουμε εδώ. Τέλος πάντων, χάμπουργκερ ή ιπτάμενος δίσκος, μικρή η διαφορά έτσι κι αλλιώς, το σχέδιο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος.

Το κόκπιτ του Falcon είναι εμπνευσμένο από το κόκπιτ των αμερικανικών βομβαρδιστικών B-29, ή «ιπτάμενων φρουρίων».

Και ο χαρακτηριστικός ήχος του, όταν μπαίνει στο υπερδιάστημα είναι ο ήχος της τουρμπίνας ενός McDonnell Douglas DC-9, ο οποίος παίζεται σε δύο κανάλια αποσυγχρονισμένα το ένα από το άλλο. Για εξτρά εφέ, προστέθηκε από τον σχεδιαστή ήχου Μπεν Μπαρτ και ο εκνευριστικός θόρυβος που έκαναν οι ανεμιστήρες που κρατούσαν τους υπολογιστές του κρύους...

Για την ταινία «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» κατασκευάστηκε ένα φυσικό μοντέλο του Millennium Falcon, το οποίο έχει τη δική του ιστορία.

Την άνοιξη του 1979 ο Λούκας ανέθεσε την κατασκευή στην Marcon Fabrications, μια εταιρεία βαριάς βιομηχανίας που ασχολείτο με πετροχημικά. Ήθελε «ένα μοντέλο σε φυσικές διαστάσεις, το οποίο να μπορούσε να κινηθεί σαν να είναι έτοιμο να απογειωθεί». Πολλά έχουν ειπωθεί για τον Λούκας, αλλά κανείς δεν του καταλόγισε ποτέ ότι ήταν εύκολος συνεργάτης.

Το πρότζεκτ ονομάστηκε «Magic Roundabout». Και ξεκίνησε, στο Πέμπροκ Ντοκ, μια πολύ μικρή πόλη της Ουαλίας, κάτω από άκρα μυστικότητα.

«Όλοι στην πόλη γνώριζαν ότι φτιαχνόταν ένα UFO σε ένα υπόστεγο»

Η εταιρεία νοίκιασε το υπόστεγο της Western Sunderland Flying Boat, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1930 και δεν είχε πλέον καμία χρήση. Οι τεχνίτες εργάζονταν κάτω από πέπλο μυστικότητας αλλά, αναπόφευκτα σε μια μικρή πόλη, τίποτα δεν μένει κρυφό.

«Όλοι στην πόλη γνώριζαν ότι φτιαχνόταν ένα UFO σε ένα υπόστεγο», είπε στην εφημερίδα The Guardian, ο Γκάρεθ Μιλις, διαχειριστής του Οργανισμού Κληρονομιάς του Πέμπροκ Ντοκ.

Το μοντέλο του Millennium Falcon, στο υπόστεγο του Πέμπροκ Ντοκ, το 1979

Το μοντέλο έκανε τρεις μήνες να ολοκληρωθεί, ζύγιζε 25 τόνους, είχε 20 μέτρα διάμετρο και 6 μέτρα ύψος και για την κίνησή του χρησιμοποιήθηκαν υδραυλικά συστήματα. Μόλις ήταν έτοιμο, αποσυντέθηκε και μεταφέρθηκε στα στούντιο Elstree, στο Χέρτφορντσιρ για τα γυρίσματα.

Το Πέμπροκ Ντοκ μπορεί να αποχωρίστηκε το Millennium Falcon, αλλά δεν το ξέχασε ποτέ. Είναι εξάλλου ίσως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μια μικρή ουαλική πόλη, όσα χρόνια ιστορίας κι αν γράψει αυτή, είναι γαλαξιακά σημαντικό, pun intended.

Στην πόλη δημιουργήθηκε μουσείο για το Millennium Falcon και σε λίγες μέρες θα εγκαινιαστεί μια έκθεση για την ιστορία του.

«Αυτή η χρονική περίοδος και αυτή η ιστορία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωντανής μνήμης της πόλης. Η έκθεση, μόλις εγκαινιαστεί, θα δώσει μια σημαντική ώθηση για το Πέμπροκ Ντοκ, με τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών να βοηθά στην οικονομική αναγέννηση της πόλης μας και θα έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή», εξήγησε ο Γκάρεθ Μίλις.

Ο ηθοποιός Μπίλι Ντι Ουίλιαμς, ο Τζορτζ Λούκας, ο Χάρισον Φορντ και ο Μαρκ Χάμιλ μπροστά από το Millennium Falcon στο θεματικό πάρκο Star Wars: Galaxy’s Edge, το 2019. @Richard Harbaugh/Disneyland Resort

Ο Μαρκ Ουίλιαμς που θα επιβλέπει το πρότζεκτ, είπε: «Ο Τζορτζ Λούκας έθεσε ένα νέο πρότυπο τόσο στην αφήγηση όσο και στη δημιουργία ταινιών με το Star Wars και η ιστορία του Millennium Falcon που κατασκευάστηκε στο Πέμπροκ Ντοκ ήταν μεγάλη είδηση εκείνη την εποχή. Όλος ο κόσμος το ήξερε και μετά η ιστορία έγινε θρύλος».

Το Millennium Falcon είναι πράγματι ένας θρύλος. Έχει γίνει lego, θεματικό πάρκο, έχει κοσμήσει μπλουζάκια, κούπες του καφέ, πόστερ σε τοίχους, ενώ πρόσφατα έδωσε το όνομά του στους πυραύλους της SpaceX.

Κυρίως έχει δώσει σχήμα ιπτάμενου δίσκου στα όνειρα και τη φαντασία μας. Ή σχήμα χάμπουργκερ με μια ελιά στο πλάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ