ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άννα Νετρέμπκο: Εκτός της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης η Ρωσίδα ντίβα

Άννα Νετρέμπκο: Εκτός της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης η Ρωσίδα ντίβα
ΑP Photo

Επί περισσότερα από 20 χρόνια, η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο υπήρξε η απόλυτη σταρ της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, της περίφημης ΜΕΤ. Η σιωπή της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, έβαλε τέλος σ' αυτήν την συνεργασία.

Η σοπράνο Άννα Νετρέμπκο είναι «μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στην ιστορία της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης», ειπε ο γενικός διευθυντής της όπερας, Πίτερ Γκελπ, «αλλά με τον Πούτιν να σκοτώνει αθώα θύματα στην Ουκρανία, δεν υπήρχε μέλλον στη συνεργασία μας».

Η Ρωσίδα σοπράνο, δεν θα εμφανίζεται πλέον στη Μητροπολιτική Όπερα, αφού δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση της δεύτερης να αποστασιοποιηθεί από τον Πούτιν.

Η ΜΕΤ αποφάσισε, επικαλούμενη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να μην συνεργάζεται πλέον με καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον Πούτιν. Η Άννα Νετρέμπκο που στο παρελθόν έχει υπάρξει ένθερμη υποστηρίκτριά του δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση που να αφορά τον Ρώσο Πρόεδρο, παρά τις δηλώσεις της τις προηγούμενες ημέρες στο Instagram, στις οποίες έγραφε: «Έχω πολλούς φίλους στην Ουκρανία και ο πόνος και η ταλαιπωρία μού ραγίζουν την καρδιά. Θέλω αυτός ο πόλεμος να σταματήσει και οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά. Το ελπίζω και γι' αυτό προσεύχομαι».

Πρόσθεσε επίσης: «Δεν είναι σωστό να αναγκάζονται καλλιτέχνες ή δημόσια πρόσωπα να εκφράσουν ανοιχτά τις πολιτικές απόψεις τους και να αποκηρύξουν την πατρίδα τους».

«Είναι μια μεγάλη καλλιτεχνική απώλεια για το MΕΤ και για την όπερα», είπε ο Πίτερ Γκελμπ που πρόσθεσε ότι θα φαινόταν απίθανο η Νετρέμπκο να επιστρέψει κάποτε.

Η Νετρέμπκο ακύρωσε και τις εμφανίσεις της στο στο Μιλάνο, στην Όπερα της Ζυρίχης και στην Elbphilharmonie στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η αποχώρηση της Νετρέμπκο από τη ΜΕΤ δεν είναι η μόνη. Ο Βαλερί Γκεργκίεφ απομακρύνθηκε από τη θέση του αρχιμαέστρου της Φιλαρμονικής του Μονάχου, αφού αρνήθηκε να καταγγείλει την εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν λίγες μέρες, η Νετρέμπκο δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram μαζί με τον Γκεργκίεφ. Σε ξεχωριστή ανάρτηση, έγραψε: «Όπως έχω πει, είμαι αντίθετη σε αυτόν τον παράλογο επιθετικό πόλεμο και καλώ τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως τώρα, για να σώσει όλους μας. Χρειαζόμαστε ειρήνη αυτή τη στιγμή». Και οι δύο αναρτήσεις διαγράφηκαν αργότερα.

Στη συνέντευξη τύπου της ΜΕΤ ο Πίτερ Γκελμπ υπερασπίστηκε τη στάση της όπερας λέγοντας ότι η εταιρεία θα καλωσορίσει Ρώσους καλλιτέχνες και θα συνεχίσει να παρουσιάζει ρωσική μουσική. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πρόβες μιας παραγωγής του «Ευγένιου Ονέγκιν» του Τσαϊκόφσκι, στην οποία συμμετέχουν αρκετοί Ρώσοι καλλιτέχνες.

«Δεν κάνουμε καλλιτεχνικό κυνήγι μαγισσών», είπε. «Δεν παίρνουμε συνεντεύξεις ούτε ανακρίνουμε κανέναν καλλιτέχνη για τις θέσεις του».

Η απόφαση σημαίνει ότι το MΕΤ πιθανότατα θα τερματίσει τη συνεργασία του με το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της νέας παραγωγής του «Lohengrin» του Βάγκνερ που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη σεζόν.

«Ελπίζω ότι κάποια στιγμή η σχέση μεταξύ της ΜΕΤ και των Μπολσόι ίσως ξαναρχίσει», είπε ο Γκελμπ. «Αλλά δεν βλέπω καμία παρούσα ή άμεση λύση. Όσο ο Πούτιν πυροβολεί, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ