ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα Όσκαρ συρρυκνώνονται αλλά το Χόλιγουντ διαφωνεί και αντιδρά

Τα Όσκαρ συρρυκνώνονται αλλά το Χόλιγουντ διαφωνεί και αντιδρά
ΑP Photo

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι αποφάσισε φέτος να «κόψει» αρκετές απονομές από τη ζωντανή μετάδοση των βραβείων Όσκαρ κι αυτή της η απόφαση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Την αρχή στις δημόσιες διαμαρτυρίες έκανε ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο οποίος κατά την διάρκεια της απονομής τιμητικού βραβείου από την Ενωση Κριτικών του Χόλιγουντ, δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι «δεν κάνουμε [ταινίες] μόνοι μας, τις κάνουμε μαζί, και οι άνθρωποι που τις έφτιαξαν μαζί μας διακινδύνευαν τα πάντα σε μια πανδημία. Αν κάποια χρονιά ήταν η χρονιά που έπρεπε να θυμόμαστε, αυτή δεν ήταν η χρονιά να μην ακούσουμε τα ονόματά τους ζωντανά στα Όσκαρ. Αυτή είναι η χρονιά που πρέπει να τα πείτε. Και να τα πείτε δυνατά».

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, μιλώντας στο Deadline, ένωσε τη φωνή του με εκείνη του Ντελ Τόρο: «Διαφωνώ με την απόφαση που έλαβε η εκτελεστική επιτροπή. Πιστεύω ότι είμαστε το πιο συνεργατικό μέσο στον κόσμο. Όλοι κάνουμε ταινίες μαζί, γινόμαστε μια οικογένεια όπου η μια τέχνη είναι εξίσου απαραίτητη με την επόμενη. Στα Όσκαρ κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από κάποιον άλλον. Όλοι είμαστε ισάξιοι φέρνοντας τον καλύτερο εαυτό μας για να πούμε τις καλύτερες ιστορίες που μπορούμε».

Επόμενος, ο Ντενί Βιλνέβ που είπε «νομίζω ότι είναι λάθος. Και καταλαβαίνω ότι η Ακαδημία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, αλλά νομίζω ότι δεν είναι η σωστή απόφαση».

Ο Βιλνέβ νιώθει ότι η Ακαδημία αλλάζει τη μορφή της τελετής για να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι τα Όσκαρ αρχίζουν να χάνουν την αίγλη τους, κάτι που δεν πιστεύει ότι συμβαίνει. «Νομίζω ότι τα Όσκαρ περνούν μια κρίση ταυτότητας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι κακό με αυτά. Νομίζω ότι όλοι περιμένουν ότι θα είναι μια μεγάλο σόου. Προσωπικά τα λατρεύω. Υπάρχουν και όμορφες και βαρετές στιγμές. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Θα δούμε πως θα πάει φέτος, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα μετά από αυτό».

Η σκηνοθέτης της «Εξουσίας του Σκύλου», Τζέιν Κάμπιον, ένωσε τη φωνή της με εκείνες των συναδέλφων της: «Με τις πρόσφατες αλλαγές στη μορφή των Όσκαρ, θέλω να αφιερώσω λίγο χρόνο για να εκφράσω ιδιαίτερα πόσο σημαντικός είναι ρόλος της σκηνογραφίας για τη δημιουργία μιας καλής ταινίας. Σίγουρα θα είχα συμπεριλάβει την σκηνογραφία στο κύριο μέρος των βραβείων, επειδή είναι τόσο ζωτικής σημασίας».

Η 94η τελετή των βραβείων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ