ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι βασίλισσες «αλλιώς» - Το απροσδόκητο πρόσωπο της βρετανικής μοναρχίας

Οι βασίλισσες «αλλιώς» - Το απροσδόκητο πρόσωπο της βρετανικής μοναρχίας
Sotheby's

Οι βασίλισσες της Μεγάλης Βρετανίας θα τιμηθούν στο ερχόμενο διάστημα, με αφορμή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ Β'.

Από τη Μαρία την Α' του Οίκου των Τυδώρ έως την Ελισάβετ Β', πορτρέτα από ιδιωτικές συλλογές θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε μία ενιαία έκθεση.

Το πορτρέτο της Αρμάδας της Ελισάβετ Α' της Αγγλίας, που μνημονεύει την αποτυχημένη εισβολή της Ισπανίας στην Αγγλία το 1588, ένας σπάνιος σύγχρονος πίνακας της Μαρίας Α' και η φιγούρα της Βασίλισσας Ελισάβετ διά χειρός Άντι Γουόρχολ, έργο του 1985, είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης έργων με τις επτά βασίλισσες της Βρετανίας.

Η Ελισάβετ διά χειρός Άντι Γουόρχολ @Sotheby's

Η έκθεση θα διεξαχθεί από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's του Λονδίνου από τις 28 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης μιας σειρά από 50 τιάρες, δάνεια από αριστοκρατικούς οίκους βρετανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης, που χαρτογραφούν την ιστορία των μεγαλοπρεπών κοσμημάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν εισήχθησαν στην αυλική μόδα από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και την Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα.

Πορτρέτο της Ελισάβετ από τον Κρις Λεβίν, με τίτλο «Η Ελαφρότητα του Είναι». @Sotheby's

Σε παράλληλη έκθεση με σπάνια χειρόγραφα, περιλαμβάνεται επίσης το ένταλμα θανάτου του Thomas Percy, του 7ου κόμη του Northumberland, υπογεγραμμένο από την Ελισάβετ Α' και σφραγισμένο με τη μυστική της σφραγίδα, που δάνεισε το Κάστρο Alnwick.

Η σειρά εκδηλώσεων κορυφώνεται σε μια επετειακή δημοπρασία στις 29 Ιουνίου, αφιερωμένη στα καλύτερα της βρετανικής τέχνης από τους παλιούς δασκάλους μέχρι τους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που εργάζονται ακόμα σήμερα.

Το πορτρέτο της Αρμάδας της Ελισάβετ Α΄@Woburn Abbey Collection

«Η Αυτού Μεγαλειότητα θα γίνει η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης, που θα γιορτάσει τα 70 χρόνια στο θρόνο, η τέλεια ευκαιρία για τον οίκο Sotheby's - με τη μοναδική μας θέση στο τιμόνι τόσο της τέχνης όσο και της πολυτέλειας- να γιορτάσει τη δημιουργικότητα σε όλες τις μορφές της, τέχνη, μουσική, λογοτεχνία, φαγητό, μόδα», είπε η Φράνσις Κρίστι, η αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby's σε Βρετανία και Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ