ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Εσκεμμένη παραβίαση των κανονισμών» σύμφωνα με έκθεση για τον πυροβολισμό στο πλατό του Rust

«Εσκεμμένη παραβίαση των κανονισμών» σύμφωνα με έκθεση για τον πυροβολισμό στο πλατό του Rust
ΑP Photo

Το συνεργείο στα γυρίσματα της ταινίας Rust «παραβίασε εσκεμμένα» τους κανονισμούς ασφαλείας και «επέδειξε ξεκάθαρη αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζομένων» που οδήγησε στον θάνατο της κινηματογραφίστριας Χάλινα Χάτσινς, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Επαγγελματικής υγείας και Ασφάλειας του Νέου Μεξικού.

Με κάποιον τρόπο, η έκθεση απαλλάσσει τον Άλεκ Μπόλντουιν από το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Οι διαδικασίες ασφάλειας των όπλων δεν ακολουθούνταν στο πλατό, η παραγωγή της ταινίας το γνώριζε και απέτυχε να το διορθώσει, αναφέρει η έκθεση. Στη Rust Movie Productions LLC επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν 137.000 δολαρίων, το μέγιστο που επιτρέπεται από τη νομοθεσία του Νέου Μεξικού. «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι αυτό το τραγικό περιστατικό δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν η Rust Movie Productions LLC είχε ακολουθήσει τα εθνικά πρότυπα της κινηματογραφικής βιομηχανίας για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων», δήλωσε ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τζέιμς Κένυ.

«Πρόκειται για πλήρη αποτυχία του εργοδότη να ακολουθήσει τα αναγνωρισμένα εθνικά πρωτόκολλα που κρατούν τους εργαζόμενους ασφαλείς», συμπλήρωσε. «Είχαν πει ότι θα συμμορφωθούν, αλλά δεν έδωσαν ούτε την απαραίτητη προσοχή, ούτε τους απαραίτητους πόρους».

Έας άλλος παράγοντας που ίσως οδήγησε στον πυροβολισμό ήταν το γεγονός ότι ο υπεύθυνος όπλων είχε επίσης επιφορτιστεί με άλλα άσχετα καθήκοντα.

«Η ασφάλεια δεν είναι κάτι δευτερεύον. Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της δουλειάς, στο οποίο κάθε εργοδότης επενδύει για να κρατήσει τους υπαλλήλους του ασφαλείς», είπε ο Κένυ

Όπως αναφέρει το CNNi η ποινική έρευνα για τον πυροβολισμό βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Μπομπ Τζένογουεϊ, επιβλέπων την έρευνα του Γραφείου Εργασιακής Ασφαλείας, είπε στο CNNi την Τετάρτη ότι η παραγωγή του Rust «γνώριζε ότι η ασφάλεια δεν λαμβανόταν σοβαρά υπόψη στα γυρίσματα και το αγνόησε, απλώς συνέχισε τη δουλειά χωρίς να σταματήσει και να αφιερώσει χρόνο για να βεβαιωθεί για την ασφάλεια των όπλων».

Η Χάτσινς πυροβολήθηκε θανάσιμα τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια πρόβας για μια σκηνή σε μια εκκλησία. Ο σκηνοθέτης Τζόελ Σόουζα τραυματίστηκε επίσης στον πυροβολισμό. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Άλεκ Μπόλντουιν είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC ότι δεν πάτησε ποτέ τη σκανδάλη και ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε.

Ο δικηγόρος του Μπόλντουιν, Λουκ Νίκας, δήλωσε στο CNNi: «Είμαστε ευγνώμονες στο Γραφείο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του Νέου Μεξικού για τη διερεύνηση αυτού του θέματος. Εκτιμούμε ότι η έκθεση αθωώνει τον κ. Μπόλντουιν καθιστώντας σαφές ότι πίστευε ότι το όπλο είχε άσφαιρα».

Ο σύζυγος του Χάτσινς, Ματ Χάτσινς δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση μέσω του δικηγόρου του Μπράιαν Πάνις μετά την έκθεση: «Είμαστε ικανοποιημένοι που η έκθεση έριξε λίγο φως στα θέματα ασφάλειας στο χώρο εργασίας που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα της 21ης ​​Οκτωβρίου 2021. Η δική μας έρευνα βρήκε συντριπτικά στοιχεία απερισκεψίας και αμέλειας εκ μέρους της ομάδας παραγωγής του Rust».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ