ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σε ποιες συναυλίες να πάμε φέτος το καλοκαίρι; Και γιατί; 

Σε ποιες συναυλίες να πάμε φέτος το καλοκαίρι; Και γιατί; 
Thievery Corporation. Και κάθε μέρα να έπαιζαν, θα μπορούσες να πηγαίνεις

Η αρχική απάντηση είναι «σε όλες». Διότι αν είσαι ένα «συναυλιακό» άτομο, θες έτσι κι αλλιώς να πας παντού και να τα ακούσεις όλα και να τους δεις όλους, ιδιαίτερα μετά από δύο χρόνια αποχής.

Όμως, τα χρήματα δεν επαρκούν, διότι οι συναυλίες είναι ακριβές. Που κι αυτό σχετικό είναι, τι σημαίνει τελικά «ακριβό»· είναι ακριβά τα 45 ευρώ; Όχι, αλλά εμείς είμαστε φτωχοί, οπότε ας πάμε μ' αυτό το δεδομένο.

Oh! Bellamy - Οι Muse

Πριν από κανα μήνα ήρθε η 15χρονη κόρη μου και μου λέει ενθουσιασμένη «μαμά, θέλω να πάω σε μια συναυλία», λέω «ευχαρίστως», χαρά μου να πηγαίνουν τα παιδιά σε συναυλίες.

- Σε ποιούς θα πας παιδί μου; - «Youngblood», μου λέει, λέω οκ, δεν έχω ιδέα ποιος είναι αυτός, αλλά δεν πειράζει, «και πόσο κάνει;».

«45 ευρω»... Σκέφτομαι ποιος είναι αυτός που κάνει 45 ευρώ να πας να τον δεις κι εγώ δεν τον ξέρω, αποκλειεται να υπάρχει αυτό, «θα παίξουν κι άλλοι μαμά, οι τάδε και οι δείνα και "κάποιοι Muse"».

Για να μην τα πολυλογώ, λίγη ώρα και 90 ευρώ αργότερα είχαμε καθεμία το εισιτήριό της, της είπα θα σου βγάλω αλλά θα κάτσεις μέχρι αργά να δεις τους χεντλάινερς, αυτούς τους "κάποιους Muse".

«Εντάξει, αλλά όχι μαζί (σου)», μου απάντησε.

Οι Muse, λοιπόν, το καλύτερο live εις του αιώνας των αιώνων αμήν. Έχουν ξαναπαίξει στην Ελλάδα, στο Terra Vibe, σπάζοντας τις κιθάρες και δικαιώνοντας τη φήμη τους.

Όμως, ο Μπέλαμι και η παρέα του έχουν να παίξουν από το 2019 (όχι εδώ, παγκοσμίως), που είναι πολύς καιρός αν είσαι ένα απλό γκουπ, αλλά καθόλου καιρός αν είσαι ένα υπεργκρούπ, όπως είναι οι Muse.

Ο Μπέλαμι, που είναι οι Muse, εκ του κονσερβατουάρ και της κλασικής μουσικής ορμώμενος, κάτι που ακούγεται σε κάθε νότα, έχει εδώ και καιρό πάει το πράγμα σε άλλο επίπεδο, για την ακρίβεια το πάει και το φέρνει, ό,τι θέλει το κάνει, αλλά φαίνεται ότι επανέρχεται στις ρίζες του ροκ, μετά από πολλές δοκιμές στην ορχηστρική και το εξπεριμένταλ, πάλι θα σπάσουν οι κιθάρες με λίγα λόγια, κι αν η περιγραφή δεν σας πείθει, ίσως σας πείσει το ριφ του «Won’t Stand Down», μια κιθάρα που θα ζήλευαν οι Deep Purple. Ίσως, σε δεύτερη σκέψη, ακόμη και οι Led Zeppelin.

Ναι, τα φωνητικά πάντα θυμίζουν κάτι, αλλά οκ, και ο Θεοδωράκης επέμενε να τραγουδάει μέτρια, τον έκανε αυτό λιγότερο τεράστιο συνθέτη;

Οι μακράν καλύτερες κιθάρες της υφηλίου εδώ:

Info

Muse

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΟΑΚΑ

Μαζί τους οι Nothing but Τhieves και ο Youngblood, που τον έμαθα τελικά και είναι πολύ καλός, ακούστε τον, για να μπορείτε να συνεννοείστε και με τα παιδιά σας αν μη τι άλλο.

Thievery in a West Εnd Town

Δεν έχω ιδέα ποιός σκέφτηκε αυτόν τον συνδυασμό, αλλά εγώ λέω ότι τον σκέφτηκε λάθος. Οι Pet Shop Boys και οι Thievery Corporation ναι. Αλλά μαζί; Και με χεντλάινερς τους Pet Shop Boys; Ή μπορεί να κάνω εγώ λάθος. Θα δείξει.

Το 2017 οι Thievery, συχνοί επισκέπτες μας, έπαιξαν στην Πλατεία Νερού, τον καλύτερο συναυλιακό χώρο στην Ελλάδα και πάλι σε μία απρόσμενη συνεύρεση, τότε με τους μαγικούς Archive.

Τους Archive που πάντα αδικήθηκαν συναυλιακά στη χώρα μας, δύο χρόνια αργότερα έπαιξαν στο «καθιστό» Ηρώδειο, μα στ΄αλήθεια τώρα, βάζεις τους Archive να παίζουν σε καθιστό κοινό;

Τέλος πάντων, στην Πλατεία Νερού είμαστε, όπου την την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, θα εμφανιστούν πρώτοι οι Thievery και μετά οι Pet Shop Boys. Να πω τις αμαρτίες μου εδώ: Πρώτη αμαρτία, δεν έχω δει ποτέ ζωντανά τους Pet Shop Boys. Δεύτερη αμαρτία, δεν ξέρω κι αν θέλω.

Όχι επειδή είναι μεγάλοι, όλοι μεγάλοι είμαστε, αλλά επειδή είναι το είδος του ήχου που θα προτιμώ μάλλον πάντα σε στούντιο. Αξεπέραστος ήχος, αξεπέραστα τραγούδια, θα μπορέσουν όμως να κρατήσουν το κοινό με τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι «μεσογειακοί» Thievery, οι οποίοι έκαναν 15.000 ανθρώπους να χοροπηδαμε ασταμάτητα επί δύο ώρες;

Έχω τις αμφιβολίες μου και γι αυτό θα πάω· για να το διαπιστώσω.

Info

Thievery Corporation και Pet Shop Boys

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Πλατεία Νερού, εκεί δίπλα στη θάλασσα.

Δύο μέρες νωρίτερα, οι London Grammar, η LP, οι Hooverphonic. Καθένας τους κάποτε ένας λόγος από μόνοι τους για να πάμε σε συναυλία. Σήμερα ούτε καν όλοι μαζί.

Θα πάω κι ό,τι γίνει - Οι Placebo

Μια συναυλία των Placebo είναι περίπου σαν να παίζεις Τζόκερ: Σε τι φάση θα είναι σήμερα το καλό αυτό αγόρι ο Μπράιαν Μλόκο; Σε χάι; Σε ντάουν; Θα βγαίνει νότα απ' αυτήν την τόσο μοναδική φωνή; Δεν θα βγαίνει; Δεν τα λέω εγώ, ο ίδιος τα έχει πει.

Χάνεις όμως την -σπάνια- πιθανότητα να τους βρεις σε καλή μέρα και να δεις τη συναυλία της ζωής σου;

Οι τελευταίες ζωντανές εμφανίσεις των Placebo στην Αθήνα ήταν για αυτοκτονία. Κι αυτό είναι η ευγενική εκτίμηση. Οι φανατικοί όμως επιμένουμε, διότι οι Placebo έχουν καταφέρει κάτι πολύ σπάνιο: Έμειναν εκεί και θα μείνουν για πάντα εκεί, ό,τι κι αν παίξουν ό,τι κι αν δεν παίξουν, όποτε και αν.

Η Τεχνόπολη, η εγγύτητα με το κοινό, ίσως βοηθήσει επιτέλους να δούμε αυτό που μας (και τους) αξίζει.

Προσωπικό μου απωθημένο, να παίξουν αυτό, που δεν ξέρω κι αν το έχουν παίξει και ποτέ σε συναυλία:

Info

Placebo

Rockwave Nights

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Let's Dance - Ο Parov Stellar

Τον Parov Stellar ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Και οι δύο πλευρές έχουν και δίκιο και επιχειρήματα. Ο Αυστριακός dj που κατάφερε σαμπλάροντας δουλειές άλλων ανθρώπων να γίνει μέγκα σταρ, αυτήν την εποχή περνάει την «μπλουζ» περίοδό του, μετά την αντίστοιχη «σουίνγκ» και το κάνει με τον ίδιο εξαιρετικό τρόπο, εγώ είμαι σ' αυτούς που τον λατρεύουν, διότι μπορεί να μην έχει γράψει ούτε μισή ορίτζιναλ νότα, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικός και πολύ σταθερός με ό,τι κι αν καταπιαστεί.

Στα πολύ + ότι θα εμφανιστεί στην Πλατεία Νερού, ένα χώρο που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χορευτική πίστα και με εξαιρετική ακουστική, που για τους electro ήχους του είναι ότι πρέπει.

Ο ίδιος, πάντως, υποσχέται μια μοναδική συναυλιακή εμπειρία και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τον πιστέψουμε, αυτοί οι της electro το 'χουν πολύ και με τα εφέ.

Info

Parov Stellar

Release Festival

Σάββατο 18 Ιουνίου

Πλατεία Νερού

Οι Bauhaus - Δηλαδή ο Πίτερ Μέρφι

Είμαι προκατειλημμένη. Και είναι δύσκολο να μην σας πάρω στο λαιμό μου. Ο Πίτερ Μέρφι είχε παίξει, χωρίς τους υπόλοιπους Bauhaus, πριν από τέσσερα χρόνια σ' εκείνο το ανεκδιήγητο Tae Kwon Do στο οποίο θα έπρεπε να απαγορευτεί διά νόμου να γίνονται συναυλίες και δεν μπορεί κανείς να πει αν ήταν «καλός», «κακός», «μέτριος».

Είναι απλώς ο Πίτερ Μέρφι και κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να τραγουδήσει -έστω και με τη βοήθεια πολύ έκο, όπως κάνει πλέον αναγκαστικά- το «Bela Lugosi's dead», όπως αυτός.

Είναι μια σχεδόν μυστικιστική εμπειρία, δεν ακους καν τη φωνή, όπως εξάλλου δεν την άκουγες και το 1982 στο Σπόρτινγκ, όταν βγήκαμε από τη συναυλία και οι περισσότεροι ήμασταν σα να είχαμε ζήσει την Αποκάλυψη.

Στα + οι The Jesus And Mary Chain, που έχουν ακόμη να μας πουν πολλά.

Info

Bauhaus

Release Festival

Τετάρτη 8 Ιουνίου

Πλατεία Νερού

Καθιστοί στο Ηρώδειο - Oι Moderat

Παρότι, όπως προείπα, έχω αποφασίσει να μην ξαναπάω στο Ηρώδειο σε ροκ συναυλία, ίσως για τους Moderat θα έκανα μια εξαίρεση. Επειδή θέλω πολύ να τους δω. Κι επειδή είναι ο ήχος που μπορεί να σε ταξιδέψει και χωρίς να σηκωθείς από την καρέκλα, από το παγωμένο μάρμαρο εν προκειμένω.

Στα «υπ' όψιν».

Info

Moderat

Σάββατο, 16 Ιουλίου

Ηρώδειο

Γνώριμοι και αγαπημένοι - Οι Calexico

Λοιπόν, οι Calexico είναι καλοί. Είναι πολύ καλοί. Και στο στούντιο και στα λάιβ και στα πάντα τους. Είναι εφευρετικοί, διασκεδαστικοί, ξέρεις και πολλά τραγούδια τους, είναι πολυοργανικοί, είναι αυτοί που είναι, με έναν ήχο που ταιριάζει πολύ στον Έλληνα, αυτόν του ατελείωτου καλοκαιριού της νότιας Καλιφόρνια, με λίγο ελέκτρο και πολλά πνευστά και κρουστά. Όλα σωστά δηλαδή.

Θα παίξουν στην Τεχνόπολη, που τους ταιριάζει, δύσκολα θα «γέμιζαν» την Πλατεία Νερού με το συγκεκριμένο ήχο, οπότε στα «υπ' όψιν» κι αυτό.

Info

Calexico

Πέμπτη 28 Ιουλίου

Τεχνόπολη

Και πολλά ακόμη

Πέρα απ' αυτά, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη ενδιαφέροντα venues, για όλα τα γούστα, από τη θεά Laurie Anderson (10 Ιουλίου, Ηρώδειο), μέχρι τις «τελευταίες» συναυλίες των Scorpions (6 Ιουλίου, ΟΑΚΑ) και των Πυξ Λαξ (Τεχνόπολη τον Ιούνιο, Αιγάλαιω τον Αύγουστο, μπορεί να έχει γίνει ανέκδοτο, αλλά προσωπικά για τους Scorpions μπορεί να να ψηνόμουν, αν δεν υπήρχαν πολλά άλλα σε προτεραιότητα.

Υπάρχει πάντα ο υπέροχος Νικέιβ (υπάρχει Έλληνας που δεν τον έχει δει σε συναυλία;), Ίγκι Ποπ με Λίαμ Γκάλαχερ (ο πιο ταλαντούχος κατά τη γνώμη μου από τους αδελφους Oasis), υπάρχουν και λατρεμένοι Madrugada, στο Παναθηναϊκό Στάδιο το Σεπτέμβριο, έχω ήδη εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τους δει κάποιος, είναι ίσως το μόνο πράγμα που έχω δει στο Tae Kwon Do και δεν μ' ενόχλησε το Tae Kwon Do.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο παίζει πολύ Heavy Metal, στο οποίο δεν είμαι ειδική οπότε δεν έχω να σας πω κάτι, ενώ ανακοινώνονται διαρκώς νέα πράγματα.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα, συνεπώς θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα.

Μέχρι τότε, μπορείτε να σκεφτείτε τα παραπάνω και να κοιτάξετε τις προσφορές στα εισιτήρια. Μ' ευχαριστείτε εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ