ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Xειρόγραφα των Τζον Λένον και Κερτ Κομπέιν δημοπρατούνται

Xειρόγραφα των Τζον Λένον και Κερτ Κομπέιν δημοπρατούνται

Η ροκ δημιουργεί μύθους, η ροκ δημοπρατείται. Στο σφυρί βγάζει ο οίκος δημοπρασιών της Νέας Υόρκης Julien's Auctions μια σειρά από ιστορικά κειμήλια από το σύμπαν που υφαίνεται με θρύλους στις 21 Μαΐου και όλοι θέλουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι από αυτά -αρκεί να διαθέτους κάποιες χιλιάδες δολάρια για τα ιερά δισκοπότηρα των αναμνήσεων.

Ανάμεσα σε αυτά οι χειρόγραφοι στίχοι του Τζον Λένον, το πρώτο πιάνο της Λέιντι Γκάγκα, κι μία οργισμένη επιστολή του Κερτ Κομπέιν, που αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα στην διάλυση των Νιρβάνα μετά από ένα όχι και τόσο κολακευτικό άρθρο περιοδικού, είναι μεταξύ των αντικειμένων που θα διατεθούν στο κοινό μέσω δημοπρασίας.

Εκατοντάδες αντικείμενα που ανήκουν σε ροκ μουσικούς, από κιθάρες και εξαρτήματα τυμπάνων, μέχρι κοστούμια και γράμματα θαυμαστών, δημοπρατούνται και περιμένουν τον ιδιοκτήτη τους."Ό,τι γράφτηκε από τον Τζον Λένον είναι περιζήτητο", σημειώνει ο διευθυντής του οίκου Μάρτιν Νόλαν αναφερόμενος στους χειρόγραφους στίχους και σημειώσεις του τραγουδοποιού για το τραγούδι Being for the Benefit of Mr. Kite που συμπεριλαμβάνεται στο album των Σκαθαριών Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band που κυκλοφόρησε το 1967. Τιμή εκκίνησης; τα 300.000 ενώ σύμφωνα με το Reuters πιο πιθανό είναι να αγγίξει το μισό εκατομμύριο δολαρίων.

"Με αναγκάζεται να διαλύσω τους Nirvana"

Ένα άλλα αντικείμενο για το οποίο θα κονταροχτυπηθούν οι πλειοδότες και συλλέκτες είναι η επιστολή του φρόντμαν των Νιρβάνα, Κερτ Κομπέιν προς τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας Ντέιβιντ Γκέφεν, στον οποίο εκφράζει την δυσαρέσκεια του για ένα άρθρο του περιοδικού Vanity Fair.

Όταν το περιοδικό ανέφερε ότι ο τραγουδιστής και η σύζυγός του Κόρτνεϊ Λαβ, έκαναν χρήση ναρκωτικών ενώ αυτή ήταν έγκυος 1992 ο Κομπέιν απάντησε με μια επιστολή γεμάτη από συναίσθημα και οργή. Ο ρόκερ γράφει ότι το άρθρο "τον αναγκάζει να αποφασίσει τη διάλυση της μπάντας" και προσθέτει ότι "η Κόρτνεϊ ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος από τον πρώτο μήνα της ευκαιριακής χρήσης ναρκωτικών και τα σταμάτησε αμέσως". Δύο χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε.

COBAIN

Η επιστολή αναμένεται να πιάσει τις 20 με 30 χιλιάδες δολάρια, αλλά ο Νόλαν δήλωσε ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 100 χιλιάδες δολάρια ή ακόμα περισσότερα.

Επιπλέον, στα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν συμπεριλαμβάνονται το πρώτο πιάνο της Lady Gaga, πάνω στο οποίο έγραψε το πρώτο της τραγούδι, σε ηλικία 5 χρόνων, και το οποίο αναμένεται να πωληθεί 100 με 200 χιλιάδες δολάρια με μέρος των οποίων θα πάει στο ίδρυμα της τραγουδίστριας Born This Way, αλλά και το κόκκινο και λευκό σακάκι Rock Soldier του Φρέντι Μέρκιουρι που φορούσε κατά την περιοδεία Magic των Queen το 1986 σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ