ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2022: Έναρξη τελικού με τον αντιπολεμικό ύμνο «Give peace a chance»

Eurovision 2022: Έναρξη τελικού με τον αντιπολεμικό ύμνο «Give peace a chance»
Η άφιξη της Κalush Orchestra από την Ουκρανία για τον τελικό της Eurovision AP Photo/Luca Bruno

H αυλαία της 66ης Eurovision, που διεξάγεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε με τον αντιπολεμικό ύμνο του Τζον Λένον «Give peace a chance», προκαλώντας συγκίνηση τόσο εντός του Pala Olympico στο Τορίνο, όσο και στα εκατομμυρίων τηλεθεατών του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.

Για το τραγούδι-μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία συμμετείχαν δεκάδες μουσικοί που ένωσαν τις φωνές τους με το κοινό.

Η πρωτοβουλία πήρε έκταση στα social media και ειδικά στο twitter. Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που ανέβασαν ένα στιγμιότυπο μέσα από την αίθουσα ή σχολίασαν από το σπίτι.

Άλλωστε όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ουκρανική υποψηφιότητα. Η συμμετοχή της Ουκρανίας με την Κalush Orchestra παραμένει το απόλυτο φαβορί. Το τραγούδι τους, Stefania, ενθουσίασε με τη μείξη παραδοσιακών ήχων και χιπ χοπ, αλλά είναι σαφές ότι το σημαντικότερο ποσοστό υποστήριξης προέρχεται εξαιτίας της τραγωδίας που ζει αυτή η χώρα που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) απέβαλε τη Ρωσία από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision .

Η EBU ανακοίνωσε ότι η απόφαση «αντανακλά την ανησυχία ότι υπό το πρίσμα της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, μια ρωσική συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό θα οδηγούσε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία».

Τώρα, υπάρχουν ρωσικές απειλές για αντίποινα. Σύμφωνα με την Daily Mail, η δραστήρια ομάδα χάκερ «Killnet» θέλει να σαμποτάρει τη διαδικασία ψηφοφορίας της Eurovision ώστε να μην αναδειχθεί νικήτρια η Ουκρανία.

Πάντως, εκπρόσωπος της Eurovision έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να καταφέρει κάποιος να «εισβάλλει» στο σύστημα ψηφοφορίας της διοργάνωσης.

«Κάθε χρόνο το σύστημα ψηφοφορίας του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision έχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων ασφαλείας για την προστασία της συμμετοχής του κοινού, από εξωτερικές επιρροές. Δεν έχει αλλάξει τίποτα φέτος», συνοψίζει.

Στο περιθώριο αυτής της σκιάς που έχει πέσει πάνω στον 66ο διαγωνισμό, υπάρχουν και οι καταγγελίες από τέσσερις γυναίκες, που συμμετείχαν ως εθελόντριες στο πάρτι έναρξης της Eurovision, ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από χορευτές και έναν τραγουδιστή. Η υπόθεση ακόμη ερευνάται από τους διοργανωτές.

Η Ελλάδα και η σειρά εμφάνισης των χωρών

Απόψε, οι περσυνοί νικητές, οι Ιταλοί Μaneskin θα παρουσιάσουν το νέο τραγούδι τους. Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα La Repubblica δήλωσαν: «Ευχόμαστε στους αποψινούς νικητές να έχουν ακόμη μεγαλύτερη τύχη από εμάς».

Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη και το Die Together ελπίζει να πάρει μια καλή θέση, ίσως και μέσα στην πρώτη πεντάδα, αν πιστέψουμε στα προγνωστικά.

Το τραγούδι της Ελλάδας «Die Together» με ερμηνεύτρια την Αμάντα Γεωργιάδη θα παρουσιαστεί στην 17η θέση, μετά από το Βέλγιο και πριν από την Ισλανδία.

Το κομμάτι είναι μια συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια ιστορία αγάπης, σαν ένα όνειρο σε μπλε φόντο μέσα από τα μάτια της ερμηνεύτριας.

Τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισης της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας. Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

Στον μεγάλο Τελικό απόψε θα συμμετάσχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς καθώς και οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης των χωρών:

  1. Τσεχία: We Are Domi – Lights Off
  2. Ρουμανία: WRS – Llámame
  3. Πορτογαλία: MARO – Saudade, Saudade
  4. Φινλανδία: The Rasmus – Jezebel
  5. Ελβετία: Marius Bear – Boys Do Cry
  6. Γαλλία: Alvan & Ahez – Fulenn
  7. Νορβηγία Subwoolfer – Give That Wolf A Banana
  8. Αρμενία: Rosa Linn – Snap
  9. Ιταλία: Mahmood & Blanco – Brividi
  10. Ισπανία: Chanel – SloMo
  11. Ολλανδία: S10 – De Diepte
  12. Ουκρανία: Kalush Orchestra – Stefania
  13. Γερμανία: Malik Harris – Rockstars
  14. Λιθουανία: Monika Liu – Sentimentai
  15. Αζερμπαϊτζάν: Nadir Rustamli – Fade To Black
  16. Βέλγιο: Jérémie Makiese – Miss You
  17. Ελλάδα: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together
  18. Ισλανδία: Systur – Með Hækkandi Sól
  19. Μολδαβία: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul
  20. Σουηδία: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
  21. Αυστραλία: Sheldon Riley – Not The Same
  22. Βρετανία: Sam Ryder – SPACE MAN
  23. Πολωνία: Ochman – River
  24. Σερβία: Konstrakta – In Corpore Sano
  25. Εσθονία: Stefan – Hope

Ο τελικός μεταδίδεται απευθείας από την ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, διαδικτυακά από το ertnews.gr, καθώς και από το ERTFLIX.

Τον Τελικό, όπως και τους δύο ημιτελικούς θα παρουσιάσουν ο Alessandro Catelan, η Laura Pausini και ο Mika, ενώ τον σχολιασμό για την ΕΡΤ θα κάνει ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ