ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Design: Οι καρέκλες μας είναι απλά έπιπλα ή μήπως εκφραστικοί θεατές της ζωής μας;

Design: Οι καρέκλες μας είναι απλά έπιπλα ή μήπως εκφραστικοί θεατές της ζωής μας;
@Federico Babina

«Μου αρέσει να σκέφτομαι τις καρέκλες που κατοικούν στο σπίτι μας ως ενεργούς αλλά σιωπηρούς θεατές της ζωής μας», λέει ο Φεντερίκο Μπαμπίνα και έκανε ακριβώς αυτό: Μετέτρεψε 30 εμβληματικά σχέδια καρεκλών σε εκφραστικά πρόσωπα.

Στη σειρά με τα σχέδιά του, που έχει την πολύ εύγλωττη επωνυμία «CHAIRPORTRAIT», ο Ιταλός αρχιτέκτονας και ντιζάινερ γραφιστικής τέχνης μεταμορφώνει τις καρέκλες και μας καλεί να συμμετέχουμε στο οπτικό παιχνίδι που δημιουργεί:

Αναλόγως του πώς παρατηρείς την εικόνα ενδέχεται να την ερμηνεύσεις με τη λογική και να αναγνωρίσεις μια καρέκλα ή να αφήσεις ελεύθερο το μυαλό και να ανακαλύψεις σε αυτήν ένα πρόσωπο.

@Federico Babina

Ο Μπαμπίνα μεταμορφώνει τα φημισμένα καθίσματα σε χαρακτήρες με προσωπικότητα που ζουν, μιλούν και αναπνέουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, πολύ μακριά αλλά και τόσο κοντά μας.

«Η φαντασία είναι μια υπερδύναμη που ο καθένας έχει, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι την έχουν», λέει ο Ιταλός αρχιτέκτονας. «Με τη φαντασία, τα πράγματα αλλάζουν χρώματα και τα αντικείμενα ζωντανεύουν, παίρνοντας αναπάντεχη όψη», συνεχίζει.

@Federico Babina

Βάζοντας τη φαντασία του να δουλέψει, ο Babina έστρεψε την προσοχή του σε διάφορα εμβληματικά σχέδια καρεκλών του παρελθόντος και αναγνώρισε πρόσωπα σε αυτά· επιδόθηκε σε μια δημιουργική άσκηση που μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη ενός «ελαστικού νου».

Η σειρά «CHAIRPORTRAIT» περιλαμβάνει 30 καρέκλες. Ή 30 πρόσωπα με δική τους έκφραση και προσωπικότητα. Όπως θέλει να το δει κανείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ