ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ένα ηχηρό διαζύγιο έβγαλε στην αγορά την πιο ακριβή συλλογή έργων τέχνης στην ιστορία

Ένα ηχηρό διαζύγιο έβγαλε στην αγορά την πιο ακριβή συλλογή έργων τέχνης στην ιστορία
Η αίθουσα στην οποία έγινε η δημοπρασία ήταν κατάμεστη Sotheby’s

Ο Αμερικανός μεγιστάνας του real estate Χάρι Μάκλοβ και η επί πολλές δεκαετίες σύζυγός του, Λίντα, χώρισαν. Και χώρισαν πολύ άσχημα, κρίμα γι αυτούς.

Ο κόσμος της Τέχνης, όμως, δεν συμμερίζεται τη στενοχώρια μας, καθώς εξ αιτίας αυτού του διαζυγίου, βγήκε στην αγορά η τεράστια συλλογή έργων τέχνης του (πρώην) ζευγαριού, που έπιασε σε δημοπρασία συνολικά 922 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι πλέον η ακριβότερη συλλογή έργων τέχνης που δημοπρατείται στην ιστορία, καθώς ξεπέρασε τη συλλογή της Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ που είχε την ίδια τύχη το 2018 και είχε συγκεντρώσει 835,1 εκατομμύρια.

Οι Μάκλοβ αφου φαγώθηκαν στα δικαστήρια και στα ταμπλόιντ, έδωσαν τα έργα τους στους Sotheby’s της Νέας Υόρκης. Χτες, Δευτέρα 16 Μαΐου δημοπρατήθηκε και το δεύτερο μέρος της συλλογής, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, κάνοντας εκείνους πολύ πιο πλούσιους και κάποιους αγοραστές πολύ ευτυχισμένους.

Η χθεσινή δημοπρασία περιλάμβανε 30 έργα, που πουλήθηκαν όλα αποφέροντας 241,6 εκατομμύρια. Το πρώτο μέρος είχε δημοπρατηθεί τον περασμένο Νοέμβριο προς 676 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι παράξενο που το ενδιαφέρον για τη χθεσινή δημοπρασία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς ανάμεσα στα έργα υπήρχαν πίνακες του Μαρκ Ρόθκο, του Άντi Γουόρχολ, του Πικάσο και του Τζακομέτι.

Άντι Γουόρχολ, Αυτοπροσωπογραφία (1986) @Sotheby’s

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος που τα έργα μου θα βρουν ένα καινούργιο σπίτι», είπε στο Artnet ο Χάρι Μάκλοβ βγαίνοντας από τη δημοπρασία και συμπλήρωσε:

«Ήμουν σε όλες τις δημοπρασίες: Των Ροκφέλερ, των Τρεμέιν, των Σκαλ. Δεν πίστευα ότι θα βρισκόμουν κάποτε και στη δική μου, αλλά βρέθηκα και είμαι εντυπωσιασμένος».

Μαρκ Ρόθκο, Χωρίς Τίτλο (1960) @Sotheby’s

Η αγορά έργων Τέχνης περίμενε πώς και πώς τη δημοπρασία η οποία καθυστέρησε αρχικά λόγω της δικαστικής διαμάχης του ζευγαριού και μετά λόγω της πανδημίας. Καθώς οι δύο τους δεν μπόρεσαν ποτέ να τα βρουν στη μοιρασιά ενώ δεν συμφωνούσαν και στην αξία των έργων, ένας δικαστής διέταξε να γίνει η δημοπρασία και να πουληθούν τα έργα τα οποία οι δύο τους μάζευαν επί 60 χρόνια που ήταν παντρεμένοι.

Για να μην γεμίσει ξαφνικά η αγορά με τόσο σημαντικά έργα, ο οίκος Sotheby’s αποφάσισε να σπάσει τη δημοπρασία σε δύο μέρη.

Η χθεσινή δημοπρασία έβαλε «με το δεξί» τον οίκο στη δεύτερη εβδομάδα των μεγάλων δημοπρασιών, που αναμένεται να αποφέρει συνολικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Christie’s έκλεισε με πωλήσεις 1,4 δισεκατομμυρίων.

Γκέραρντ Ρίχτερ, Θαλασσινό Τοπίο @Sotheby’s

Η αγορά έργων Τέχνης αποδεικνύεται πολύ ανθεκτική παρά τις γενικές δυσκολίες. Το πιο ακριβό έργο της βραδιάς ήταν ο σκοτεινός Ρόθκο, που πωλήθηκε για 48 εκατομμύρια, ενώ η αυτοπροσωπογραφία του Γουόρχολ, με χρώματα παραλλαγής, έπιασε 18,7 εκατομμύρια δολάρια.

Μια θαλασσογραφά του Ρίχτερ έφτασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα πορσελάνινο άγαλμα του Τζεφ Κουνς πουλήθηκε για 3,9 εκατομμύρια, διπλάσια τιμή από την εκτιμώμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ