ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ιερές συνταγές της Ινδίας: Αρχαίες γαστρονομικές παραδόσεις συγκεντρωμένες σε ένα βιβλίο

Οι ιερές συνταγές της Ινδίας: Αρχαίες γαστρονομικές παραδόσεις συγκεντρωμένες σε ένα βιβλίο

Ο διάσημος Ινδός σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίων Vikas Khanna πέρασε τα τελευταία οκτώ χρόνια συγκεντρώνοντας συνταγές φαγητών που σερβίρονται σε μερικά από τα πιο ιερά μέρη της Ινδίας.

Στον τόμο «Sacred Foods of India», επιχρυσωμένο και διακοσμημένο με κρύσταλλα, συμπεριέλαβε αρχαίες γαστρονομικές παραδόσεις, 108 πολύτιμες συνταγές και αφηγείται την ιστορία κάθε ιερού τόπου και του πολιτισμού από τον οποίο προέρχεται.

Το βιβλίο περιορισμένης έκδοσης, έχει κυκλοφορήσει σε 250 αντίτυπα. Το καθένα είναι συλλεκτικό και διατίθεται σε ξύλινο κουτί από ξύλο καρυδιάς και σφενδάμου με κρύσταλλα Swarovski και πολύτιμους λίθους στην τιμή των 25.000 δολαρίων.

Το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε για την εκτύπωση προέρχεται από «ειδικές πηγές» στην Ιταλία και προορίζεται να διαρκέσει για γενιές, ενώ το μελάνι προέρχεται από την Ιαπωνία.

Κάτοικος της Νέας Υόρκης, ο Khanna εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Junoon στο Μανχάταν, στο οποίο κέρδισε αστέρι Michelin για έξι συνεχόμενα χρόνια από το 2011. Έκτοτε έγραψε πολλά βιβλία, πρωταγωνίστησε ως κριτής στο MasterChef India και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ.

«Το “Sacred Foods of India” έχει να κάνει με την κληρονομιά, με τις κουζίνες και τους τόπους προσκυνήματος. Εξηγεί το πώς καταλαβαίνεις την πίστη μέσω φαγητού», σημείωσε ο Khanna. Αναφερόμενος στην επιτυχία της σειράς ντοκιμαντέρ «Holy Kitchens» που γύρισε με θέμα τις κοινοτικές κουζίνες χώρων λατρείας, η οποία προβλήθηκε σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο, εξήγησε: «Στην Ινδία υπάρχουν τόσα πολλά ιδρύματα που σερβίρουν φαγητό στους ανθρώπους, όχι μόνο στους φτωχούς αλλά σε όλους, για πολλούς ανθρώπους είναι θέμα ψυχικής τροφής».

«Αισθάνθηκα ότι η συγγραφή αυτού του βιβλίου έχει να κάνει με τη συνέχεια. Καθώς η Ινδία γίνεται μια χώρα με τόσο τεράστια διασπορά, άνθρωποι σαν εμάς θα πρέπει να μπορούν να πουν στα παιδιά μας ή στην επόμενη γενιά για τον πραγματικό ιστό της Ινδίας», ανέφερε.

Εκτός από τον τόμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν το πρωτότυπο του «Sacred Foods of India» που διατίθεται σε NFT από την Akshaya.io και πιστοποιεί πλήρως την κυριότητα του βιβλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ