ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ντίνα Κώνστα: Οι επικές ατάκες της ως Ντένη Μαρκορά στη σειρά «Δύο Ξένοι»

Ντίνα Κώνστα: Οι επικές ατάκες της ως Ντένη Μαρκορά στη σειρά «Δύο Ξένοι»
Η «μπουμπού», η «μανούλα», ήταν μια απίστευτη, γλυκιά και φαντασμένη «ανακατωσούρα» που με τις ατάκες της έδινε άλλη πνοή στην τηλεοπτική σειρά των Ρήγα - Αποστόλου «Δύο Ξένοι» Screen Grab / YouTube

Η Ντίνα Κώνστα, η οποία πέθανε την Κυριακή (03/07) σε ηλικία 83 ετών, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, εκτός από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση.

Οι εμφανίσεις της σε κωμικές αλλά και δραματικές σειρές που άφησαν εποχή κατά τη δεκαετία του 1990 ήταν πολλές. Ποιος δεν θυμάται, για παράδειγμα, την απίστευτη Γιολάντα Ραγιά, τη μητέρα της Νένας Μεντή στη σειρά των Ρέππα - Παπαθανασίου «Το Δις Εξαμαρτείν»;

Ωστόσο, ένας από τους ρόλους της που θα μείνουν στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης ήταν αυτός της Ντένης Μαρκορά, της μητέρας του θεατρικού σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μαρκορά που υποδύθηκε ο αείμνηστος Νίκος Σεργιανόπουλος στη σειρά «Δύο Ξένοι».

Η «μπουμπού», η «μανούλα», ήταν μια απίστευτη, γλυκιά και φαντασμένη και τρελούτσικη «ανακατωσούρα» που με τις ατάκες της έδινε άλλη πνοή στην τηλεοπτική σειρά των Ρήγα - Αποστόλου.

Και βέβαια, αλήστου μνήμης χαρακτηρίζονται οι επικοί καβγάδες της με την Τασσού ή Φλώρα Μπαρμπαρίτσα, την οικονόμο του Κωνσταντίνου Μαρκορά, που υποδυόταν η Χρυσούλα Διαβάτη.

Οι ατάκες μεταξύ τους; Σκέτο δηλητήριο. Αλλά πάντοτε η μία με την άλλη αγαπιούνταν κρυφά όσο φανερά κι αν μισιούνταν μεταξύ τους.

Την είδηση για το θάνατο της Ντίνας Κώνστα έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας, μέσα από το προφίλ του στο Facebook.

«Μόλις πληροφορήθηκα από τον πατέρα Συμεων το θλιβερό νέο που θα μας γεμίσει όλους πόνο! Η πολυαγαπημένη μας, η σπουδαία ηθοποιός, η αγωνίστρια δημοκράτισσα, η πολυτάλαντη συνάδελφος και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων κι αθόρυβη φίλη μας έφυγε από κοντά μας σήμερα στις 7 το πρωί… Ντινακι μας, που μας χάρισες τόσες σπουδαίες ερμηνειες στο Θέατρο κι ανεπαναληπτες δημιουργίες κάθε ειδους στην τηλεόραση θα μας λείψεις πολύ!!!! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», έγραψε.

Η ζωή της Ντίνα Κώνστα

Η Ντίνα Κώνστα γεννήθηκε το 1938 στη Σάμο.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ την ίδια εποχή εργαζόταν σε εταιρεία χρωμάτων για να πληρώσει τις σπουδές της. Σπούδασε υποκριτική κρυφά από τους γονείς της και είχε καθηγήτρια τη Μαίρη Αρώνη. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965.

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και το «Σόι μας». Ωστόσο, αγαπήθηκε από το κοινό για την ερμηνεία της ως Ντένη Μαρκορά στη σειρά «Δύο ξένοι».

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, επειδή δεν της άρεσε η δέσμευση του γάμου. Είχε δηλώσει πως έγινε ηθοποιός επειδή ήταν αυτοκαταστροφικό άτομο.

Η Ντίνα Κώνστα είχε εκφράσει ανοιχτά τις πολιτικές της απόψεις. Είχε βάλει υποψηφιότητα με τον Συνασπισμό στις Ευρωεκλογές του 1999, στις βουλευτικές εκλογές του 2000, και στις βουλευτικές εκλογές του 2004.

Φιλμογραφία

1976 Μια φορά κι έναν καιρό ΕΡΤ Επεισόδιο: "Ο φαντασμένος"
ΕΡΤ Επεισόδιο: "Τα Χριστούγεννα του μαστρο-Σουβλή"

1978-1979 Έρωτας και επανάσταση ΕΡΤ (Βάβω) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1979-1980 Ο συμβολαιογράφος ΕΡΤ (Ζηνοβία) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1980 Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα ΕΡΤ Επεισόδιο: "Μόλις εκυκλοφόρησεν"

1980-1981 Για την τιμή και το χρήμα ΥΕΝΕΔ Επιστήμη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Οι Άθλιοι των Αθηνών ΕΡΤ Αννέτα Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1981 Ο Κίτρινος Φάκελος ΕΡΤ (Κατερίνα) Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Οι φρουροί της Αχαΐας ΕΡΤ Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1982 Ο Καπιταλιστής ΕΡΤ Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1982-1984 Το μινόρε της αυγής ΕΡΤ Ντίνα Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1983 Η κυρία Κούλα ΕΡΤ Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1983-1984 Χατζημανουήλ ΕΡΤ Καμπουρίτσα Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1984 Υπάλληλοι ΕΡΤ Αλεξάνδρα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Προς Οφρύνιο ΕΡΤ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία ΕΡΤ2 Επεισόδιο: "Ενοικιάζεται"

1985-1986 Χαίρε Τάσο Καρατάσο ΕΡΤ (Χαρίκλεια) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1985-1988 Φρουτοπία ΕΡΤ Μαντάμ Πιπεριά (φωνή) 16 επεισόδια

1987 My Family and Other Animals BBC Λουγκαρέτζια 3 επεισόδια
Τα Καημένα ΕΡΤ Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1987-1988 Η αλεπού κι ο μπούφος ΕΤ2 (Μερώπη) Φόλα Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1988-1989 Το σπίτι της θείας ΕΤ2 (Κούλα) Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Σιγά η πατρίδα κοιμάται ΕΤ1 Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1989 Ασημίνα Λαΐου ΕΤ3 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Το φεγγάρι των ξενιτεμένων ΕΤ2 Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1990-1991 Το φάντασμα ΕΤ2 (πεθερά) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1991 Οι τρεις Χάριτες MEGA (Νταϊάνα) Κουτούπας 4 επεισόδια

1992 Πωλείται αγάπη ΕΤ1 (Ευανθία) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1992-1994 Το Σόι Μας MEGA (Ερασμία) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1993-1996 Το δις εξαμαρτείν MEGA Γιολάντα Ραγιά Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1997-1999 Δύο Ξένοι MEGA (Ντένη Μαρκορά) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1998-1999 Πανδώρα και Πλάτωνας: Τα Φραουλόπουλα ΕΤ1 (Μέριλιν - φωνή) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

1999-2000 Οι Θειοσεβούμενοι STAR (Βιργινία) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

2000-2001 Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα STAR (Πιπίνα) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

2001-2002 Τα χαϊδεμένα παιδιά ΕΤ1 (Ζήνα) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

2002-2003 Μαμά + Γιός ΝΕΤ (Ιουλία Χανιώτη) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

2004 Επτά Θανάσιμες Πεθερές MEGA (Κική Σκευάκη) Επεισόδιο: "Η Εθιμοτυπική Πεθερά"

2004-2005 Ρεζερβέ ALPHA (Περσεφόνη) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

2005 Ο θησαυρός της Αγγελίνας ΝΕΤ (Αγγελίνα) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

2007-2009 Τα Χρυσά Κορίτσια ΕΤ1 (Σοφία) Πρωταγωνιστικός Ρόλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ