ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μαξ Φερστάπεν: Η διαδρομή ενός παγκόσμιου πρωταθλητή

Μαξ Φερστάπεν: Η διαδρομή ενός παγκόσμιου πρωταθλητή
Η βιογραφία καταγράφει μια συναρπαστική διαδρομή 24 χρόνων, ρίχνοντας φως τόσο στο μοναδικό ταλέντο του, όσο και στην ιδιοσυγκρασία του AP Photo/Matthias Schrader

Όσο μοναδικό ταλέντο και αν είναι ο γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 Μαξ Φερστάπεν, ακόμη και αν κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2021, που σημαίνει ότι πλέον κάθεται στον θρόνο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πώς μπορεί κανείς να γράψει την βιογραφία ενός πιτσιρικά; Όσο αξιοθαύμαστη και ζηλευτή κι αν είναι η πορεία του, τι έχει να μας πει ένας 24χρονος; Πολλά, όπως αποδεικνύεται από το βιβλίο «Μαξ Φερστάπεν: Η διαδρομή ενός πρωταθλητή» του Τζέιμς Γκρέι (μετ. Γιάννης Μάριος Παπαδόπουλος, εκδόσεις «δίχτυ»).

Όπως είναι φυσικό, το βιβλίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους λάτρεις της F1, οι οποίοι και στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί, αλλά είναι βέβαιο ότι το κοινό του δεν θα περιοριστεί σε εκείνους. Άλλωστε ο Μαξ Φερστάπεν αναδεικνύεται σε ίνδαλμα της νέας γενιάς. Ανήκει στην περιβόητη Gen Z, όπως και μια σειρά από άλλους ταλαντούχους πιλότους που αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια στο υψηλότερο και πιο απαιτητικό επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η παρέα αυτή έφερε μια νέα πνοή στην Formula 1 και μαζί με μια σειρά αλλαγές που συνέπεσαν με την επιστροφή από το «πάγωμα» του κορωνοϊού, όλα συνηγορούν σε μια νέα άνθιση του αθλήματος.

Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν ξανακούσει για τον Μαξ Φερστάπεν ή που είχαν μια μόλις αμυδρή ιδέα για το τι συμβαίνει στη Formula 1, έπεσαν με τα μούτρα στο βίντεο του τελευταίου γύρου στο Gran Prix του Άμπου Ντάμπι για να κρίνουν μόνοι τους εάν ο 24χρονος δικαίως «έκλεψε» το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021 μέσα από τα χέρια του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον. Τα πάθη αναζωπυρώθηκαν. Μόνο έτσι αξίζει να παρακολουθείς Formula 1, άλλωστε.

Οι μονομαχίες που έδωσαν οι δύο τους πέρσι θύμισαν άλλες εποχές. Ίσως σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι ήδη από την πρώτη εμφάνιση του Μαξ Φερστάπεν στη F1 άρχισαν οι συγκρίσεις με τον Ayrton Senna. Φυσικά, κάθε ταλέντο που εμφανίζεται στο άθλημα συγκρίνεται -έστω και για λόγους «τηλεθέασης»- με τα μεγαλύτερα αστέρια που έχουν περάσει ποτέ από τις πίστες αυτές, αλλά όταν το όνομα κάποιου βρίσκεται στην ίδια πρόταση με εκείνο του Ayrton Senna, τότε καλά θα κάνει να το αξίζει. Και ο Μαξ Φερστάπεν φαίνεται να είναι πράγματι αντάξιος του Βραζιλιάνου θρύλου.

Η βιογραφία του Τζέιμς Γκρέι, που στην Ελλάδα έφεραν οι εκδόσεις «δίχτυ», προσφέρει όλα τα στοιχεία για να μπορέσει να αντιληφθεί κανείς ποιος είναι ο Μαξ Φερστάπεν, γιατί οδηγεί έτσι, πώς διαμορφώθηκε η εξαιρετική αντίληψη που έχει για το μονοθέσιο που πιλοτάρει, πόσο γρήγορα μαθαίνει από τα λάθη, και πάνω από όλα για το ένστικτο να «βουτήξει» στο «κενό» που θα αφήσει ένας προπορευόμενος σε μια στροφή. Το στυλ του έχει χαρακτηριστεί «τρελό» και σίγουρα πολλές αποφάσεις του είναι ανορθόδοξες, αλλά όπως είχε πει και ο ίδιος διαφωνώντας με τις οδηγίες που του έδωσε σε κάποιον αγώνα η ομάδα έναντι του προπορευόμενου Χάμιλτον:

«Φίλε, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να προκαλέσουμε τη Μερσέντες. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε λες κι είμαστε γιαγιάδες».

Η νέα γενιά και ο Μαξ Φερστάπεν έχει πολλά να αποδείξει, φυσικά. Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, έστω και στην Formula 1, λέει πολλά αλλά και τίποτα. Άλλωστε το grid είναι γεμάτο παγκόσμιους πρωταθλητές. Το ζήτημα είναι τι κάνει κανείς αφού έχει κατακτήσει το όνειρό του. Ο στόχος επιτεύχθηκε με τη στέψη του 2021 για τον Ολλανδό. «Όλα τα υπόλοιπα είναι μπόνους», λέει. Όμως, στην πραγματικότητα όλα μπαίνουν σε μια νέα διάσταση. Οι επικρίσεις για το πόσο επιθετικός νεαρός είναι, θα μετατραπούν σε ερωτήματα για το κατά πόσο παραμένει «πεινασμένος» για νίκες και αν είναι ικανός για να αναδειχθεί ξανά παγκόσμιος πρωταθλητής. Με περισσότερα από τα μισά Gran Prix της σεζόν να έπονται και με έναν πολύ «πλούσιο» Ιούλιο μπροστά, αυτό μένει να φανεί.

Τα προγνωστικά, πάντως, είναι υπέρ του Μαξ Φερστάπεν. Και ίσως όχι μόνο για φέτος. Ο Ολλανδός φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στα βάθρα της F1. Το βέβαιο είναι ότι έχει το ταλέντο και το πάθος, κάτι που περιγράφεται ανάγλυφα στο βιβλίο, με την πορεία του από το πρώτο τετράτροχο στην αυλή του σπιτιού του έως την τελευταία ημέρα της εκπληκτικής καριέρας του στα καρτ και από την πρεμιέρα στις μεγαλύτερες κατηγορίες έως το παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 με την Red Bull.

Η βιογραφία καταγράφει μια συναρπαστική διαδρομή 24 χρόνων, ρίχνοντας φως τόσο στο μοναδικό ταλέντο του, όσο και στην ιδιοσυγκρασία του, καθώς και στη σχέση του με τον πατέρα του και πρώην οδηγό της F1, Γιος Φερστάπεν, και το ρόλο που εκείνος διαδραμάτισε στο στήσιμο της καριέρας του νεαρού. Αποκαλύπτονται στοιχεία για τις φιλίες και τις αντιπαλότητες με τους άλλους οδηγούς, προσωπικά βιώματα και γεγονότα που έχουν καθορίσει την πορεία του Ολλανδού πιλότου. Μαζί με την ιστορία του Μαξ, παίρνουμε μια «γεύση» και για άλλα μέλη της νέας γενιάς των οδηγών της F1, καθώς οι περισσότεροι συνυπήρξαν από την εποχή που αγωνίζονταν στα καρτ, αλλά και για τα «αφεντικά» των ομάδων, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, μια σειρά από μικρά μυστικά για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Πρόκειται για μια κλεφτή, αλλά απολαυστική ματιά στον λαμπερό και σκληρό κόσμο της Formula 1· με τον Μαξ Φερστάπεν στο τιμόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ