ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Η Νοτρ Νταμ καίγεται» - Και μπορεί καθένας να τη σώσει, στην εικονική πραγματικότητα

«Η Νοτρ Νταμ καίγεται» - Και μπορεί καθένας να τη σώσει, στην εικονική πραγματικότητα

Στις 15 Απριλίου 2019, ξέσπασε πυρκαγιά στο ναό της Παναγίας των Παρισίων. Ο Ζαν Ζακ Ανό, στην ταινία «Notre-Dame brûle (Η Νοτρ Νταμ καίγεται)», αφηγήθηκε το τι συνέβη εκείνη την ημέρα και τις προσπάθειες της πυροσβεστικής να σώσει το τοπόσημο.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης προσέγγισε την εταιρεία Ubisoft προτείνοντας τη δημιουργία ενός βιντεοπαιχνιδιού που θα συνόδευε την ταινία. Προσφάτως, η εταιρεία παρουσίασε, σε συνεργασία με την Pathé Films και τον ίδιο τον Ανό, το «Save Notre-Dame on Fire» ως μια «για πολλούς παίκτες εικονικής πραγματικότητας εμπειρία escape-room, η οποία δίνει στους χρήστες τον ρόλο των πυροσβεστών και τους θέτει την πρόκληση να σώσουν τα ιερά κειμήλια και να σβήσουν τις φλόγες πριν τελειώσει ο προβλεπόμενος χρόνος», όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Mikel Reparaz στη συνέντευξη που πήρε από μέλη της Ubisoft.

Το στέλεχος της Ubisoft, Deborah Papiernik, εξήγησε ότι η εικονική επιχείρηση διάσωσης είναι ένα είδος «edutainment» –σύνθετη λέξη από το «education» και το «entertainment»–, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία του καθεδρικού και την ανάγκη αποκατάστασής του.

Επιπλέον, το ότι σχεδιάστηκε για πολλούς χρήστες «αποτίει φόρο τιμής στη δουλειά των πυροσβεστών, στην οποία η συνεργασία και η επικοινωνία είναι θεμελιώδης παράμετρος».

https://www.instagram.com/p/CfE_LLaJsC8

Η Ubisoft έχει εμπειρία στην απεικόνιση του καθεδρικού, όπως όλοι γνωρίζουμε από το βιντεοπαιχνίδι του 2014 «Assasin's Creed Unity». Ωστόσο, στο «Save Notre-Dame on Fire» η ψηφιακή απεικόνιση έχει ανέβει βαθμίδα· πήραν ένα μοντέλο του 2014 εικονικής πραγματικότητας του καθεδρικού και το εκλέπτυναν όσο το δυνατόν περισσότερο για να αναπαρίστανται οι τελευταίες αρχιτεκτονικές προσθήκες.

Επίσης, βάσισαν μεγάλο μέρος του περιεχομένου του βιντεοπαιχνιδιού σε έρευνα που έκανε και συνεντεύξεις που πήρε ο Ανό για την ταινία του

«Έπρεπε να προσθέσουμε το βορεινό κωδωνοστάσιο και την Παρθένο να κρατά το Θείο Βρέφος, το οποίο έχει κεντρική θέση και στην ταινία. Επιπλέον, προσθέσαμε σκαλωσιές –γιατί υπήρχαν σκαλωσιές γύρω από τη Notre-Dame όταν καιγόταν– και τη σύγχρονη Αγία Τράπεζα επίσης. Στοιχεία σαν αυτά είναι πολύ σημαντικά, διότι αφηγούμαστε την ιστορία της πυρκαγιάς και αυτά δεν υπήρχαν στο μοντέλο που είχαμε» υπογράμμισε η Deborah Papiernik.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ