ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Prince & Μάικλ Τζάκσον. Oι παράλληλες ζωές, η κόντρα και η τραγικότητα του θανάτου που τους ένωσε

Prince & Μάικλ Τζάκσον. Oι παράλληλες ζωές, η κόντρα και η τραγικότητα του θανάτου που τους ένωσε

Τα ονόματα τους είναι η ίδια η ιστορία της μουσικής σκηνής των charts.

Γεννήθηκαν την ίδια χρονιά και καθιερώθηκαν στην παγκόσμια μουσική σκηνή την δεκαετία του ’80. Ο καθένας τους ξεχωριστά όρισε τον ήχο για μία ολόκληρη γενιά αλλά και για όσες θα ακολουθούσαν. Δημιουργοί που καθιέρωσαν τη δύναμη της εικόνας των video clips στην βιομηχανία του θεάματος των μεγάλων επιτυχιών οι Prince και Michael Jackson είχαν περισσότερες ομοιότητες από όσες μπορούσε να επινοήσει κανείς.

Έντονα εσωστρεφείς και απόκοσμοι αποζητούσαν και οι δύο την ιδιωτικότητα. Συχνά κλείνονταν στα σπίτια τους, τα οχυρά τους, τα μόνα μέρη που κανείς δεν μπορούσε να τους ενοχλήσει.

Στη ζωή, οι καριέρες τους φάνηκαν να μοιάζουν αν και σπάνια άγγιζαν η μία την άλλη.

Ήταν φίλοι; Όχι ακριβώς.

Ήταν αντίπαλοι; Όχι ακριβώς.

Ο επίλογος τους ένωσε πιο πολύ από ποτέ. Στον θάνατο, ο Prince και ο Μάικλ Τζάκσον συναντήθηκαν και το τέλος τους, με διαφορά 7 χρόνων, ήταν το ίδιο ακραίο, τραγικό και συγκλονιστικό.

Ο ντροπαλός και το κακό αγόρι

prince michael jackson afro

Ο Μάικλ Τζάκσον και ο Prince είχαν πολύ διαφορετικό ξεκίνημα. Λιγομίλητος και με μια μόνιμη παιδικότητα ο πρώτος, ο Τζάκσον ήταν ο συνεχιστής μιας δυναστείας, μίας μεγάλης οικογένειας τραγουδιστών που είχαν καθιερωθεί σαν συγκρότημα προτού ο ίδιος διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στη δόξα.

Ο Prince, γεννημένος Prince Rogers Nelson, ήταν παιδί χωρισμένων γονέων που μοιραζόταν το πάθος του για την μουσική με τους γονείς του, δύο καλλιτέχνες της τζαζ και της αδελφής του Tyka Nelson.

Ο Τζάκσον μεγάλωσε στα φώτα της δημοσιότητας στο Λος Άντζελες, ως ένα παιδί θαύμα της βιομηχανίας του θεάματος με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των Jackson 5 να γράφουν ιστορία, να κατακτούν τηλεθέαση και να καθιερώνουν το επώνυμο στη μνήμη εκατομμυρίων θαυμαστών.

Ο Prince μεγάλωσε στη Μινεάπολη και δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ακόμη ένα ντροπαλό αγόρι που έπαιζε σε μία τοπική μπάντα στην πρώτη γυμνασίου.

“Δυστυχώς γεννήθηκα εδώ”, είχε πει ο τότε έφηβος Prince στην σχολική εφημερίδα για την μπάντα του το 1976. “Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα συγκρότημα σαν το δικό μας να τα καταφέρει σε αυτή τη πολιτεία, ακόμη και αν είναι πραγματικά καλό. Νιώθω ότι αν ζούσαμε στο Λος Άντζελες ή τη Νέα Υόρκη ή σε κάποια μεγαλύτερη πόλη, θα ήμασταν ήδη διάσημοι” πρόσθεσε.

Ο Prince τελικά, υπέγραψε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία στα 18 του. Ο συνομήλικος του Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορούσε ήδη το 13ο άλμπουμ της καριέρας του μαζί με τα αδέλφια τους, τους Jacksons.

Tη χρονιά που ο μικρός Μάικλ ενηλικιώθηκε στα charts και άρχισε να απολαμβάνει τη φήμη του Βασιλιά της Ποπ μετά την κυκλοφορία του εμβληματικού του album Thriller, ο Prince έκανε επανάσταση και γνώριζε τη δική του επιτυχία με το τραγούδι Purple Rain. Και οι δύο πλέον ανήκαν στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών της γενιάς τους και των 80s.

Ο Prince είχε ήδη γίνει διάσημος όταν κυκλοφόρησε το album 1999, για πολλούς ήταν ο νέος Τζίμι Χέντριξ γιατί ήταν μάγος στην κιθάρα όσο και εκείνος.

Η αντιπαλότητα

a4ee5e02a99af96e047e421879351407

Την δεκαετία του ’80 μία ιστορία έκανε τον γύρο της Αμερικής. Σύμφωνα με αυτόν τον αστικό μύθο ο Prince αρνήθηκε να συμμετάσχει με τον Τζάκσον και άλλους αστέρες για την φιλανθρωπική ηχογράφηση του τραγουδιού We Are The World. Τότε ο Μάικλ φαινόταν σαν άγιος και ο Prince έδινε την εντύπωση ότι δεν τον ένοιαζε καθόλου για τα παιδιά που πέθαιναν από την πείνα.

Για τον Steven Hyden, συγγραφέα του Your Favorite Band Is Killing Me: What Pop Music Rivalries Reveal About the Meaning of Life, δεν ήταν ανταγωνιστές. "Πιστεύω ότι ήταν ένα κίνητρο ο ένας για τον άλλον" είπε ο Hyden said σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αμερικής. "Ήταν και οι δύο προσωπικότητες με τεράστια υπερεγώ και έπαιζαν το παιχνίδι της αντιπαλότητας για να δημιουργούν εντυπώσεις" πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, καθώς τα ονόματα τους μεσουρανούσαν στα charts και τα ραδιόφωνα, το φαινόμενο του MTV γιγαντωνόταν. Βέβαια, τα μουσικά βίντεο του δικτύου ήταν κυρίως δουλειές λευκών στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας του.

Όμως η κινησιολογία και τα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον ήταν εξαιρετικά δημοφιλή, ήταν αυτό που ήθελαν να βλέπουν οι φανατικοί τηλεθεατές του πρώτου μουσικού τηλεοπτικού δικτύου της Δύσης οπότε τα πράγματα άλλαξαν βιαστικά και γρήγορα. Παράλληλα η επιτυχία του Prince βοήθησε και χάραξε το μονοπάτι και για άλλους έγχρωμους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ήταν και οι δύο showmen με πολύ ενέργεια, ένα δίδυμο που συχνά οδηγούσε τα media σε παραλληλισμούς. Ποιός από τους δύο ήταν ο πλέον σκληρά εργαζόμενος στη showbiz;

Η συνάντηση τους στην ίδια σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί με τον James Brown αποδεικνύει ότι ήταν ένα ερώτημα χωρίς απάντηση.

O εμπορικός και ο αδιάφορος

Το Thriller παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών. Το 2015 έγινε το πρώτο άλμπουμ που έχει γίνει πλατινένιο 30 φορές. Κατά την διάρκεια της καρίερας του ο Τζάκσον πούλησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δίσκους.

Ο Prince από την άλλη, πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια album όσο ζούσε και έκανε ηχογραφήσεις που δεν ήταν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο πρώτος φλέρταρε ανοιχτά με την εμπορικότητα. Ήθελε να πουλάει. Από την άλλη ο Prince του Purple Rain δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την καθιέρωση του στα δισκοπωλεία.

Το τέλος μπροστά από τους προβολείς

prince vs michael jackson xl 692x360

Αν και οι καριέρες τους ήταν παράλληλες αλλά διαφορετικές, το τέλος τους έχει την ίδια οσμή της τραγωδίας και του μυστηρίου.

Όταν ο Τζάκσον πέθανε από οξεία δηλητηρίαση από προποφόλη και βενζοδιαζεπινών μέθη, η καριέρα του είχε στοχοποιηθεί από κατηγορίες ότι ο ίδιος κακοποιούσε αγόρια. Ο Τζάκσον αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν παιδεραστής, και το 2005 κρίθηκε αθώος στην εκδίκαση 14 αγωγών που τον ήθελαν να έχει κακοποιήσει ανήλικο.

Την στιγμή του θανάτου του, ο Τζάκσον ήταν έτοιμος να ξεκινήσει μια περιοδεία που υποτίθεται θα ήταν το comeback του και θα τον βοηθούσε να καθαρίσει το όνομα αλλά και να τον βγάλει από τα χρέη του. Η καρδιά τους δεν συμφώνησε μαζί του και ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε από καρδιακή ανακοπή στα χέρια του γιατρού του.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές αίτιο θανάτου του Prince.

Το κακό αγόρι, που ήταν γνωστό για τους πρόστυχους στίχους του και τους έρωτές του είχε μετατραπεί σε έναν πιστό μάρτυρα του Ιεχωβά, συμπτωματικά την θρησκεία που ασπαζόταν ο νεαρός Τζάκσον. Ήταν και οι δύο άγαμοι.

Τις εβδομάδες που έχουν ακολουθήσει μετά τον θάνατο του Prince, οι άνθρωποι που αγαπούσαν το μουσικό του έργο πιστεύουν ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από οπιούχα φάρμακα.

Ακριβώς όπως και το αντίπαλο δέος του, ο βασιλιάς Τζάκσον, ο πρίγκιπας έφυγε ξαφνικά ενώ ετοιμαζόταν να υπενθυμίσει το ταλέντο του επάνω στη σκηνή.

Ο Prince πέθανε μία εβδομάδα μετά από δύο εμφανίσεις του στα πλαίσια της περιοδείας του Piano & A Microphone Tour.

How Prince and Michael Jackson led parallel lives By Lisa Respers France, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ