ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εurovision 2016: Nικήτρια η Ουκρανία, ήττα για τη Ρωσία

Εurovision 2016: Nικήτρια η Ουκρανία, ήττα για τη Ρωσία
TT News Agency/Maja Suslin/via REUTERS

Η Ουκρανία αναδείχθηκε νικήτρια με μία μεγάλη ανατροπή στην πιο φορτισμένη ιστορικά μουσική αναμέτρηση στην ιστορία του θεσμού της Εurovision.

Η φετινή διοργάνωση της Eurovision είχε πολλές εκπλήξεις (εντυπωσιακή η διαφοροποίηση ανάμεσα στην ψηφοφορία των κριτικών και του κοινού, ειδικά στην περίπτωση της Πολωνίας), ομοιότητες (τα κορίτσια της βραδιάς έπρεπε να φοράνε κάτι λαμπερό, τα αγόρια της βραδιάς κάτι δερμάτινο) και ένα πολιτικό μήνυμα προς τη Ρωσία.

Το πολιτικά φορτισμένο τραγούδι της Τατάρας Jamala, 1944, ένα μοιρολόι για την ιστορία της προγιαγιάς της που εκδιώχθηκε από τον Ιωσήφ Στάλιν από την Κριμαία εκείνη τη χρονιά, κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό, έριξε την Αυστραλία από την πρώτη θέση και κέρδισε τη Ρωσία. Ήταν μια νίκη που σχολιάστηκε πολλοί για όλους τους σωστούς και λάθος λόγους.

002447

Αν και η Αυστραλία ήταν η χώρα που προηγήθηκε στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών η Ουκρανία κέρδισε με 534 βαθμούς, αφήνοντας πίσω της τα φαβορί της Αυστραλίας (511 βαθμοί) και Ρωσίας (491 βαθμοί).

2016 05 14T225543Z 2049787799 D1AETEBRMLAA RTRMADP 3 MUSIC EUROVISION

Έκπληξη η απόδοση της Βουλγαρίας με 307 βαθμούς και περίπου αναμενόμενη η πέμπτη θέση για τη διοργανώτρια Σουηδία (261 βαθμοί).

2016 05 14T225029Z 1110732437 D1AETEBRAJAA RTRMADP 3 MUSIC EUROVISION

Ο Σεργκέι Λαζάρεφ της Ρωσίας παρακολουθεί τα αποτελέσματα (Reuters)

Η Eurovision συνάντησε την πολιτική

Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα όπως ερμηνεύεται από τα περισσότερα media που θέλουν να περάσουν πίσω από τη λάμψη και να διακρίνουν τις σκιές στη δυναμική των ψηφοφόρων. Το τραγούδι που ερμήνευσε η Jamala είναι πολιτικό και φέρει μήνυμα ειρήνης. “Ζητάω ειρήνη και αγάπη για όλους” είπε η καλλιτέχνιδα που δεν έχει επισκεφθεί την Κριμαία από την προσάρτηση της στη Ρωσία το 2014.

“Αν κερδίσω αυτό θα σημαίνει ότι ο κόσμος της Ευρώπης δεν είναι αδιάφορος απέναντι σε όσα συμβαίνουν, είναι έτοιμοι να ακούσουν τον πόνο άλλων ανθρώπων και να τους συμπαρασταθούν” είπε η Jamala είπε στη Guardian.

“Φυσικά και οι στίχοι αναφέρονται στα γεγονότα του 2014. Αυτά τα δύο χρόνια έχουν φέρει ανείπωτη θλίψη στη ζωή μου” πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάθεται και να τραγουδάει ευχάριστα κομμάτια απλά επειδή είναι καλλιτέχνης. “Περιμένετε να ξεχάσω; Φυσικά και δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο” κατέληξε.

Η Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα όπως είναι και το πραγματικό της όνομα, έχει γεννηθεί το 1983 και είναι μέλος του συγκροτήματος Crimean Tatars. Μουσικός της τζαζ και της σόουλ η ίδια, έχει καταγωγή που γεφυρώνει διαφορές.

Ο πατέρας της μουσουλμάνος, η μητέρα της χριστιανή και με εθνικότητα αρμένικη, η Jamala δηλώνει Τατάρα της Κριμαίας και έκανε την έκπληξη στο μουσικό διαγωνισμό που συνήθως αποφεύγει την πολιτική και την ιστορία της ηπείρου.

Οι υπόλοιπες πρωτιές της βραδιάς

H εμφάνιση του Justin Timberlake ήταν μελετημένη και προσεκτική. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης συνεχίζει την περιοδεία του στα θεάματα και τις διοργανώσεις της Ευρώπης, προωθώντας το νέο του single Can't Stop The Feeling που είναι και κινηματογραφικό θέμα της animation ταινίας όπου συπρωταγωνιστεί, Trolls.

Η Eurovision μεταδόθηκε ζωντανά στα εθνικά δίκτυα της Ευρώπης αλλά και την Κίνα, το Καζακσταν, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Αν και τα νούμερα τηλεθέασης δεν έχουν ανακοινωθεί η Eurovision 2016 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια τηλεθεατές της περσινής διοργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ