ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Make Believe»: Ο μαγευτικός κόσμος του David LaChapelle σε μια έκθεση

«Make Believe»: Ο μαγευτικός κόσμος του David LaChapelle σε μια έκθεση
AP Photo

Από τη δεκαετία του 1980, ο David LaChapelle δημιουργεί κάποιες από τις πιο εμβληματικές παγκοσμίως φωτογραφίες στη μόδα, τη μουσική και την τέχνη ενώ, στην πράξη, αλλάζει αυτό το οποίο είναι η φωτογράφιση διασημοτήτων.

Τώρα, η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη σε νεοϋορκέζικο μουσείο -και η για την ώρα μεγαλύτερή του στις ΗΠΑ- θα είναι ένα χρονικό αυτών των δεκαετιών πρωτοπόρας δουλειάς, εγκαινιαζόμενη τον Σεπτέμβριο στο Fotografiska New York.

Με τίτλο «Make Believe» -πιθανότητα είναι αναφορά στους φανταστικούς συμβολισμούς που έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του φωτογράφου- η έκθεση θα παρουσιάσει πάνω από 150 έργα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 1984 και 2022. Τα οποία θα παρουσιαστούν σε πέντε θεματικές ενότητες: θρησκεία, περιβάλλον, ταυτότητα φύλου, εικόνα σώματος και η περίπλοκη κατασκευή της φήμης.

Οι απαρχές της ενασχόλησης του LaChapelle με τη θρησκεία ανάγονται στην κορύφωση της κρίσης του AIDS στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980. Ως Καθολικός, ο αναδυόμενος τότε καλλιτέχνης χρησιμοποίησε την εξερεύνηση του θείου για να αντεπεξέλθει στην απώλεια φίλων λόγω AIDS.

Αυτό γέννησε μια συγγένεια με τον Andy Warhol και το 1986 ο LaChapelle τον φωτογράφισε με φόντο ράφι με πολλά αντίτυπα της Βίβλου· η φωτογράφιση θα ήταν τελικά η τελευταία φορά που πόζαρε ο Andy. «Οι πιο παλιές δουλειές μου από τη δεκαετία του 1980 είχαν ως κίνητρο την έκφραση ενός όλο αγάπη Θεού, της φύσης της ψυχής και του ουρανού σε μια ολέθρια περίοδο στη διάρκεια της οποίας έχασα πολλούς φίλους», έχει πει ο LaChapelle.

Το πορτρέτο του Warhol είναι ένα από τα πολλά πορτρέτα διασημοτήτων που παρουσιάζονται στη «Make Believe»: εκεί θα είναι το τελευταίο πορτρέτο του Michael Jackson δίπλα σε πορτρέτα διασημοτήτων της δεκαετίας του 1990 όπως οι Tupac, David Bowie, Madonna και Britney Spears καμπάνιες μόδας στις οποίες εμφανίζονται ο Alexander McQueen και η Naomi Campbell· φωτογραφίες των Kanye West, Kim Kardashian, Dua Lipa και Lizzo.

Για όλα αυτά, η πίστη προσφέρει πνευματικό (και εικαστικό) θεμέλιο. «Στο διάβα των χρόνων, άρχισα να παρατηρώ το πώς στις προσωπικές μου δυσκολίες η πίστη μου στον Θεό με κρατούσε σε ισορροπία και εν τω μεταξύ ο κόσμος της ποπ κουλτούρας απομακρυνόταν από τη θρησκεία και εστίαζε πιο πολύ στη φήμη, τον πλούτο και τον ατομικισμό» λέει ο LaChapelle.

«Έγινε φανερό ότι δεν μπορούσα να διαχωρίσω τη προσωπική μου ζωή από τη δουλειά μου ως επαγγελματίας. Αισθάνομαι την ευθύνη να φέρω φως στον κόσμο και να κάνω έργα που μπορούν να ανυψώσουν και να υπηρετήσουν την ανθρωπότητα».

Η έκθεση «Make Believe» φιλοξενείται στο Fotografiska New York από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ