ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα «Μαγνητικά Πεδία» είναι η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Όσκαρ 2023

Τα «Μαγνητικά Πεδία» είναι η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Όσκαρ 2023

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προτείνει στο υπουργείο Πολιτισμού να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2023 η ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση.

Η ψηφοφορία των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που διήρκησε μέσω της ειδικής πλατφόρμας της από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ανέδειξε την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση ως την πρόταση της ΕΑΚ στο ΥΠΠΟΑ για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2023.

Στη διαδικασία συμμετείχαν οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ενώ την τελική επιλογή της ταινίας θα κάνει η ειδική επταμελής επιτροπή που έχει ορίσει το ΥΠΠΟΑ.

Είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε αυτόνομη και μεταγενέστερη διαδικασία από αυτή της ανάδειξης των Βραβείων Ίρις, περιλαμβάνοντας και ταινίες που δεν συμμετείχαν στα Βραβεία Ίρις 2022, αλλά πληρούσαν την περίοδο επιλεξιμότητας της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου. Να σημειωθεί πως παρόμοια διαδικασία ακολουθείται από τις Ακαδημίες της Βρετανίας (BAFTA) και της Ισπανίας (GOYA).

Η ταινία του Γιώργου Γούση απέσπασε 5 Βραβεία Ίρις, στη 13η απονομή, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ